Ђаволи преузели круну од краља

Агенције
Ђаволи преузели круну од краља

Манчестер - Енглески тим Манчестер јунајтед остварио је највећи приход у прошлој години и тако је прекинуо владавину Реала из Мадрида која је трајала од сезоне 2003/04.

Мадриђани су све вријеме били недодирљиви по овом параметру, али су протекле године "црвени ђаволи" приходовали чак 689 милиона евра. Јунајтед је скинуо Реал са врха захваљујући расту комерцијалних активности које су донијеле добит од 100 милиона евра. Мадриђани не само да су пали са првог мјеста него их је претекао и највећи ривал Барселона, па се "краљевски" клуб мора задовољити трећом позицијом.

Јунајтед би већ сљедеће године могао да остане без ове титуле, јер економисти "Делоита" предвиђају да ће се "брегзит" и пад фунте одразити на приходе клуба са "Олд трафорда".

- Претходних година имали су повољну ситуацију за склапање договора са спонзорима и комерцијалним партнерима, али би излазак Велике Британије из Европске уније могао негативно да утиче на пословање фудбалских клубова - казао је Ден Џонс из Делоита.

Проблем за један од два најтрофејнија енглеска клуба је одсуство из Лиге шампиона која поред богатих награда доноси и веће донације спонзора, јер је то најквалитетније клупско такмичење на свијету и логично је да су глобалне компаније заинтересованије за рекламирање на највећем тржишту. Послије "брегзита" фунта доживљава пад у односу на евро и према неким мишљењима то ће бити тенденција и у наредно вријеме. Приход од 689 милиона евра је највећи икада што се тиче неког клуба, а 20 тимова који су највише зарадили премашили су прошлогодишњу зараду за 12 одсто и она износи 7,4 милијарде евра. Продаја телевизијских права је колач који доноси велики дио прихода, а енглеска Премијер лига је ту убједљиво испред свих, али се и шпанска Примера значајно поправила од ове сезоне увођењем одређених новина попут другачијих углова снимања, уљепшавања стадиона и зеленије траве.

Депај прелази у Лион

Иако је најављен као велико појачање Мемфис Депај је веома брзо завршио неуспјешну епизоду у Манчестер јунајтеду па ће наредних дана појачати Олимпик Лион.

"Ђаволи" су ПСВ Ајндховену платили 34 милиона евра прошле године, али је потпуно изгубио мјесто у тиму доласком Жозеа Муриња. Лион ће за Холанђанина платити око 18 милиона евра.

Највише зарадили

1. Манчестер јунајтед   -  689 милиона евра

2. Барселона - 620,2 милиона евра

3. Реал Мадрид - 620,1 милион евра

4. Бајерн Минхен - 592 милиона евра

5. Манчестер сити - 524,9 милиона евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана