Dimitris Itudis, trener CSKA za Glas Srpske: Razumijem Teodosića što je želio u NBA

Ivan Dragičević
Dimitris Itudis, trener CSKA za Glas Srpske: Razumijem Teodosića što je želio u NBA

Gospodin, riječ koja najbolje opisuje grčkog stručnjaka na klupi CSKA Dimitrisa Itudisa. Njegova neposrednost u razgovoru i poštovanje koje gaji prema sagovorniku odraz su veličine ličnosti, istovremeno i sportsmena koji dvije decenije funkcioniše na najvišem nivou evropske košarke.

Školovao se u Zagrebu, uz studije učio košarku uz Boška Pepsija Božića, a kasnije znanje nadogradio uz najtrofejnijeg trenera Evrope i kuma Željka Obradovića. Prebogatom riznicom trofeja dominira šest pehara Evrolige, s tim da ih je pet osvojio kao Obradovićev asistent u Panatinaikosu, a posljednji 2016. godine samostalno kao trener CSKA.

* GLAS: CSKA je ostao bez Miloša Teodosića i još nekih igrača, ali se ambicije ne mijenjaju. Pretpostavljamo da i vaša filozofija igre ostaje ista?

ITUDIS:  Nemojte me pogrešno shvatiti, ne bježim od odgovornosti, znam koga vodim. Bili smo šampioni, konstantno smo na Fajnal foru, osvajamo VTB ligu i igramo lijepu košarku, ali ciljevi se ne postavljaju na startu sezone. Moramo da vidimo kakav tim imamo, doveli smo nove plejmejkere, otišli su nam Eron Džekson i Teodosić, koji je bio jezgro tima. Teo je imao ponudu da ostane kod nas, ali razumijem da je želio u NBA ligu. Obavijestio me je o svojoj odluci sa medenog mjeseca, jer je želio da to čujem od njega lično, a ne preko medija. Vjerujem da će biti uspješan u Klipersima. Sada su tu Leo Vesterman i Serhio Rodrigez koji su drugačiji, treba da se uigraju i da napravimo hemiju. Težimo tome da budemo pravi tim, posao nije lagan i potrebno je vrijeme. Nadam se da nećemo platiti rezultatima. Drugi cilj je da budemo među osam u Evroligi, treći da ostvarimo što bolju poziciju i tako redom. Znamo naše obaveze, zato smo tu gdje jesmo.

* GLAS: Prošle sezone Evroliga je krenula sa novim formatom takmičenja. Da li Vam se sviđa ovaj sistem?

ITUDIS: Interesantan je za publiku i to je dobro za nas. Ljudi su stalno ispred televizora, dosta mojih prijatelja iz svih zemalja vrti kanale da gleda utakmice. Vratio se interes fanova, dvorane su punije tako da je to dobro rješenje. Novi format iziskuje prilagođavanje za nas, imamo uzastopne utakmice, što znači meč-putovanje-meč. Promijeni se način treninga, ishrana, način odmora, rotacija igrača, koliko igrača koristiš, zatim, način razmišljanja kod potpisivanja košarkaša, ko šta treba da radi.

* GLAS: Kako izgledaju treninzi i priprema utakmica kada je raspored tako zgusnut?

ITUDIS: Većinom se svodi na taktiku. Gleda se video i postavljaju ciljevi za narednu utakmicu. Jednu stvar morate da razumijete, velike su razlike između nacionalnih prvenstava. VTB liga nije ista kao grčka, turska ili španska. Unutar našeg prvenstva, imamo putovanja od šest časova i vremensku razliku od pet časova. Faktički, imam džet let, jer moram da putujem u Krasnojarsk ili Astanu. Nije isto kao kada Olimpijakos igra sa Panioniosom u Atini pa se vozi autobusom 15 minuta ili gostuje u Solunu što je 45 minuta leta. Recimo, CSKA igra u Malagi, to je šest sati avionom, pa onda minus dva sata zbog druge vremenske zone. Poslije Malage idemo u Krasnojarsk što je let od 12 časova, a vremenska razlika je minus pet sati. Barselona treba da igra u Moskvi i onda ide na Kanarska ostrva, tu je razlika u vremenu, aklimatizacija, drugačija temperatura.

* GLAS: Kakve poteze u takvim situacijama povlači trener u smislu rotacije igrača i varijacija na minutaži?

ITUDIS: Mora da se napravi dobra kalkulacija, neki igrači koji nisu igrali treba da dobiju više minuta na drugom meču. Do izražaja dolazi značaj fizičke spremnosti, teretane, jer su to veoma bitne stvari u košarci. Moji saradnici, doktori, fizioterapueti rade veliki posao. CSKA ima jednog od najboljih kondicionih trenera na svijetu Kostasa Hadžihristosa. Bavi se svim navedenim stvarima i problemima. Igrači dolaze sat ranije zbog tretmana kod fizioterapeuta, odnosno oporavka tijela bilo da se radi o masaži ili terapijama.

* GLAS: Jesmo li došli do toga da će svi klubovi morati da imaju privatne avione?

ITUDIS: Svakako, to postaje neophodno. Svi moraju da imaju avione, CSKA ne bi mogao da funkcioniše drugačije. Mislim da sada većina klubova uzima avione, od ove sezone to su Žalgiris i Unikaha, Fenerbahče je uzeo prošle, Panatinaikos uzima čarter kad im treba, Real i Barselona dijele sa fudbalskim sekcijama.

* GLAS: Cilj Evrolige je da se što više približi NBA timovima, ali klubovi sa starog kontinenta nemaju uslove da to isprate. Da li je CSKA najbliži NBA ligi?

ITUDIS: Bio sam osam godina u Ljetnoj ligi u štabu Detroita i Filadelfije, a i sa Željkom sam išao u Pistonse gdje smo proveli neko vrijeme. To je veliko iskustvo u najboljoj organizaciji na svijetu. Ako pričamo o tome dolazimo na temu Fajnal fora ili plej-ofa. I Đordi Bartomeu zna da sam veliki zagovornik plej-ofa, imam poštovanje prema aktuelnom formatu, jer sam osvojio pet titula kao asistent u Panatinaikosu i onda samostalno sa CSKA pretprošle sezone. Pričam šta bi bilo za košarku, dao sam ideju, ako ne možemo odmah da pređemo na plej-of, neka finale bude jedna utakmica, ali da se igra poslije završetka nacionalnih prvenstava, odnosno da to bude kraj sezone kao u fudbalu. Kada je CSKA osvojio Evroligu pozvao me moj prijatelj Džo Dumars i govori mi da je vrijeme da se opustim i zapalim cigaretu, a ja mu kažem kakvo opuštanje, čeka me Himki u polufinalu VTB lige. Čovjek se začudio, kakvo polufinale, sad si osvojio veliki trofej, šta ako izgubiš, kako to radiš, kako motivišeš igrače, sve su to pitanja koja mi je postavio. Ako imamo 30 utakmica u regularnom dijelu, pet u četvrtfinalu, 'ajde da napravimo i polufinale da se igra na tri pobjede i onda damo publici 20 dana da se spremi za finale koje može da bude bilo gdje, kao što je sada u Beogradu. Ovako, poslije tolikog broja utakmica, dođemo na Fajnal for gdje odlučuje jedna utakmica.

FIBA i Evroliga

* GLAS: Problem na relaciji FIBA i Evroliga nije blizu rješenja. Kakav je Vaš stav o tome i da li je problem što košarku vode biznismeni, a ne velika imena ovog sporta?

ITUDIS: Prije svega složio bih se da je to problem. Jedino zajedno možemo da se borimo sa preprekama koje stoje na košarkaškom putu. Ako su FIBA, Evroliga, NBA ili koledž košarka razdvojeni, onda to ništa ne valja. Trenutno imamo četiri različite košarke sa različitim dimenzijama terena, pravilima i to je loše po naš sport. Potrebno je da sjednu za sto sa istim ciljem, da se egoizam ostavi po strani i da zajedno krenemo u istom pravcu koji odgovara sportu. Ne znam da li odlučuju biznismeni, problem je što postoji problem. Svima treba da bude cilj razvoj igre.

Ponosni na reprezentativce

* GLAS: Imali ste osam igrača na Evrobasketu tako da Vam je pripremni period bio značajno otežan. Koliko je takva situacija izmijenila način rada?

ITUDIS: Kada ostanete bez toliko igrača normalno da je teško. Više od pola tima nije bilo prisutno pa će nam pripremni period ući u sezonu i takmičarski dio. Sa druge strane ponosni smo što veliki broj naših igrača igra za razne reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana