Димитрис Итудис, тренер ЦСКА за Глас Српске: Разумијем Теодосића што је желио у НБА

Иван Драгичевић
Димитрис Итудис, тренер ЦСКА за Глас Српске: Разумијем Теодосића што је желио у НБА

Господин, ријеч која најбоље описује грчког стручњака на клупи ЦСКА Димитриса Итудиса. Његова непосредност у разговору и поштовање које гаји према саговорнику одраз су величине личности, истовремено и спортсмена који двије деценије функционише на највишем нивоу европске кошарке.

Школовао се у Загребу, уз студије учио кошарку уз Бошка Пепсија Божића, а касније знање надоградио уз најтрофејнијег тренера Европе и кума Жељка Обрадовића. Пребогатом ризницом трофеја доминира шест пехара Евролиге, с тим да их је пет освојио као Обрадовићев асистент у Панатинаикосу, а посљедњи 2016. године самостално као тренер ЦСКА.

* ГЛАС: ЦСКА је остао без Милоша Теодосића и још неких играча, али се амбиције не мијењају. Претпостављамо да и ваша филозофија игре остаје иста?

ИТУДИС:  Немојте ме погрешно схватити, не бјежим од одговорности, знам кога водим. Били смо шампиони, константно смо на Фајнал фору, освајамо ВТБ лигу и играмо лијепу кошарку, али циљеви се не постављају на старту сезоне. Морамо да видимо какав тим имамо, довели смо нове плејмејкере, отишли су нам Ерон Џексон и Теодосић, који је био језгро тима. Тео је имао понуду да остане код нас, али разумијем да је желио у НБА лигу. Обавијестио ме је о својој одлуци са меденог мјесеца, јер је желио да то чујем од њега лично, а не преко медија. Вјерујем да ће бити успјешан у Клиперсима. Сада су ту Лео Вестерман и Серхио Родригез који су другачији, треба да се уиграју и да направимо хемију. Тежимо томе да будемо прави тим, посао није лаган и потребно је вријеме. Надам се да нећемо платити резултатима. Други циљ је да будемо међу осам у Евролиги, трећи да остваримо што бољу позицију и тако редом. Знамо наше обавезе, зато смо ту гдје јесмо.

* ГЛАС: Прошле сезоне Евролига је кренула са новим форматом такмичења. Да ли Вам се свиђа овај систем?

ИТУДИС: Интересантан је за публику и то је добро за нас. Људи су стално испред телевизора, доста мојих пријатеља из свих земаља врти канале да гледа утакмице. Вратио се интерес фанова, дворане су пуније тако да је то добро рјешење. Нови формат изискује прилагођавање за нас, имамо узастопне утакмице, што значи меч-путовање-меч. Промијени се начин тренинга, исхрана, начин одмора, ротација играча, колико играча користиш, затим, начин размишљања код потписивања кошаркаша, ко шта треба да ради.

* ГЛАС: Како изгледају тренинзи и припрема утакмица када је распоред тако згуснут?

ИТУДИС: Већином се своди на тактику. Гледа се видео и постављају циљеви за наредну утакмицу. Једну ствар морате да разумијете, велике су разлике између националних првенстава. ВТБ лига није иста као грчка, турска или шпанска. Унутар нашег првенства, имамо путовања од шест часова и временску разлику од пет часова. Фактички, имам џет лет, јер морам да путујем у Краснојарск или Астану. Није исто као када Олимпијакос игра са Паниониосом у Атини па се вози аутобусом 15 минута или гостује у Солуну што је 45 минута лета. Рецимо, ЦСКА игра у Малаги, то је шест сати авионом, па онда минус два сата због друге временске зоне. Послије Малаге идемо у Краснојарск што је лет од 12 часова, а временска разлика је минус пет сати. Барселона треба да игра у Москви и онда иде на Канарска острва, ту је разлика у времену, аклиматизација, другачија температура.

* ГЛАС: Какве потезе у таквим ситуацијама повлачи тренер у смислу ротације играча и варијација на минутажи?

ИТУДИС: Мора да се направи добра калкулација, неки играчи који нису играли треба да добију више минута на другом мечу. До изражаја долази значај физичке спремности, теретане, јер су то веома битне ствари у кошарци. Моји сарадници, доктори, физиотерапуети раде велики посао. ЦСКА има једног од најбољих кондиционих тренера на свијету Костаса Хаџихристоса. Бави се свим наведеним стварима и проблемима. Играчи долазе сат раније због третмана код физиотерапеута, односно опоравка тијела било да се ради о масажи или терапијама.

* ГЛАС: Јесмо ли дошли до тога да ће сви клубови морати да имају приватне авионе?

ИТУДИС: Свакако, то постаје неопходно. Сви морају да имају авионе, ЦСКА не би могао да функционише другачије. Мислим да сада већина клубова узима авионе, од ове сезоне то су Жалгирис и Уникаха, Фенербахче је узео прошле, Панатинаикос узима чартер кад им треба, Реал и Барселона дијеле са фудбалским секцијама.

* ГЛАС: Циљ Евролиге је да се што више приближи НБА тимовима, али клубови са старог континента немају услове да то испрате. Да ли је ЦСКА најближи НБА лиги?

ИТУДИС: Био сам осам година у Љетној лиги у штабу Детроита и Филаделфије, а и са Жељком сам ишао у Пистонсе гдје смо провели неко вријеме. То је велико искуство у најбољој организацији на свијету. Ако причамо о томе долазимо на тему Фајнал фора или плеј-офа. И Ђорди Бартомеу зна да сам велики заговорник плеј-офа, имам поштовање према актуелном формату, јер сам освојио пет титула као асистент у Панатинаикосу и онда самостално са ЦСКА претпрошле сезоне. Причам шта би било за кошарку, дао сам идеју, ако не можемо одмах да пређемо на плеј-оф, нека финале буде једна утакмица, али да се игра послије завршетка националних првенстава, односно да то буде крај сезоне као у фудбалу. Када је ЦСКА освојио Евролигу позвао ме мој пријатељ Џо Думарс и говори ми да је вријеме да се опустим и запалим цигарету, а ја му кажем какво опуштање, чека ме Химки у полуфиналу ВТБ лиге. Човјек се зачудио, какво полуфинале, сад си освојио велики трофеј, шта ако изгубиш, како то радиш, како мотивишеш играче, све су то питања која ми је поставио. Ако имамо 30 утакмица у регуларном дијелу, пет у четвртфиналу, 'ајде да направимо и полуфинале да се игра на три побједе и онда дамо публици 20 дана да се спреми за финале које може да буде било гдје, као што је сада у Београду. Овако, послије толиког броја утакмица, дођемо на Фајнал фор гдје одлучује једна утакмица.

ФИБА и Евролига

* ГЛАС: Проблем на релацији ФИБА и Евролига није близу рјешења. Какав је Ваш став о томе и да ли је проблем што кошарку воде бизнисмени, а не велика имена овог спорта?

ИТУДИС: Прије свега сложио бих се да је то проблем. Једино заједно можемо да се боримо са препрекама које стоје на кошаркашком путу. Ако су ФИБА, Евролига, НБА или колеџ кошарка раздвојени, онда то ништа не ваља. Тренутно имамо четири различите кошарке са различитим димензијама терена, правилима и то је лоше по наш спорт. Потребно је да сједну за сто са истим циљем, да се егоизам остави по страни и да заједно кренемо у истом правцу који одговара спорту. Не знам да ли одлучују бизнисмени, проблем је што постоји проблем. Свима треба да буде циљ развој игре.

Поносни на репрезентативце

* ГЛАС: Имали сте осам играча на Евробаскету тако да Вам је припремни период био значајно отежан. Колико је таква ситуација измијенила начин рада?

ИТУДИС: Када останете без толико играча нормално да је тешко. Више од пола тима није било присутно па ће нам припремни период ући у сезону и такмичарски дио. Са друге стране поносни смо што велики број наших играча игра за разне репрезентације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана