Di Marija najskuplji u istoriji fudbala

Priredio: Dušan Repija
Di Marija najskuplji u istoriji fudbala

Doha - Duga ljetna sapunica oko prelaska Anhela di Marije iz Mančester junajteda u PSŽ konačno je završena, pošto je argentinski krilni napadač stigao u Dohu, gdje "sveci" obavljaju pripreme za iduću sezonu.

PSŽ će na ime obeštećenja uplatiti 65 miliona evra na račun "đavola", čime će Di Marija postati najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji fudbala. Sa ovim transferom dosadašnja cijena njegovih prelazaka iz jednog u drugi klub iznosi nevjerovatnih 181 milion evra, čime je Di Marija prestigao Zlatana Ibrahimovića. Momak iz Rozarija počeo je karijeru u istoimenom klubu, a 2007. godine preselio se u Benfiku za osam miliona evra. Dobre igre preporučile su ga čelnicima Reala, koji su ga platili 33 miliona, da bi prošle godine Mančester junajted oborio klupski rekord i napravio šesti najveći transfer u istoriji, pošto ga je platio 75 miliona evra. Di Marija je dobro počeo sezonu, ali kako je vrijeme odmicalo igrao je sve lošije, a menadžer Luis van Gal sve manje je računao na njega. Moglo se i pretpostaviti da će doći do ovakvog raspleta, kojim su vjerovatno svi zadovoljni. Kada se ukalkuliše pad evra u odnosu na funtu i dolar, Junajted čak nije izgubio ni deset miliona evra, a prebogati PSŽ dobio je igrača kojeg je Loran Blan želio još dok je nastupao za Real. Očekuje se da šampion Francuske danas potvrdi transfer.

Mnogi će reći da su se posljednjih godina pojavili i bolji igrači od Di Marije i da su cifre koje su za njega izdvojili prije svih Junajted i PSŽ previsoke, ali izgleda da je to suština modernog fudbala. Gotovo je nemoguće kupiti bitnog igrača iz četiri, pet klubova najboljih liga Evrope za manje od 40 ili 50 miliona evra. Di Marija je imao sreću da u roku od godinu dva puta promijeni klub i zbog toga je sada na vrhu, ali tu će ostati vrlo kratko ukoliko se Geret Bejl, Kristijano Ronaldo, Luis Suarez, Ibrahimović ili neko peti odluči za promjenu sredine. Što se tiče igrača sa ovih prostora, svoj talenat najviše je unovčio Mario Mandžukić, a slijede Luka Modrić, Stevan Jovetić, Dejan Lovren i Lazar Marković.

Top 10 najskupljih

1. Anhel di Marija      181

2. Zlatan Ibrahimović 169,10

3. Hames Rodrigez        132,63

4. Nikolas Anelka       127,36

5. Ernan Krespo 119,27

6. Huan Sebastijan Veron     116

7. Luis Suarez    115,8

8. Kristijano Ronaldo 111,8

9. Radamel Falkao       113,03

10. Geret Bejl      108,7

 

 

Top 5 iz eks-Ju

1. Mario Mandžukić     62,5

2. Luka Modrić  51

3. Stevan Jovetić         49

4. Dejan Lovren            43,3

5. Lazar Marković      35

* cifre su u milionima evra, podaci sajta "transfermarkt.de"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana