Dezerter iz Sjeverne Koreje pun parazita viđenih samo u knjigama

Agencije
Dezerter iz Sjeverne Koreje pun parazita viđenih samo u knjigama

Seul - Želudac sjevernokorejskog vojnika, koji je u ponedjeljak dezertirao u Južnu Koreju preko bezbjednosnog pojasa, pun je parazita i još se nalazi u kritičnom stanju. To dokazuje da je u Sjevernoj Koreji higijena na vrlo niskom nivou.

Njega su njegovi dojučerašnji prijatelji izrešetali. Od 40 ispaljenih hitaca njega je pogodilo sedam, ali je on ranjavanje, uprkos teškom stanju, zasada preživio.

Južnokorejski ljekar Li Kuk-Jong uspješno je operisao dezertera u bolnici Univerziteta Ajou, ali je dodao da je sjevernokorejski vojnik i dalje kritično.

- Operaciju smo završili nakon što smo vojniku iz trbušnog zida izvadili metak. Mučimo se s liječenjem pacijenta, jer smo u njegovom želucu pronašli velik broj parazita koji jedu ranjeno tkivo. Osim toga, kod njega smo naišli na parazita kojeg nikada nismo vidjeli kod Korejaca i to nam pravi velike probleme. Radim 20 godina kao hirurg i takve sam parazite vidio samo u udžbenicima - kazao je Li.

Jedan od parazita kojeg su pronašli u probavnom traktu vojnika bio je dugačak čak 27 centimetara. Među njima se našla i vrsta nematoda s kojima se vojnik mogao zaraziti prije nego što su ga upucali.

Osobe se nematodama mogu zaraziti konzumiranjem povrća koje se tretiralo čovječijim gnojivom. Ljudske fekalije koje nastaju konzumiranjem tih biljaka mogu se reciklirati kako bi se uzgajalo povrće, a to u produžetku povećava populaciju nematoda.

- Nematode mogu prouzrokovati pothranjenost i blokirati crijeva, a uzrokuju pankreatitis - upalu ili infekciju gušterače, kao i upalu slijepog crijeva. Ako se probiju kroz ranjivi dio crijeva, ti paraziti takođe mogu uzrokovati i peritonitis - upalu potrbušnice - istakao je Li.

Dodao je da ukoliko se ne izliječi na vrijeme, upala se može proširiti na druge organe i u krv, što može dovesti do otkazivanja organa i smrti.

Stručnjaci kažu da sa parazitima žive mnogi Sjevernokorejci. Smatra se da je to tako zbog jednolične ishrane na koju su Sjevernokorejci osuđeni zbog činjenice da žive u izolaciji i nemaju pristup raznovrsnim namirnicama.

- Oni uglavnom jedu rižu i kukuruz te paštetu od pasulja. Nedostaje im proteina i esencijalnih masti - rekli su iz Svjetskog programa za hranu za Rojters prošlog mjeseca.

Uz to, često se izvještavalo o tome da u Sjevernoj Koreji vladaju relativno loši higijenski uvjeti.

  • Ne znam šta se događa u Sjevernoj Koreji, međutim, pronašao sam mnoge parazite prilikom pregledanja drugih dezertera. Kod jedne žene koja je prebjegla pronašli smo 30 vrsta nematoda. U Sjevernoj Koreji paraziti su očigledno velik problem - rekao je profesor Seong Min s Fakulteta medicine Univerziteta Dankuk.

Smanjene šanse

Ljekar Li Kuk-Jong kaže da je tanko crijevo sjevernokorejskog dezertera trenutno izbušeno te kontaminirano s fekalijama i inficirano parazitima.

- Ima sve što teoretski može imati pa je logično da je prognoza o preživljavanju nezahvalna za šanse svedene na minimum - kazao je Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana