Дезертер из Сјеверне Кореје пун паразита виђених само у књигама

Агенције
Дезертер из Сјеверне Кореје пун паразита виђених само у књигама

Сеул - Желудац сјевернокорејског војника, који је у понедјељак дезертирао у Јужну Кореју преко безбједносног појаса, пун је паразита и још се налази у критичном стању. То доказује да је у Сјеверној Кореји хигијена на врло ниском нивоу.

Њега су његови дојучерашњи пријатељи изрешетали. Од 40 испаљених хитаца њега је погодило седам, али је он рањавање, упркос тешком стању, засада преживио.

Јужнокорејски љекар Ли Кук-Јонг успјешно је оперисао дезертера у болници Универзитета Ајоу, али је додао да је сјевернокорејски војник и даље критично.

- Операцију смо завршили након што смо војнику из трбушног зида извадили метак. Мучимо се с лијечењем пацијента, јер смо у његовом желуцу пронашли велик број паразита који једу рањено ткиво. Осим тога, код њега смо наишли на паразита којег никада нисмо видјели код Корејаца и то нам прави велике проблеме. Радим 20 година као хирург и такве сам паразите видио само у уџбеницима - казао је Ли.

Један од паразита којег су пронашли у пробавном тракту војника био је дугачак чак 27 центиметара. Међу њима се нашла и врста нематода с којима се војник могао заразити прије него што су га упуцали.

Особе се нематодама могу заразити конзумирањем поврћа које се третирало човјечијим гнојивом. Људске фекалије које настају конзумирањем тих биљака могу се рециклирати како би се узгајало поврће, а то у продужетку повећава популацију нематода.

- Нематоде могу проузроковати потхрањеност и блокирати цријева, а узрокују панкреатитис - упалу или инфекцију гуштераче, као и упалу слијепог цријева. Ако се пробију кроз рањиви дио цријева, ти паразити такође могу узроковати и перитонитис - упалу потрбушнице - истакао је Ли.

Додао је да уколико се не излијечи на вријеме, упала се може проширити на друге органе и у крв, што може довести до отказивања органа и смрти.

Стручњаци кажу да са паразитима живе многи Сјевернокорејци. Сматра се да је то тако због једноличне исхране на коју су Сјевернокорејци осуђени због чињенице да живе у изолацији и немају приступ разноврсним намирницама.

- Они углавном једу рижу и кукуруз те паштету од пасуља. Недостаје им протеина и есенцијалних масти - рекли су из Свјетског програма за храну за Ројтерс прошлог мјесеца.

Уз то, често се извјештавало о томе да у Сјеверној Кореји владају релативно лоши хигијенски увјети.

  • Не знам шта се догађа у Сјеверној Кореји, међутим, пронашао сам многе паразите приликом прегледања других дезертера. Код једне жене која је пребјегла пронашли смо 30 врста нематода. У Сјеверној Кореји паразити су очигледно велик проблем - рекао је професор Сеонг Мин с Факултета медицине Универзитета Данкук.

Смањене шансе

Љекар Ли Кук-Јонг каже да је танко цријево сјевернокорејског дезертера тренутно избушено те контаминирано с фекалијама и инфицирано паразитима.

- Има све што теоретски може имати па је логично да је прогноза о преживљавању незахвална за шансе сведене на минимум - казао је Ли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана