Депресивна трећина фудбалера

Агенције
Депресивна трећина фудбалера

Нион - Лагодан живот, много новца, лијепе жене, добри аутомобили. Често се неке од ових одредница везују за професионалне фудбалере.

Ипак, живот трећине фудбалера није баш тако сјајан, јер када се угасе свјетла рефлектора и они су само обични људи који се сусрећу са свакодневним проблемима. То је потврдило истраживање Међународног синдиката професионалних фудбалера, које је саопштило да 38 одсто активних играча пати од менталних обољења - депресије и анксиозности.

Истраживање о стању здравља фудбалера које је предводио доктор Венсан Гутебарж показало је да више од 200 фудбалера од 607 анкетираних пати од симптома депресије. Прије пет година због ове болести живот трагично је окончао бивши голман Хановера Роберт Енке, који се бацио под воз. Неколико година раније професионалну каријеру је прекинуо фудбалер Бајерна Себастијан Дајзлер. Студија је показала да је учесталост повреда директно у вези са оболијевањем, а чест узрок је и незадовољство статусом у екипи и недовољна минутажа. Такође, истраживање је спроведено и на узорку од 219 бивших играча и утврђено је да њих 36 одсто има исте симптоме. Чак 20 одсто бивших фудбалера навело је алкохол као основни проблем. Још од времена Џорџа Беста алкохолизам је узео маха, а и дан-данас се са овим пороком бори Пол Гаскојн. "Газа" је више пута био на лијечењу, неколико пута био чак на самрти, али је наводно боље у посљедње вријеме. Бивши капитен Арсенала Тони Адамс такође је имао проблем с алкохолизмом, али се успјешно излијечио, па је 2000. године отворио клинику за све којима је помоћ потребна. Он је недавно упозорио да су фудбалери, поред наведених болести, све склонији коцки. Студије су показале да је седам одсто бивших фудбалера зависно од цигарета. Посљедње истраживање је спроведено у Белгији, Чилеу, Финској, Француској, Норвешкој, Парагвају, Перуу, Шпанији, Шведској и Швајцарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана