Decenija vladanja nevjerovatne trojke

Agencije

London - Teniska sezona, koju očekuje veliko finale na završnom mastersu u Londonu, u žižu je vratila veterane Rafaela Nadala i Rodžera Federera, koji su podijelili gotovo sve najvažnije trofeje.

Prvi i drugi igrač svijeta ostavili su jak utisak na legendarnog Pita Samprasa, koji se pojavio na izvlačenju grupa u "O2 areni" i iskoristio da prokomentariše sezonu na izmaku.

- Rodžer je imao magičnu godinu. Nevjerovatno je igrati na tom nivou u tim godinama. Napredovao je, igra agresivnije, izlazi naprijed, stalno nešto novo dodaje. Jedno je od tih čuda prirode koja se javljaju jednom u 50 godina. Bio je vrlo pametan kada je pravio raspored. Igra taman toliko da ostane svjež. Moći će da igra još godinu ili dvije, ako želi - kazao je Sampras.

Švajcarac je ove godine osvojio Australijen open i Vimbldon, dok je Španac slavio na Rolan Garosu i US openu.

- Ako sam bio iznenađen kada je Rodžer osvojio Australijen open, to sigurno nisam bio poslije njegovog trijumfa na Vimbldonu, zbog podloge i iskustva koje je imao na njoj. Kada igra dobro, kada se tako i osjeća, mogao bi da osvaja Vimbldon svake godine. Zaustavljao ga je Novak Đoković u finalima nekoliko puta posljednjih godina, a ove nije morao da igra s njim. Ko može da dobije Rodžera na travi? Niko - rekao je Sampras.

Kada se penzionisao 2002. godine, imao je osvojenih 14 grend slem titula i vjerovao je da će na vrhu ostati dosta dugo. Međutim, sedam godina kasnije Federer je postao prvi koji je osvojio 15. Samprasov rekord kasnije je oborio i Nadal.

- Nikada nisam vjerovao da će tako nešto da se dogodi, da će dva igrača oboriti moj rekord tako brzo. Mislio sam da će mojih 14 trofeja ostati nedodirljivi. Kada je Federer osvojio deset, bio je toliko dominantan da sam pomislio da će ih osvojiti i 20. Sada ima 19. Ali nisam imao nikakvu zamisao da će čak dvojica biti bolji od mene - rekao je Amerikanac.

Njega bi mogao da sustigne i Novak Đoković, koji ima 12 najvećih titula.

- Mislim da niko nije mogao da predvidi da će tri igrača biti tako dominantni na slemovima. Osvojili su zajedno 47 titula i to izgleda tako nerealno. U mojoj generaciji je bilo mnogo više pobjednika, niko nije dominirao kao sada Rodžer, Rafa i Novak. Jedna stvar je da budete bolji od drugih, ali da nemate slobodne dane, da u kontinuitetu pobjeđujete, time sam oduševljen. Bila je to jedna zaista posebna dekada - zaključio je Sampras.

Beker kasnio na žrijeb

Žrijeb završnog mastersa morao je  biti pomjeren nekoliko sati, jer se Boris Beker nije pojavio na vrijeme. Jedna grupa u Londonu nosi njegovo ime, pa se morao pojaviti na početku, ali je stiglo obrazloženje da je njegovo vozilo zapelo u gužvi. Nijemac se ipak pojavio, pa je žrijeb obavljen uz malo odlaganje.

Grupa "Pit Sampras"

Rafael Nadal (Španija)

Dominik Tim (Austrija)

Grigor Dimitrov (Bugarska)

David Gofan (Belgija)

Grupa "Boris Beker"

Rodžer Federer (Švajcarska)

Aleksandar Zverev (Njemačka)

Marin Čilić (Hrvatska)

Džek Sok (SAD)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana