Деценија владања невјероватне тројке

Агенције

Лондон - Тениска сезона, коју очекује велико финале на завршном мастерсу у Лондону, у жижу је вратила ветеране Рафаела Надала и Роџера Федерера, који су подијелили готово све најважније трофеје.

Први и други играч свијета оставили су јак утисак на легендарног Пита Сампраса, који се појавио на извлачењу група у "О2 арени" и искористио да прокоментарише сезону на измаку.

- Роџер је имао магичну годину. Невјероватно је играти на том нивоу у тим годинама. Напредовао је, игра агресивније, излази напријед, стално нешто ново додаје. Једно је од тих чуда природе која се јављају једном у 50 година. Био је врло паметан када је правио распоред. Игра таман толико да остане свјеж. Моћи ће да игра још годину или двије, ако жели - казао је Сампрас.

Швајцарац је ове године освојио Аустралијен опен и Вимблдон, док је Шпанац славио на Ролан Гаросу и УС опену.

- Ако сам био изненађен када је Роџер освојио Аустралијен опен, то сигурно нисам био послије његовог тријумфа на Вимблдону, због подлоге и искуства које је имао на њој. Када игра добро, када се тако и осјећа, могао би да осваја Вимблдон сваке године. Заустављао га је Новак Ђоковић у финалима неколико пута посљедњих година, а ове није морао да игра с њим. Ко може да добије Роџера на трави? Нико - рекао је Сампрас.

Када се пензионисао 2002. године, имао је освојених 14 гренд слем титула и вјеровао је да ће на врху остати доста дуго. Међутим, седам година касније Федерер је постао први који је освојио 15. Сампрасов рекорд касније је оборио и Надал.

- Никада нисам вјеровао да ће тако нешто да се догоди, да ће два играча оборити мој рекорд тако брзо. Мислио сам да ће мојих 14 трофеја остати недодирљиви. Када је Федерер освојио десет, био је толико доминантан да сам помислио да ће их освојити и 20. Сада има 19. Али нисам имао никакву замисао да ће чак двојица бити бољи од мене - рекао је Американац.

Њега би могао да сустигне и Новак Ђоковић, који има 12 највећих титула.

- Мислим да нико није могао да предвиди да ће три играча бити тако доминантни на слемовима. Освојили су заједно 47 титула и то изгледа тако нереално. У мојој генерацији је било много више побједника, нико није доминирао као сада Роџер, Рафа и Новак. Једна ствар је да будете бољи од других, али да немате слободне дане, да у континуитету побјеђујете, тиме сам одушевљен. Била је то једна заиста посебна декада - закључио је Сампрас.

Бекер каснио на жријеб

Жријеб завршног мастерса морао је  бити помјерен неколико сати, јер се Борис Бекер није појавио на вријеме. Једна група у Лондону носи његово име, па се морао појавити на почетку, али је стигло образложење да је његово возило запело у гужви. Нијемац се ипак појавио, па је жријеб обављен уз мало одлагање.

Група "Пит Сампрас"

Рафаел Надал (Шпанија)

Доминик Тим (Аустрија)

Григор Димитров (Бугарска)

Давид Гофан (Белгија)

Група "Борис Бекер"

Роџер Федерер (Швајцарска)

Александар Зверев (Њемачка)

Марин Чилић (Хрватска)

Џек Сок (САД)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана