Чудо се догодило – Ливерпул нокаутирао Барсу за финале Лиге Шампиона

B92
Чудо се догодило – Ливерпул нокаутирао Барсу за финале Лиге Шампиона

Фудбалери Ливерпула направили су чудо и пласирали се у финале Лиге шампиона!

“Редси” су прегазили Барселону 4:0 (1:0) на Енфилду и елиминисани Каталонце након 0:3 на Ноу Кампу у првом мечу!

Барселона је доживјела “Дежа ви” јер јој се исто догодило прошле сезоне у четвртфиналу, након 4:1 на свом терену, изгубила је 3:0 од Роме у Риму и испала.

Подвиг Ливерпула је тим већи што Јирген Клоп није могао да рачуна на своја два најбоља играча Мухамеда Салаха и Роберта Фирмина због повреда.

Међутим, њихов изостанак су искористили Дивок Ориги и Жоржињо Вајналдум и са по два гола постали неочекивани хероји Енфилда.

Ориги је донио вођство Ливерпулу искористивши одбитак у седмом минуту, да би Вајналдум као резервиста послао госте у нокдаун са два гола за 122 секунде почетком другог полувремена.

У тренуцима када је пао темпо и чекала се мирна завршница без превише ризиковања, домаћи играчи су насамарили неопрезне госте и на “кварно” им дали четврти гол.

Робертсон је брзо извео корнер док су се Каталонци намјештали, а њихову неопрезност је искористио Ориги другим голом из петерца на мечу.

Ливерпул ће тако другу сезону у низу играти у финалу Лиге шампиона, ко ће му бити ривал у Мадриду 1. јуна сазнаће за 24 сата након реванша између Ајакса и Тотенхема у Амстедраму. “Копљаници” имају гол предности из Лондона.

Ливерпул је очекивано кренуо офанзивно од првог минута и запретио већ у 57. секунди, када је Алба спречио асистенцију Шаћирија.

Наставили су “Редси” да притискају одбрану Барсе и то им доноси гол већ у седмом минуту.

Алба је лоше реаговао послије дубинске лопте са половине Ливерпула, спустио је главом лопту на ногу Манеу, овај је предао Хендерсону који уз доста среће улази у казнени простор и шутира у доњи лијеви угао.

Тер Штеген брани, али се лопта одбија право до Дивока Оригија који је смјешта у небрањену мрежу (1:0).

Неколико минута касније догодио се споран тренутак, Мане је пао послије дуела са Робертом, али је судија Чакир само домахнуо.

У међувремену се разиграо Меси, а с њим и Барса, па је услиједила канонада Ливерпуловог гола.

Неколико пута је “тукао” Аргентинац, али је Алисон Бекер сјајно бранио, да би у најбољој прилици за гол Меси претјерао са дриблинзима па Матип му одузима лопту на “пеналу”.

Средином првог дијела меча Ливерпул опет преузима иницијативу, Робертсон сјајно шутира са ивице казненог, али брани и Тер Штеген.

У наредном нападу Барсе сјајну дубинску лопту је добио Суарес, али у посљедњем тренутку испред њега реагује Робертсон и спречава стопостотну шансу.

У самој завршници меча сјајни Артуро Видал, који је имао пет успјешних стартова током првог полувремена, уклизавањем спречава Робертсона да можда изједначи.

С друге стране Алисон спасава гол Ливерпула у ситуацији један на један са Албом, којем је зицер сервирао Меси.

На полувремену Јирген Клоп прави измјену која је све промјенила. Бека Робертсона мијења везиста Вајналдум који режира нокаут Барселоне.

Кренула су оба тима отворено након паузе, Тер Штеген и Алисон сјајно реагују на опасне покушаје Ван Дајка и Суареса, након чега је услиједило суноврат Каталонаца.

Вајналдум баца у транс “Редсе” у року од 122 секунде. Прво користи центаршут Александер-Арнолда са десне стране и из трка закуцава лопту са 7-8 метара по средини по земљи у мрежу.

Већ у наредном нападу показује да је опасан и главом јер на савршен центаршут Шаћирија са лијеве стране скаче као кошаркаш и погађа лијеве рашље.

Тек тада Валверде прави измјену и формацију са којом је вјероватно требало да почне меч, умјесто невидљивог нападача Кутиња уводи бека Семеда.

Барселона преузима иницијативу, Меси не користи слободан ударац из позиције из које је погодио на Камп Ноу, а потом му Алисон брани шут искоса са десне стране.

Гости су наставили да диктирају ритам, али су јалово нападали, Копов тим је сјајно неутралисао Месија и Суареса који су ријетко успијевали међусобно да комбинују.

А онда, у тренуцима када је значајно пао ритам меча, када се очекивала мирна завршница без превише ризиковања, нови шок за госте.

Заспала је одбрана Барселоне док су се домаћини спремали да изведу корнер, то је искористио Александер-Арнолд и брзо гурнуо лотпту пред гол, а то је искористио Дивок Ориги и другим голом донио Ливерпулу гол за предност у укупном резултату!

Барселона је кренула напред у посљедњих десетак минута, али деморалисани Каталонци нису успјели да конкретно запрете голу Ливерпула, који се враћа у финале ЛШ, своје девето у историји гдје ће се борити за шесту титулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана