Четири клуба са 21 трофејом

Приредио: Душан Репија
Четири клуба са 21 трофејом

Мадрид - За титулу у Лиги шампиона бориће се Барселона, Бајерн, Реал Мадрид и Јувентус, европски великани који су 21 пут освајали ово такмичење, у просјеку сваке треће године, пошто је до сада одиграно 60 сезона, укључујући и Куп шампиона, који се играо до 1992. године.

Никада се у полуфиналу није окупило елитније друштво, с обзиром на број титула. Реал је неприкосновен са десет, Бајерн има пет, Барселона четири, а Јувентус двије круне, а данас ће се жријебом у Ниону мало послије 12 часова сазнати ко ће се с ким борити за финале које је на програму 6. јуна на Олимпијском стадиону у Берлину.

С обзиром на традицију и тренутни квалитет клубова, тешко да је ово друштво могло да буде јаче. Барселона, Бајерн и Реал су у посљедње четири сезоне освојили три титуле. Уљез је можда Јувентус, који је у полуфиналу први пут послије 2003. године, али треба имати на уму да је иза “бјанконера” најтежи период у историји, пошто су због афере “Калчополи” чак били избачени у Серију Б. Сада су поново на правом путу и спремни да помрсе рачун најбољим од најбољих.

Барселона и Бајерн су још у уторак изборили полуфинале, док су Реал и Јувентус дан касније осигурали своје визе. У репризи прошлогодишњег финала “краљеви” су поготком Хавијера Чичарита Ернандеза у финишу меча срушили Атлетико, пошто је први меч завршен без погодака. Омалени нападач дошао је на почетку сезоне као позајмљен играч из Манчестер јунајтеда, али ни на “Сантјаго Бернабеу” није пронашао мјесто под сунцем. Ријетко је добијао прилику да игра, али је због повреда Герета Бејла и Карима Бенземе добио шансу и постао јунак. Прије одлучујућег поготка чак шест пута је шутирао ка голу Јана Облака, али је тек из седмог покушаја матирао Словенца и прекинуо пост од 859 дана у овом такмичењу. Посљедњи погодак постигао је за Манчестер против Браге новембра 2012. године. Тада је био златни џокер сер Алекса Фергусона, али како је вријеме одмицало добијао је све мање шансе. Одласком легендарног Шкота за њега је почео прави пакао. Дејвид Мојес, па прелазно рјешење Рајан Гигс и коначно Луис ван Гал нису вјеровали у њега, а Холанђанин га је отписао чим је стигао на “Олд трафорд”. Ни у Реалу му није било много боље. Ове сезоне је одиграо 23 меча, углавном улазивши с клупе, те постигао пет погодака. Без сумње, овај му је најважнији и прави је мелем за ране.

- Био сам веома стрпљив. Саиграчи и моји вољени подржавали су ме све вријеме. Тренер ми је прије неколико дана рекао да ћу играти и био сам спреман. Надао сам се поготку, Кристијано Роналдо ми је сјајно асистирао и ово је заиста резултат рада цијеле екипе. Постигао сам много важних голова у каријери, али ово је најважнији - рекао је Ернандез.

Била је ово прва побједа Реала против градског ривала послије седам мечева, а прије тога посљедњи пут су славили баш у финалу прошле године послије продужетака са 4:1. Сада су наставили пут ка одбрани титуле што никада ником није успјело.

Са друге стране, “Стара дама” је одољела у Монте Карлу (0:0) и сачувала минималну предност из првог меча (1:0).

- Наш циљ био је да уђемо у полуфинале и зато можда нисмо играли најљепши фудбал. Одиграли смо добро у дефанзиви и мало тога смо дозволили Монаку. Задовољан сам одрађеним послом - свјестан је тренер Јувентуса Масимилијано Алегри да меч на стадиону “Луј Други” није био баш садржајан.

Нова правила

UEFA је усвојила нови систем по коме ће се од сезоне 2015/16 одређивати носиоци група, а то ће бити актуелни шампион Европе и прваци седам лига са највећим коефицијентом. Ако првак Европе уједно буде најбољи у својој земљи, носилац ће постати и првак осме земље на листи националних коефицијената. Од ове одлуке профитираће прваци Италије и Русије, а досадашње позиције изгубиће Атлетико Мадрид, Арсенал и Порто или Бенфика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана