Čeferin predsjednik, Stanković funkcioner Čeferin predsjednik, Stanković funkcioner

Agencije
Čeferin predsjednik, Stanković funkcioner Čeferin predsjednik, Stanković funkcioner

Nion - Predsjednik Evropske fudbalske unije od juče je prvi čovjek Fudbalskog saveza Slovenije Aleksandar Čeferin, a u njegovom timu biće i proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković, koji bi mogao dobiti funkciju potpredsjednika UEFA.

Čeferin će naslijediti Francuza Mišela Platinija, koji je poslije gotovo devet godina smijenjen u oktobru 2015. zbog umješanosti u korupcijske afere. Slovenac je na Kongresu u Atini dobio 42 od mogućih 55 glasova evropskih saveza i tako pobijedio jedinog protivkandidata, Holanđanina Mihaela van Praga. Na funkciji predsjednika UEFA trebalo bi da ostane do marta 2019. godine, kada je isticao Platinijev mandat.

- Hajde da zajedno unaprijedimo igru i ako je potrebno da je zaštitimo. Želim da fudbal uvijek bude na prvom mjestu, oslobođen političkih igrica. Hvala na izuzetnoj podršci, to mi mnogo znači. Nisam šoumen, nemam problem sa egom i sigurno neću davati nerealna obećanja - rekao je Čeferin, koji je postao sedmi predsjednik UEFA u istoriji.

Slovenac ima 49 godina i po zanimanju je pravnik, a nikada nije bio profesionalni fudbaler. U svijet fudbala prvi put je ušao 2005. godine kao član Upravnog odbora futsal kluba Svea Lesna Litija, a godinu kasnije i u upravu FK Olimpija iz Ljubljane. Tečno govori engleski i italijanski, a kada je stigao na čelo FS Slovenije 2011. godine, prije svega se zalagao za razvoj omladinskih škola, lokalnih klubova i njihove saradnje sa savezom. Igrao je u Ligi veterana za klub pravnika Ljubljana. Potiče iz ugledne advokatske porodice, a prije fudbala dokazao se kao branilac u mnogim ekonomskim i političkim slučajevima. Tokom kandidature za čelnika UEFA u regionu se zalagao za pokretanje regionalne lige. Ono što je važno za srpski fudbal je to da bi nekadašnji kapiten "orlova" Dejan Stanković trebalo da postane funkcioner u UEFA. Još nije poznato koju će funkciju Stanković obavljati, ali pojedini mediji u Italiji prenose da će čak postati potpredsjednik. Stanković je oženjen Slovenkom Anom, koja je rođena sestra nekadašnjeg fudbalera Milenka Aćimovića, pa je tako on blizak sa mnogim ljudima iz svijeta fudbala u Sloveniji.

- Od srca čestitam Čeferinu, koji je napravio dobar program kojim je ubedio fudbalsku Evropu da je on pravi čovek za ovu funkciju. Program novog predsednika UEFA jasno pokazuje da će raditi u korist prosperiteta evropskog fudbala. Aleksandar je svestan da ga čeka mnogo posla i da ćemo uz mnogo truda i rada imati rezultate kojima možemo da se pohvalimo. Zbog svega navedenog moram priznati da je lepo biti u njegovom timu - dodao je Stanković.

Inače, kandidaturu Čeferina podržao je i Fudbalski savez Srbije, a predsjednik Slaviša Kokeza je istakao da je ubijeđen da će imati odličnu saradnju kao i do sada.

EP i Liga šampiona

Bivši prvi čovjek UEFA Mišel Platini imao je ideju da format Evropskog prvenstva 2020. godine bude sa više domaćina i sa završnicom u jednoj zemlji. Novi predsjednik Aleksandar Čeferin rekao je da će se ponovo razgovarati o toj temi, tako da možda ne dođe do njene realizacije. On nije saglasan sa nedavnim promjenama u Ligi šampiona, gdje se favorizuju najveće lige. Međutim, nije najavio njeno preispitivanje, tako da će to pitanje ostati otvoreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana