Botas divljao, Ferari poklanjao, Hamilton ponovo slavio

B92
Botas divljao, Ferari poklanjao, Hamilton ponovo slavio

Vozač Mercedesa Luis Hamilton iskoristio je novi kiks Ferarija i pobjedio na Velikoj nagradi Mađarske, voženoj na Hungaroringu.

Hamilton je 70 krugova na Hungaroringu završio u vremenu 1:37:16,427 i povećao razliku u generalnom plasmanu u odnosu na Sebastijana Fetela.

Braniocu titule u najbržem cirkusu na svijetu ovo je šesti trijumf u Mađarskoj.

Fetel je trku završio na drugoj poziciji sa više od 17 sekundi zaostatka, najviše zbog loše taktike i greške mehaničara prilikom odlaska u boks u 39. krugu – Nijemac je zakasnio da zamijeni pneumatike kada je imao skoro 25 sekundi viška u odnosu na Mercedes, na stazu se vratio i iza Valterija Botasa i tu je bio kraj njegovih nadanja o trijumfu.

Upravo je Finac umalo završio kao drugoplasirani, ali nije uspio da svojoj ekipi obezbjedi drugu dvostruku pobjedu, poslije trke na Hokenhajmu.

Tada je Fetel ispadanjem sa staze poklonio rivalima uspjeh, a sada je Botas odradio nevjerovatan posao odbijajući Sebastijana od bilo kakvog pokušaja da ugrozi Hamiltona sve do 65. kruga, kada je napravio veliku grešku i zakačio Fetela.

Obojica su ostali na stazi, a ta greška omogućila je Kimiju Raikonenu da kompletira podijum.

Botas je nastavio da “divlja” u finišu, namjerno je ušao u Danijela Rikarda koji je želio da ga obiđe i izbacio ga nakratko sa staze, ali se ovaj vratio i pretekao ga u posljednjem krugu, dok Valterija tek čeka kazna.

Australijanac je došao do četvrte pozicije, Botas završio kao peti, dok su prvih 10 kompletirali Gasli, Magnusen, Alonso, Sains Žunior i Grožan.

Na ovaj način, branilac titule je povećao svoju prednost na čelu generalnog plasmana u odnosu na Fetela na 24 boda pred ljetnju pauzu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Belgije 26. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana