Borusija kontrom do prvog mjesta

B92
Borusija kontrom do prvog mjesta

Fudbaleri Borusije Dortmund sa prvog mjesta idu u osminu finala Lige šampiona, nakon remija na gostovanju Real Madridu.

Derbi posljednjeg kola donio nam je i rasplet u grupi E – Borusija je izborila neriješen rezultat 2:2 na ’Santjago Bernabeuu’ i sačuvala lidersku poziciju.

Real je ispustio dva gola prednosti, a veliki bod donio je rezervista Marko Rojs u 88. minutu. Poslije izgubljene lopte Marsela na lijevom boku, sijevnula je munjevita kontra po toj strani koju je povukao Pjer-Emerik Obamejang.

Brzonogi napadač pobegao je Serhiu Ramosu, zavrnuo u kazneni za velikog prijatelja, koji iz klizećeg pogađa mrežu.

Duel u Madridu je počeo ofanzivom ’Kraljevskog kluba’, pokušavali su Benzema, Ronaldo i Hames Rodriges, prije nego što je francuski napadač iskoristio očajnu postavku odbrane Borusije. Na desnom boku neshvatljivo je usamljen ostao Karvahal, poslao oštar centaršut po zemlji, a na drugoj stativi je Karim pobjegao čuvarima i savladao Romana Vajdenfelera.

Tada gostujuća ekipa zaigrala angažovanije, imala nekoliko izuzetnih situacija, ali je početničkim greškama ostajala bez prilika. Sve do 39. minuta kada je Luka Modrić napravio grešku, pa faul, a Kejlor Navas nevjerovatnom intervencijom spasao Real.

Otišlo se na odmor, a u nastavku je Dortmund nastavio sa pritiscima – velike prilike nisu realizovali Dembele i Kastro, pa je, očekivano, kazna stigla vrlo brzo. Rodriges je perfektno centrirao na drugu stativu, odakle se Benzema poklonio za 2:0.

Međutim, nije mnogo prošlo do trenutka u kojem je Obamejang vratio neizvesnot na ’Bernabeuu’. Igrao se 61. minut i Bajgl je odlično primjetio Šmelcera na lijevom boku. Nemački bek je iz prve uposlio Gabonca, kojem nije bilo lako savlada Navasa.

Od tog trenutka igralo se otvoreno na obije strane, i jedni i drugi su promašivali prilike, Ronaldo je čak pogodio stativu, ali su mreže mirovale, sve do već opisanog gola Rojsa.

Ni u drugom meču grupe E nije bilo nezanimljivo, pošto se varšavska Legija još jednom odlično prikazala evropskoj publici i zaslužila plasman u Ligu Evrope (1:0). Sporting je stigao kao favorit, ali to nije zanimalo Poljake – Prijović je proigrao Giljermea nakon pola sata, za veliko slavlje domaćih navijača.

Miroslav Radović, legenda kluba sa stadione poljske armije, proveo je čitavu utakmicu na terenu i ponovo bio jedan od najzapaženijih.

Totenhem je u sezonu ušao kao jedan od favorita u Premijer ligi, ali i sa ciljem da ove sezone konačno nešto uradi u LŠ. Taj san je raspršen prije dvije nedjelje, a utjehu će ’Pevci’ morati da pronađu u Ligi Evrope. U posljednjem kolu na ’Vembliju’ savladali su CSKA sa 3:1 i u direktnom duelu eliminisali ’Armejce’.

Ipak, ni to nije bilo jednostavno jer su gosti iz Moskve poveli poslije nešto više od pola sata – naš Zoran Tošić, koji je izašao u 71. minutu, odlično je glavom spustio jednu dugu loptu do Dzagoeva, a ovaj rutinski pogodio donji levi ugao.

Igrači Maurisija Poćetina preokrenuli su već do poluvremena preko Delea Alija i Harija Kejna, produživši agoniju Igora Akinfejeva. Ruski golman na 38. uzastopnih mečeva u Ligi šampiona primio je najmanje po jedan pogodak, a katastrofu je zaokružio autogolom u finišu susreta.

Bajer i Monako su u Leverkuzenu igrali utakmicu bez velikog rezultatskog značaja, pošto je Monako i prije ovog kola obezbjedio prvo, a Bajer drugo mjesto u grupi.

'Farmaceuti' su poveli golom Vladlena Jurčenka u 30. minutu, da bi Julijan Brant povisio na 2:0 u 48. Konačan rezultat postavio je golman Monaka Morgan De Santis od kog se lopta odbila u mrežu poslije promašenog jedanaesterca Vendela u 82. minutu.

Monako je Grupu E završio na prvom mjestu sa 11 bodova, Bajer je drugi s 10, dok je Totenhem treći sa sedam, a CSKA posljednji, četvrti, sa tri boda.

U grupi G sve je bilo jasno već nakon prvih 45 minuta – pored Lestera u osminu finala ide Porto, dok će Kopenhagen morati da se zadovolji igranjem u drugom po jačini evropskom takmičenju.

Šampion Engleske je još u prošlom kolu obezbjedio vodeću poziciju, zbog čega je Klaudio Ranijeri izveo kombinovani sastav.

Silno motivisani Portugalci krenuli su ofanzivno od samog starta, poveli već u 6. minutu preko Andrea Silve, da bi dvadesetak minuta kasnije Korona sjajnim volej udarcem povisio na 2:0. Mir pred odlazak na odmor donio je Brahimi u finišu poluvremena, a do kraja je Porto ubedljiv sačuvao drugo mjesto, postigavši još dva gola.

Čekajući kiks ’Zmajeva’, Kopenhagen je bez većih problema dokazao da je Klub Briž zalutao u Ligu šampiona – Mečele je poslije pokušaja Dilejnija pogodio sopstvenu mrežu, da bi Jorgensen u 15. minutu postavio konačan rezultat (0:2).

Reprezentativac Srbije Andrija Pavlović odigrao je svih 90 minuta za Dance i u 15. minutu zaradio žuti karton.

Fudbaleri Sevilje prošli su u drugu fazu Lige šampiona, pošto su večeras odigrali 0:0 sa Olimpikom iz Liona i tako takmičenje u Grupi H završili na drugom mjestu, iza Juventusa, koji je kod kuće savladao zagrebački Dinamo sa 2:0.

Juventus ima 14 bodova, Sevilja 11, a Lion osam, dok je Dinamo završio grupnu fazu Lige šampiona sa svih šest poraza, bez ijednog postignutog gola.

Lionu je trebala pobjeda, tako da je od početka napadao i stvarao šanse, ali osim dvije prečke nije uspeo da postigne gol. Sevilja se branila i napadala iz kontranapada, a imala je jednu stativu.

Juventus je rutinski pobjedio Dinamo golovima Gonsala Iguaina i Danijelea Ruganija u drugom poluvremenu, što je bilo dovoljno za prvo mjesto u grupi.

Parovi 6. kola Lige šampiona:
E grupa:
Totenhem – CSKA Moskva 3:1
(Ali 38, Kejn 45+1, Akinfejev 77ag – Dzagoev 33)
Bajer Leverkuzen – Monako 3:0
(Jurčenko 30, Brant 48, De Sanktis 82ag)

Tabela: Monako 11, Bajer 10, Totenhem 7, CSKA 3

F grupa:
Real Madrid – Borusija Dortmund 2:2
(Benzema 28, 53 – Obamejang 61, Rojs 88)
Legija – Sporting Lisabon 1:0
(Giljerme 30)

Tabela: Borusija 14, Real 12, Legija 4, Sporting 3

G grupa:
Porto – Lester siti 5:0
(Silva 6, 64p, Korona 26, Brahimi 44)
Klub Briž – Kopenhagen 0:2
(Mečele 9ag, Jorgensen 15)

Tabela: Lester siti 13, Porto 11, Kopenhagen 9, Klub Briž 0

H grupa:
Juventus – Dinamo Zagreb 2:0
(Iguain 52, Rugani 73)
Lion – Sevilja 0:0

Tabela: Juventus 14, Sevilja 11, Lion 8, Dinamo 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana