Bijela oprema – sinonim za Vimbldon

B92
Bijela oprema – sinonim za Vimbldon

Svi koji prate tenis znaju da je na Vimbldonu dozvoljena samo bijela oprema, a to predstavlja samo jednu u nizu tradicija na najprestižnijem turniru na svijetu.

Pravila oblačenja uvedena su 1963. godine, a tokom godina ona su mijenjana, samo s jednim ciljem, da oprema koju teniseri nose bude sve bijelja.

Ranije su teniseri imali priliku da malo prošaraju svoje haljine, šortseve ili majice, ali je od prošle godine dozvoljeno samo da na opremi mogu da imaju neku boju, ali je to ograničeno na jedan centimetar širine i to na ivicama.

Mnogim teniserima to smeta, najglasniji protiv striktnih pravila je bio Rodžer Federer, ali ako imate mašte, možete da napravite čudo u tom jednom centimetru širine.

Od prošle godine zabranjen je i donji veš u boji, pa teniserke neće više moći da eksperimentišu sa florescentnim brushalterima ili sličnim.

Zanimljiva je i kazna za one koji prekrše pravila, pa će prestupnici dobiti opremu koja je standardima i to u dovoljnoj količini.

Prvobitna pravila, uvedena 1963. godine, od tenisera su tražila da imaju opremu koja je većim dijelom bijela. To većim dijelom je prepravljeno u skoro cijela bijela 1995. godina, ali su i tada teniseri i teniserke imali priliku da malo ožive svoju opremu. Posljednja verzija propisa je usvojena prošle godine, kada je dozvoljen jedan centimetar nekog šarenila.

Iako su pojedinci protiv ideje skroz bijele opreme, više je onih koji su je prihvatili. Jer, bijelo je sinonim za Vimbldon, sinonim za ljeto. Bijelo asocira na slobodu, a isto tako se odlično slaže sa zelenom travom. Uostalom, bijelo uspijeva da probudi kišom okupani London, baš kada mu je to najpotrebnije, a to je tokom ljeta.

Uz sve to, bijelo predstavlja nadu i misteriju. Engleski mediji su možda najbolje opisali nova pravila na Vimbldonu slijedećim komentarom: „Bijela oprema je prazna stranica. Ona traži, ali i odbija da odgovori na pitanja jer su sve riječi unutra“.

Za treninge, međutim, važe druga pravila, koja nisu toliko oštra, ali se opet traži mjera. Posebna pravila oblačenja važe i za posjetioce Vimbldona, pa je nemoguće da na Centralnom terenu nekoga vidite u duksu ili običnoj majici.

Za kakve odjevne kombinacije će se odlučiti teniseri i teniserke vidjećemo za manje od nedjelju dana, a svi se nadamo da će nam barem neki od njih pokazati da imaju mašte...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana