Бањалучанин претплаћен на трофеје

Милан Зубовић
Бањалучанин претплаћен на трофеје

Сфанту - Када је кошаркашки тренер из Бањалуке Зоран Микеш прихватио понуду Сепсија личило је на нову авантуру јер румунска лига није толико позната љубитељима кошарке на овим просторима.

Након пет година, Микеш је успио да створи јак клуб и једноставно се претплати на трофеје, док је ове сезоне поново стигао до дупле круне.

- Лакше је освојити шампионску титулу него је одбранити, а замислите тек како је тешко бити шампион три године заредом - започео је Микеш причу за "Глас Српске".

- Када се погледају резултати, на први поглед се чини да смо лако стигли до новог трофеја, али није било нимало лако пошто су све остале екипе жељеле да нас скину са трона. Сезону смо завршили са само два пораза, једним у лигашком дијелу такмичења, а другим у финалу плеј-офа, тако да након свега можемо бити презадовољни урађеним. Томе треба додати да смо Куп узели без пораза, што ову сезону чини историјском јер смо и у Еврокупу направили велики резултат - изјавио је Микеш.

Према његовим ријечима, снага клуба лежи у доброј организацији, добро селектованим кошаркашицама, као и високом моралу.

- Све екипе биле су много мотивисане да нас добију, али смо ми имали више самопоуздања од њих, тако да нисмо дозволили никакво изненађење. Све играчице које су стигле прошлог љета показале су напредак и погодили смо са свим појачањима јер је тим имао карактер да одговори свим изазовима - казао је Микеш.

Титулу су освојили на противничком терену, док их је, сада већ по обичају, дочекало неколико хиљада навијача по повратку у Сфанту Георг.

- Прошле године када смо постали шампиони приређен нам је дочек и мислио сам да више никад неће бити тако добро, да су се људи мало заситили, али сам се преварио. По повратку у град након освојене титуле дочекало нас је више хиљада наших навијача, са којима смо прославили нову титулу. Једноставно, емоције су нас понијеле када смо видјели колико њих се окупило и колико су срећни због новог трофеја тако да нисмо могли остати равнодушни и многима су потекле сузе радоснице. Посебно ме је импресионирала група од њих педесетак који су нас бодрили у гостима, што баш и није чест случај на утакмицама кошаркашица и они су путовали десетак сати до дворане па опет назад да будемо заједно. То је оно што ме посебно радује јер постоји синергија људи, града и клуба и имали смо подршку када смо гостовали у Грчкој и Пољској - истакао је Микеш.

Велику подршку имао је од супруге Драгославе Жакуле, која је прије неколико година престала да активно игра, али је почетком ове сезоне накратко била члан тима јер је мијењала повријеђене играчице, а уједно води омладински тим.

- Због повреда, Драгослава је морала да "ускочи" у екипу, мада је имала малу минутажу. Она сада ради као тренер дјевојчица и понекад тражи тренерски савјет од мене, али и ја од ње - рекао је Микеш.

О квалитету румунске кошарке има доста похвала.

- Играчице до 18 година доста су талентоване, али некако "нестају" када прелазе у сениорску конкуренцију и чини ми се да се то дешава јер немају неку посебну радну навику. Румунски савез улаже велике паре у обје конкуренције и имају неколико одличних играчица, а очекујем да их наредних година буде још више јер се доста квалитетно ради. Сада су увели правило по којем на терену током свих 40 минута мора бити играчица млађа од 21 године, док такође на првенственим утакмицама једна од играчица на терену мора бити Румунка, а у Купу то морају да буду двије - казао је Микеш.

Највјероватније остаје

Микеш није желио да открије планове за идућу сезону, али вјерује да ће остати у клубу.

- Постоји обострана жеља да сарадња буде настављена, али у данима славља нисмо помишљали на то, тако да ћемо касније разговарати о свему. Клуб је доста амбициозан и постоји шанса да продужимо сарадњу - казао је Микеш.

Трофеји

Микеш је у првој сезони (2013/14) стигао до финала Купа Румуније, затим је сљедеће године освојио то такмичење, а у првенству стигао до другог мјеста, да би претпрошле године стигао до дупле круне, а прошле је освојио шампионску титулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана