Atletiko u finalu Lige šampiona

Agencije
Atletiko u finalu Lige šampiona

Fudbaleri Atletiko Madrida prvi su finalisti Lige šampiona za sezonu 2015/2016, pošto su u dvomeču eliminisali Bajern Minhen.

Atletiko je poslije minimalnog trijumfa u Madridu izgubio na ’Alijanc areni’ sa 2:1, ali je prošao zahvaljujući pogotku u gostima.

Strelac zlata vrednog gola bio je Antoan Grizman u 54. minutu, kada je fenomenalno istrčao kontru i rutinski iskoristio asistenciju Fernanda Toresa.

Jedan od heroja ’Jorgandžija’ svakako je golman Jan Oblak koji je u 34. minutu, nedugo poslije prvog primljenog gola, odbranio penal Tomasu Mileru i vjerovatno sprečio da utakmica ode u sasvim suprotnom pravcu. Takođe, u finišu je sprečio čist pogodak kada ga je odbitak Davida Alabe zamalo prevario.

Bavarci su čak 28 puta šutnuli ka golu protivnika, ukupno 12 je išlo u okvir gola (Atletiko imao 4 u okvir i 2 van okvira), ali ni to nije bilo dovoljno za više od pirove pobjede.

Duel u Minhenu počeo je onako kako se očekivalo – velikom inicijativom Bajerna. Levandovski se ispromašivao u nekoliko navrata, pre nego što je Ćabi Alonso uz pomoć Himesa savladao Oblaka iz slobodnog udarca u 31. minutu.

Tri minuta kasnije slovenački čuvar mreže odbranio je penal Mileru, da bi Grizman na već opisan način šokirao ’Alijanc arenu’.

To je uticalo i na izabranike Pepa Gvardiole koji desetak minuta nisu znali da se sastave, ali je u 74. minutu Levandovski konačno našao put do mreže.

Poslije kombinacije po lijevom boku sa Riberijem, David Alaba centrirao je na drugu stativu, Arturo Vidal je nadskočio Felipea Luisa i vratio je glavom do saigrača koji je ubacuje u gol za povratak u igru.

Nijemci su pojačavali pritisak, a onda je uslijedio novi hladan tuš za domaće navijače – penal za Atletiko. Fernando Tores oduzeo je loptu na lijevoj strani, pobjegao Martinesu koji ga je oborio i Čakir je pokazao na bijelu tačku. Ovoga puta, turski sudija je napravio veliku grešku jer je kontakt bio van kaznenog prostora.

Baš kao i Miler u prvom poluvremenu, ’El Ninjo’ je gađao lijevi ugao, Nojer je poput oblaka pročitao namjeru i sačuvao Bajern u životu.

Međutim, do kraja nije bilo promjene rezultata i Atletiko se postarao da Španija treću sezonu zaredom ima barem jednog predstavnika u finalu najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Ovo znači i da će španski stručnjak napustiti klupu Bavaraca bez najznačajnijeg trofeja – nije uspio da vrati ’ušatog’ u Minhen i njegov četvorogodišnji boravak u Bajernu svi će smatrati neuspješnim, i pored isto toliko titula u Bundesligi.

U drugom polufinalu igraju Real Madrid i Mančester siti, a u prvom meču nije bilo golova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana