Andrea Pirlo tihi lider koji govori nogama

Priredio: Dušan Repija
Andrea Pirlo tihi lider koji govori nogama

Njujork - Svijet fudbala ostao je siromašniji za fudbalskog Mocarta. Andrea Pirlo je odigrao posljednju zvaničnu utakmicu za Njujork siti i odlučio da se povuče sa velike pozornice koju je toliko puta očarao magijom.

Gradić Flero koji broji svega osam hiljada žitelja može da se pohvali da je iznjedrilo jednog od najvećih umjetnika fudbalske igre, jer kada dobijete nadimak po muzičkom virtuozu iz Salcburga sigurno spadate u red besmrtnih. A Pirlo to zaista jeste. Omalen i po konstituciji nejak dominirao je dvije decenije u gladijatorskom fudbalu, pa će ostati upamćen kao jedan od posljednjih romantika koji su jednim potezom rješavali mnoge velike mečeve. Povučen, tih i nenametljiv uvijek se držao po strani i kao što jednom prilikom reče Marčelo Lipi, bio je tihi lider koji govori nogama. Lakoća pokreta u kombinaciji sa genijalnim asistencijama, nerijetko i golovima njegov su zaštitni znak.

- Na terenu ponekad djelujem poput Ciganina. Sve što tražim je nekoliko kvadratnih metara. Prostor u kojem mogu da primim loptu, pa je proslijedim saigraču da postigne gol. To se zove asistencija, to je moj način širenja zadovoljstva - rekao je Pirlo jednom prilikom.

Takvo shvatanje igre donosilo je boljitak svakom timu u kojem je igrao, osim Intera. Karijeru je počeo u Breši sa kojom je ušao u Seriju A, a potom prešao u crno-plavi dio Milana kada ga je primijetio Mirčea Lučesku. Inter je u to vrijeme bio skup velikih zvijezda koje nisu imale duh zajedništva, a kada je Rumun otišao sa klupe, Masimo Morati odlučio je da ga proda gradskom rivalu Milanu. Zajedno sa Kakom, Klarensom Sedorfom i Đenarom Gatuzom činio je vezni red koji je "rosonere" vratio u žižu poslije godina prosječnosti i koji je osvojio sve što se moglo. Trofeje sa Milanom ukrasio je i onaj najveći u fudbalu, jer je sa Italijom 2006. godine pokorio svijet. Pet godina kasnije prešao je u Juventus sa kojim je nastavio dominaciju na "čizmi", da bi posljednje tri sezone ljubitelji fudbala "preko bare" mogli da uživaju u njegovim majstorijama. Sada kada je napunio 38 godina odlučio je da kaže dosta. Teško da će dugo odmarati od fudbala, jer ga mediji već vide kao člana stručnog štaba Antonija Kontea u Čelziju.

Lud za "plejstejšnom"

Pored porodice i fudbala u životu ima još dvije velike ljubavi - vino i "plejstejšn".

- Sigurno je da su točak i fudbalska lopta dva najvažnija izuma u istoriji čovječanstva, ali pronalazak "Soni plejstejšna" mora da bude odmah iza njih na trećem mjestu - rekao je Pirlo jednom prilikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana