Ahmetov prodaje sve strance iz tima

Agencije
Ahmetov prodaje sve strance iz tima

Donjeck - Vlasnik ukrajinskog šampiona u fudbalu Šahtjora Rinat Ahmetov odlučio je da u zimskom prelaznom roku proda sve strance zbog političke krize i rata u oblasti gdje se nalazi ovaj klub.

"Rudari" su prethodnih godina izrasli u jedan od najboljih klubova istočne Evrope, ali su sada ozbiljno uzdrmani. Rat koji traje već duže vrijeme odnio je dosta ljudskih žrtava, a mogao bi i prvu sportsku. Klub koji je posljednjih nekoliko godina dominirao ukrajinskim fudbalom i bio redovan učesnik evropskih takmičenja sada je dočekao tužnu sudbinu.

Njihov stadion "Donbas arena" odavno je prazan zbog ratnih sukoba, a nekoliko puta bio je i meta bombi. Iz tih razloga Šahtjor se morao preseliti iz ratom zahvaćenog i od Ukrajine "otcijepljenog" Donjecka, te je trenutno u Lavovu, gdje igra utakmice domaćeg prvenstva i elitnog evropskog takmičenja. Bez obzira na plasman u osminu finala u kojem igraju sa Bajernom, Ahmetov preseljenjem gubi previše novca da bi mogao da nastavi sa normalnim funkcionisanjem kluba. Iz tog razloga u januarskom prelaznom roku na transfer listi trebalo bi da se nađu svi Brazilci, a prije svih prvi strijelac Lige šampiona Luiz Adrijano, koji je postigao devet golova i već je na listi želja najboljih evropskih klubova, slično kao i Daglas Košta. Za njih dvojicu Monako je već ponudio 60 miliona evra, a traženi su i Aleks Teišeira, Bernard, Fred, Fernando i Tajson. Ni ostali ne bi trebalo da imaju problema pri traženju novog angažmana u kojem će nastaviti karijeru, poput Darija Srne, Ilsinja, Azeveda, Dentinja, Marlosa, Ismaila i Velingtona Nema. Ahmetov je spreman čak i da spusti odštetne zahtjeve većini igrača kako bi uspio da ih proda.

U posljednje vrijeme ukrajinska ekipa je dovodila mnogo Brazilaca u klub i imala je dobar skauting, međutim, sve bi moglo vrlo brzo pasti u vodu. Šahtjor je pod vođstvom Ahmetova po devet puta osvojio ukrajinsko prvenstvo i Kup, šest puta Superkup, te Kup UEFA 2009. godine.

Ova sezona

Šahtjor je trenutno drugi na tabeli ukrajinskog prvenstva sa pet bodova zaostatka za kijevskim Dinamom, dok je u Ligi šampiona zauzeo drugo mjesto u grupi H iza Porta. U osmini finala sastaće se sa Bajernom. Ovosezonski nastup mogao bi da bude doveden u pitanje, kao i rezultati koje su do sada postizali zbog ratne situacije u Donjeckoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana