Abramovič bi mogao da “počasti” i Sarija

Glas Srpske
Abramovič bi mogao da “počasti” i Sarija

LONDON - Kada je Roman Abramovič 2003. godine postao vlasnik Čelzija donio je veliki kapital u klub, ali pored izdvajanja velikih suma novca za igrače ruski biznismen potrošio je više od 100 miliona evra plaćajući odštete trenerima.

 

 

 

 

 

Za razliku od Arsena Vengera koji je proveo 22 godine na klupi Arsenala ili Aleksa Fergusona, pod čijom palicom je Mančester junajted 27 godina postizao vrhunske rezultate, na “Stamford bridžu” nemaju strpljenja kada su treneri u pitanju, pa bi Maurisio Sari mogao da bude sljedeća žrtva. Italijan ima važeći ugovor do 2021. godine, ali Abramovič neće imati problema da mu uruči otkaz već poslije finala Lige Evrope, jer kompenzacija na ime prijevremenog raskida saradnje iznosi “samo” pet miliona funti.

To je mnogo manje novca od rekordnog iznosa od 27,5 miliona koji je u dva navrata pokupio Žoze Murinjo. Portugalcu je prvo u septembru 2007. na račun leglo 18 miliona funti, da bi u drugom mandatu, osam godina kasnije, bio bogatiji za još 9,5 miliona. Nešto slabije prošao je Luis Felipe Skolari, koji je zbog katastrofalnih rezultata morao da ode februara 2009, uz 12,6 miliona funti. Nakon njega se opario i Andre Viljaš Boaš i to sa tačno 12 miliona funti, nakon otkaza u martu 2012. Njega je naslijedio Roberto di Mateo i sa timom kome niko nije davao šanse uspio da donese Čelziju pehar Lige šampiona u maju iste godine, ali je već u novembru i on dobio zahvalnicu i ček na 10,7 miliona funti. U međuvremenu otkaze i odštetu, dobijali su Karlo Anćeloti (šest miliona), Klaudio Ranijeri (šest miliona), Avram Grant (5.500.000), da bi prije nekoliko dana i Antonio Konte dobio “plavce” na sudu, pa su Englezi u obavezi da mu iskeširaju devet miliona funti.

Dok se čeka rasplet na trenerskoj poziciji, “plavci” se spremaju za finale Lige Evrope, a prema riječima kapitena Sezara Aspilikuete uopšte ne razmišljaju o potencijalnom Sarijevom odlasku.

- Navikli smo na glasine, to nas ne dotiče. Vjerujte, svaki igrač je fokusiran samo na finale i radimo vrijedno kako bismo taj meč odigrali najbolje što možemo i uzeli trofej - poručio je Aspilikueta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana