ABA tek poslije domaćih prvenstava

Milan Zubović
ABA tek poslije domaćih prvenstava

Banjaluka - Takmičenje u Jadranskoj ligi odavno je završeno, ali bitke za zelenim stolom i dalje traju.

Rukovodstvo regionalne lige odlučilo je da će takmičenje u sezoni 2016/17. početi 1. oktobra, ali je Košarkaški savez Slovenije uzburkao situaciju, koja se konačno primirila i želi da promijeni format koji je do sada bio u upotrebi. Želja Slovenaca, kojima se pridružio i Košarkaški savez Hrvatske, jeste da se prvo igraju domaća prvenstva pa tek onda regionalna liga. KS Slovenije na svom sajtu objavio je spisak 12 prijavljenih klubova za učešće u domaćoj ligi, dok je navodno i KSH usvojio kalendar takmičenja, samo ga još nije objavio.

- Sve do sada što je odlučeno je velika nepoznanica, jer se čeka konačan dogovor FIBA i Evrolige, ako je on uopšte moguć. KS Slovenije je poslao dopis da se ostali savezi izjasne u vezi sa osnivanjem nove lige. Slovenci i Hrvati već su povukli podršku ABA ligi i izgledno je da ona neće biti u formatu kakav je bio do sada i regionalno takmičenje bilo bi igrano tek nakon završetka nacionalnih šampionata - izjavio je predsjednik KS BiH Aleksandar Fulurija.

U ovom trenutku KS BiH još nije donio svoj stav i sve bi trebalo da bude poznato nakon sastanak Upravnog odbora iduće sedmice.

- Spremamo sastanak UO i čekamo stav Srbije koji se neće oglašavati narednih dana. Drugi savezi žele da idu sa svojim nacionalnim prvenstvima i najvjerovatnije ćemo biti primorani da slijedimo put Srbije ili Hrvatske. Ovo je veliki problem za Igokeu, kojoj nije u interesu da veći dio sezone igra prvenstvo BiH, koje je neuporedivo slabije u odnosu na ABA ligu - kazao je Fulurija.

Igokea nije jedini tim koji se suočava sa problemom lošeg kvaliteta lige, jer je slična situaciji u Crnoj Gori, gdje Budućnost dominira od osamostaljenja države. Aleksandrovčani su ove godine stigli do četvrte uzastopne šampionske titule, pri čemu su doživjeli samo jedan poraz u 16 utakmica, koje su rješavali u svoju korist sa dvadesetak poena razlike.

- ABA liga je prije nekoliko dana objavila datum početka takmičenja, čime je jasno poslala poruku da želi da traje cijele sezone. Svaki dan kruže različite priče o ABA ligi, ali ne želim da ih komentarišem i mnogo toga će biti poznato nakon skupštine, koja je zakazana za 11. jul. Mi smo za to da igramo ABA ligu kao što je to do sada bio slučaj, a našu sudbinu dijeli i Budućnost koja želi da napravi jaku ekipu i izbori nastup Evroligi, ali joj to neće biti lako ukoliko bude morala da igra prvenstvo Crne Gore - izjavio je generalni menadžer Igokee Igor Dodik.

Plasman beskoristan

Ukoliko bi se desilo da se prvo igraju nacionalna prvenstva pa zatim regionalno takmičenje, plasman koji su ostvarili klubovi u sezoni 2015/16. ne bi bio vrednovan, već bi se priznavao plasman na kraju sezone 2016/17. Ako Jadranska liga počne 1. oktobra u njoj bi trebalo da nastupe Crvena zvezda, Partizan, Mega Leks (Srbija), Igokea (BiH), Cedevita, Cibona, Zadar (Hrvatska), Helios, Zlatorog (Slovenija), Budućnost, Mornar (Crna Gora) i MZT (Makedonija).

Olimpija traži proširenje

Olimpija je uputila zvaničan zahtjev rukovodstvu ABA lige u kojem traži proširenje regionalne lige na 14 klubova. Ljubljančani nisu stekli pravo nastupa kroz nacionalno prvenstvo pa sad na sve načine pokušavaju da budu dio regionalnog takmičenja, baš kao što su to uradili prošle godine kada se upravo zbog njih liga proširila sa 12 na 14 klubova. Ovu inicijativu navodno je podržalo Udruženje klubova Košarkaške lige Srbije i ako dođe do proširenja izgledno je da će FMP biti 14 klub u takmičenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana