772. na ATP: Izgubio, batalio, zbog žene se vratio i pobjedio VIDEO

B92

Prve runde Gren slemova rezervisane su za iznenađenja i neke nesvakidašnje priče, a možda i najpogodnije mjesto da se nešto slično dogodi je Vimbldon.

Trava je najbrža podloga, loptice nisko odskaču, pa kada favoritima nije dan, postoje najveće šanse da dožive neočekivane poraze.

Dokaz smo dobili već u ponedjeljak, kada je, nažalost, Ana Ivanović doživjela debakl od Jekatarine Aleksandrove, trenutno 223. igračice na WTA listi.

Međutim, start trećeg Gren slema donio nam je heroja za kojeg je malo ko očekivao da će se uopšte pojaviti na turniru. U pitanju je domaći igrač Markus Vilis, 25-godišnjak rodom iz Sloa koji je spletom čudnih okolnosti i dalje u tenisu.

Ali, kada bi vas prije priče o ovom zanimljivom momku pitali koju poziciju na ATP listi zauzima, vjerovatno ne biste bili ni blizu. Iako će doživjeti skok od 356 mjesta, na Vimbldon je ušao kao 772. igrači svijeta. Da, dobro ste čuli, 772. igrač sveta!

Tu se nije zaustavio – pošto je u kvalifikacijama savladao Sugitu, Rubljeva i Medvedeva, u prvom kolu se postarao za jednu od najvećih senzacija u istoriji turnira na terenima Ol Ingland klaba. Pobjedio je 54. igrača planete Ričardasa Berankisa sa 6:3, 6:3, 6:4.

"Nemam pojma šta mi se sada događa u glavi, sve je mutno, ali znam da su pozitivne emocije", istakao je na konferenciji za novinare.

Spasao je 19 od 20 brejk lopti rivala, pet puta mu oduzeo servis, što je bilo dovoljno da posao završi za nešto više od dva sata. Tokom čitavog meča bio je nasmijan, igrao izuzetno opušteno, a veliki trijumf proslavio sa grupicom glasnih navijača koji su ga podržavali od prvog do posljednjeg poena.

"Da, bilo je milion poruka, telefon mi je eksplodirao. Još uvijek nije bilo ’hejtera’, ali sam siguran da će ih biti. Neko ko je izgubio na kladionici jer je video kako sam plasiran, da sam ’luzer’ i da treba da umrem. Do sada svi pružaju podršku, to je dobro".

Prije samo pet mjeseci Vilis je batalio tenisku karijeru, htio da se preseli u Sjedinjene Američke Države i započne posao trenera. Djevojka mu je rekla da ne odustaje, poslušao je i, ispostaviće se, donio pravu odluku.

"Kazala mi je da sam idiot i da treba da nastavim. Imao sam kombinaciju u Filadelfiji, ali ništa nije bilo sigurno. Postojala je opcija i ko zna da li bih otišao. Ona mi je rekla i ja sam uradio kako mi je rečeno", rekao je Vilis.

"Prije godinu dana nisam bio u najboljem stanju – pokidao sam ložu dva puta, a u januaru sam povredio koljeno. Bio sam u depresiji, nekada mi je teško bilo da ustanem iz kreveta. Kao klinac sam se ubijao od rada. Bio sam talentovan junior, nadao se, ali sam onda upoznao pravi svijet. Igrao sam u Rumuniji, gubio, bio sam potpuno bez samopouzdanja, ali sam ga našao prije tri godine. Mnogo sam radio sa svojim trenerom i sad se isplatilo".

Čovjek koji je živeo od držanja treninga amaterima, do ovog trenutka od turnirskih nagrada zaradio samo 220 funti u 2016, obezbjedio je ček na 50.000 funti.

"Lijep je ovaj život, zar ne? Sad sam sav ’važan’, idem kroz kompleks i svi žele da se rukuju sa mnom. Zaradio sam više nego cijele godine, mnogo više".

Sada može da plati kiriju, ili ne...

"I dalje živim sa roditeljima. Nekada prespavam ovde, kada radim, ili kod djevojke, ali živim san kod roditelja".

Osoba koja je najzaslužnija za ovaj trenutak jeste Dženifer Bejt, 30-godišnjakinja koja radi kao hirurg stomatolog. U utorak je trebalo da bude na poslu kada je Vilis igrao meč, ali je, kako kaže, sudbina želela da dođe do otkazivanja pacijenta u poslednjem trenutku.

"Trebalo je da budem na poslu, prošle nedjelje imali smo problema sa sisaljkom, nije radila kako treba, malo smo je sredili i mislili smo da je u redu. Ujutru sam stigla, završili smo prvog pacijenta, ali nije fuknkcionisalo dobro. Iznervirala sam se jer sam došla na posao i propustiću meč. Pozvala sam šefa, pitala ga šta da radim, a on mi je odgovorio da mora da pozove majstora. Morali smo da otkažemo sve pacijente tog popodneva. Nije trebalo da budem ovde, nisam očekivala – bio je ovo nevjerovatan tenis", otkrila je Dženifer.

Ona je navela da je ljubav sa Markusom bila na ’prvi pogled’, zbog čega ga je i odgovorila od prerane penzije.

"Bilo je napeto, mnogo sam putovala i gledala mnogo mečeva, ali smo bili ludi jedno za drugim. Nedelju dana pošto smo se upoznali, rekao mi je da ide u Ameriku i da je završio sa tenisom. Moj brat koji voli tenis rekao mi je da je taj momak veliki potencijal. Kazala sam mu da vjerujemo u njega, da proba ponovo jer je vrijedan toga i to je učinio".

Prvo što je učinio kada je osvojio posljednji poen na terenu broj 17 bilo je da priđe djevojci i poljubi je.

"Samo mi je rekao da me voli".

Kao što to obično biva u ovakvim pričama – trešnja na vrhu šlaga dolazi u vidu duela sa Rodžerom Federerom u drugom kolu. Švajcarac je eliminisao Gvida Pelju i sa Vilisom će se sastati na jednom od dva najveća stadiona u kompleksu.

"Nisam siguran da on ume da igra na travi, to je dobro", našalio se na račun jednog od najvećih svih vremena. "Ne, stvarno, to je ostvarenje sna. Igrati na velikom stadionu je nevjerovatno. To mi je bio san, igraću meč, vjerovatno neću pobjediti, možda i hoću, ali ću dati sve od sebe kao što sam to činio u posljednjih sedam mečeva".

I da ne uspije, on je već pobjedio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana