772. на АТП: Изгубио, баталио, због жене се вратио и побjедио VIDEO

Б92

Прве рунде Грен слемова резервисане су за изненађења и неке несвакидашње приче, а можда и најпогодније мјесто да се нешто слично догоди је Вимблдон.

Трава је најбржа подлога, лоптице ниско одскачу, па када фаворитима није дан, постоје највеће шансе да доживе неочекиване поразе.

Доказ смо добили већ у понедјељак, када је, нажалост, Ана Ивановић доживјела дебакл од Јекатарине Александрове, тренутно 223. играчице на WTA листи.

Међутим, старт трећег Грен слема донио нам је хероја за којег је мало ко очекивао да ће се уопште појавити на турниру. У питању је домаћи играч Маркус Вилис, 25-годишњак родом из Слоа који је сплетом чудних околности и даље у тенису.

Али, када би вас прије приче о овом занимљивом момку питали коју позицију на АТП листи заузима, вјероватно не бисте били ни близу. Иако ће доживјети скок од 356 мјеста, на Вимблдон је ушао као 772. играчи свијета. Да, добро сте чули, 772. играч света!

Ту се није зауставио – пошто је у квалификацијама савладао Сугиту, Рубљева и Медведева, у првом колу се постарао за једну од највећих сензација у историји турнира на теренима Ол Ингланд клаба. Побједио је 54. играча планете Ричардаса Беранкиса са 6:3, 6:3, 6:4.

"Немам појма шта ми се сада догађа у глави, све је мутно, али знам да су позитивне емоције", истакао је на конференцији за новинаре.

Спасао је 19 од 20 брејк лопти ривала, пет пута му одузео сервис, што је било довољно да посао заврши за нешто више од два сата. Током читавог меча био је насмијан, играо изузетно опуштено, а велики тријумф прославио са групицом гласних навијача који су га подржавали од првог до посљедњег поена.

"Да, било је милион порука, телефон ми је експлодирао. Још увијек није било ’хејтера’, али сам сигуран да ће их бити. Неко ко је изгубио на кладионици јер је видео како сам пласиран, да сам ’лузер’ и да треба да умрем. До сада сви пружају подршку, то је добро".

Прије само пет мјесеци Вилис је баталио тениску каријеру, хтио да се пресели у Сједињене Америчке Државе и започне посао тренера. Дјевојка му је рекла да не одустаје, послушао је и, испоставиће се, донио праву одлуку.

"Казала ми је да сам идиот и да треба да наставим. Имао сам комбинацију у Филаделфији, али ништа није било сигурно. Постојала је опција и ко зна да ли бих отишао. Она ми је рекла и ја сам урадио како ми је речено", рекао је Вилис.

"Прије годину дана нисам био у најбољем стању – покидао сам ложу два пута, а у јануару сам повредио кољено. Био сам у депресији, некада ми је тешко било да устанем из кревета. Као клинац сам се убијао од рада. Био сам талентован јуниор, надао се, али сам онда упознао прави свијет. Играо сам у Румунији, губио, био сам потпуно без самопоуздања, али сам га нашао прије три године. Много сам радио са својим тренером и сад се исплатило".

Човјек који је живео од држања тренинга аматерима, до овог тренутка од турнирских награда зарадио само 220 фунти у 2016, обезбједио је чек на 50.000 фунти.

ијеп је овај живот, зар не? Сад сам сав ’важан’, идем кроз комплекс и сви желе да се рукују са мном. Зарадио сам више него цијеле године, много више".

Сада може да плати кирију, или не...

"И даље живим са родитељима. Некада преспавам овде, када радим, или код дјевојке, али живим сан код родитеља".

Особа која је најзаслужнија за овај тренутак јесте Џенифер Бејт, 30-годишњакиња која ради као хирург стоматолог. У уторак је требало да буде на послу када је Вилис играо меч, али је, како каже, судбина желела да дође до отказивања пацијента у последњем тренутку.

"Требало је да будем на послу, прошле недјеље имали смо проблема са сисаљком, није радила како треба, мало смо је средили и мислили смо да је у реду. Ујутру сам стигла, завршили смо првог пацијента, али није фукнкционисало добро. Изнервирала сам се јер сам дошла на посао и пропустићу меч. Позвала сам шефа, питала га шта да радим, а он ми је одговорио да мора да позове мајстора. Морали смо да откажемо све пацијенте тог поподнева. Није требало да будем овде, нисам очекивала – био је ово невјероватан тенис", открила је Џенифер.

Она је навела да је љубав са Маркусом била на ’први поглед’, због чега га је и одговорила од преране пензије.

"Било је напето, много сам путовала и гледала много мечева, али смо били луди једно за другим. Недељу дана пошто смо се упознали, рекао ми је да иде у Америку и да је завршио са тенисом. Мој брат који воли тенис рекао ми је да је тај момак велики потенцијал. Казала сам му да вјерујемо у њега, да проба поново јер је вриједан тога и то је учинио".

Прво што је учинио када је освојио посљедњи поен на терену број 17 било је да приђе дјевојци и пољуби је.

"Само ми је рекао да ме воли".

Као што то обично бива у оваквим причама – трешња на врху шлага долази у виду дуела са Роџером Федерером у другом колу. Швајцарац је елиминисао Гвида Пељу и са Вилисом ће се састати на једном од два највећа стадиона у комплексу.

"Нисам сигуран да он уме да игра на трави, то је добро", нашалио се на рачун једног од највећих свих времена. "Не, стварно, то је остварење сна. Играти на великом стадиону је невјероватно. То ми је био сан, играћу меч, вјероватно нећу побједити, можда и хоћу, али ћу дати све од себе као што сам то чинио у посљедњих седам мечева".

И да не успије, он је већ побједио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана