Жута мајица стигла у Бањалуку

Душан Репија
Жута мајица стигла у Бањалуку

Бањалука - Најпрестижније и најпознатије обиљежје у свијету бициклизма, жута мајица, стигла је у Бањалуку, а по први пут ће је обући побједник генералног пласмана трке "Београд - Бањалука" која је на програму 28. и 29. априла.

Симбол који означава најбољег бициклисту настао је у Француској на чувеној трци Тур де Франс још давне 1919. године, а избор је пао на жуту боју због тога што је утемељивач трке уједно био власник магазина "Л'ауто" које су штампане на жутом папиру. Од тада је мајица заштитни знак најпрестижнијих трка, иако није обавезно да она буде жуте боје, а какве ће бити одређује спонзор који жели да обуче лидера, а касније и побједника. Директор трке "Београд - Бањалука" Владимир Куваља замислио је да премијерна мајица на 12. издању каравана буде баш по узору на најбољу трку свијета, па је прве примјерке поручио у жутој боји, али то се може промијенити у зависности од жеље спонзора.

- Увијек тежимо најбољем па је ово нормалан слијед догађаја. Претходних 11 издања није било укупног побједника, али сада када смо у првој категорији одлучили смо да трка буде етапна, а избор боје није био тежак. Сигурно ћемо имати двије етапе, можда и три, али без обзира на то, водећи у генералном пласману возиће другу трку у тој мајици, а на циљу у Бањалуци обући ће је онај који буде имао најбоље вријеме укупно - рекао је Куваља.

Грађани Бањалуке моћи ће у наредном периоду да погледају мајицу која ће бити изложена на неколико мјеста у граду, а то практично отвара и трку спонзора за централно мјесто на грудима.

- Побједник ће имати прилику да постане дио историјског тренутка, јер мајицу за укупног побједника има свега тридесетак сличних трка на свијету. Осим жуте, по први пут ћемо дијелити зелену мајицу намијењену бициклисти који освоји највише бодова у спринту, тачкасту ће понијети најбољи брдски возач, док ће бијела припасти најбољем младом возачу - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана