Zlatni put počeo iz Pala i Banjaluke

Dušan Repija
Zlatni put počeo iz Pala i Banjaluke

Banjaluka - Osim što su Tijana Bošković i Brankica Mihajlović vodile Srbiju do trona u Japanu, dio zasluga za zlato može se pripisati i Odbojkaškom savezu Republike Srpske koji je bio tehnički organizator priprema "gracija" u Palama, a potom i prijateljske utakmice u Banjaluci protiv Bugarske.

Dobro je poznato da su bazične pripreme temelj za svako veliko takmičenje i da u ovoj fazi ne smije da bude grešaka. Pripreme se obično obavljaju na tihim lokacijama, daleko od gradske vreve i svjetla reflektora, mjestima koja mogu da pruže sve što je potrebno za rad u miru i spokoju. Baš takva je bila baza odbojkašica, što su prepoznali čelnici OS Srbije i bez dvoumljenja prihvatili ideju kolega iz OS RS. Do dogovora je došlo prilikom posjete jednog kampa u Srpskoj, kada je predsjednik OS Srbije Zoran Gajić sa saradnicima bio oduševljen uslovima, dvoranom "Peki", klimom, vazduhom i svim pratećim sadržajima u Palama.

- Sve to, uz gostoprimstvo domaćina više puta stalno su isticale odbojkašice, a prethodno i odbojkaši koji su se pripremali za Svetsko prvenstvo u Italiji i Bugarskoj. Potrudili smo se da im budemo pri ruci i da ne vode brigu o nekim sitnicama - rekao je predsjednik OS RS Milutin Popović.

Saradnja dva saveza može da posluži kao primjer drugima, a osim pomoći koja se ogleda u stručnom usavršavanju naših kadrova, prenošenju iskustava, organizacionom i svakom drugom smislu, značajan segment je i organizovanje prijateljskih mečeva na tlu Srpske koji značajno podižu popularnost odbojke u Srpskoj.

- Prelijepo je bilo i u "Boriku" iako je potražnja za ulaznicama bila mnogo veća od ponude. Drago nam je ako smo bar malo pomogli našim prijateljima i trudićemo se da im budemo pri ruci i ubuduće kao što su oni nama stalno. Vjerujem da ćemo već iduće godine u "Boriku" ugostiti seniore Srbije, što bi takođe bila velika stvar - zaključio je Popović.

Inače, nekoliko hiljada navijača došlo je ispod čuvenog balkona da pozdravi zlatne dame, koje su obećale još medalja. Selektor Zoran Terzić imao je samo jednu želju - da ove djevojke ostanu na okupu do 2020. godine i Olimpijskih igara u Tokiju.

- Vi ste naš motiv i snaga i nadam se da ćemo ispuniti Terzinu želju da nas 14 budemo na okupu do 2020. godine - rekla je kapiten Maja Ognjenović.

"Ajde još da sanjamo"

Na jednom transparentu u publici pisalo je da su odbojkašice osvojile zlato zato što su porodica, a kakav duh vlada među njima dokaz je i javljanje povrijeđene Bojane Milenković putem video-poruke. Od trenutka kada se povrijedila i otišla u Italiju na operaciju, njene saigračice su isticale da igraju i za nju.

- Mnogo mi je teško što u ovakvom trenutku nisam sa vama. Ovo je san koji smo ostvarili, mnogo sam ponosna. I 'ajde još jednom da sanjamo, a neka naš sledeći san bude Tokio - rekla je Milenkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana