Žikica Milosavljević, trener rukometaša iz Brčkog: Lokomotiva će biti lijepo iznenađenje

Siniša Kotaraš
Žikica Milosavljević, trener rukometaša iz Brčkog: Lokomotiva će biti lijepo iznenađenje

Brčko - Legendarni srpski rukometaš Žikica Milosavljević postigao je dogovor sa novim članom Premijer lige BiH, Lokomotivom iz Brčkog, i u narednoj sezoni sjediće na klupi ovog kluba.

Prethodno, Milosavljević je bio šef stručnog štaba Konjuha iz Živinica, tako da mu ova liga nije nepoznanica.

- Prvi kontakt sa Lokomotivom sam imao još dok sam bio u Živinicama, ali kako sam sa Konjuhom imao ugovor na dve godine, samo sam im se zahvalio na ponudi. Međutim, nakon što se prošla sezona završila, mi smo se sporazumno razišli i ponovo se javio Goran Vasić. Tada sam bio na turniru veterana u Austriji, odakle sam došao u Brčko i nije nam trebalo mnogo da se sve dogovorimo - istakao je novi trener Brčaka.

Sam Milosavljević kaže kako vjeruje da će mu ove sezone biti mnogo lakše nego prošle, kada je i svoju ekipu i protivnike, ali i samu ligu, upoznavao “u hodu”.

- Pa, bilo mi je teško jer mi je trebalo vremena da sve sagledam onako kako treba. Sada već nastupam sa drugačije pozicije, znam ligu i šta me u njoj čeka, a i igrače Lokomotive već sada bolje poznajem nego što je to bio slučaj u Živinicama. Radio sam sa njima po kampovima, dolazio sam i na turnir u Brčko, tako da imam jasnu sliku onoga šta od njih mogu da očekujem - kaže Milosavljević.

Kada su u pitanju klupske ambicije, novi strateg Lokomotive nema dileme, najvažniji je opstanak.

- Osnovni cilj Lokomotive je da obezbedi opstanak i kasnije postane stabilan premijerligaš. Zato smo i potpisali ugovor na jednu godinu, uz opciju produžetka. Svesno smo to uradili da vidimo kako će sve da funkcioniše i, ako sve bude u redu, nema problema za dalje - pojasnio je Milosavljević.

Što se tiče igračkog kadra, i on, ali i čelnici Lokomotive su svjesni da su neophodna kvalitetna pojačanja. Prva lasta je dosadašnji igrač Crvene zvezde Aleksandar Dragutinović koji će dirigovati igrom Brčaka.

- U skladu sa budžetom mogu da na svaku poziciju u timu dovedem po jednog igrača i već od prvog sastanka smo počeli da radimo na stvaranju ekipe. Imam u glavi ono što nam treba i to ćemo i pokušati da realizujemo. Tim koji Lokomotiva trenutno ima je ekipa za budućnost, ali nije taj koji može da ostvari primarni cilj - tvrdi Milosavljević.

Govoreći o Premijer ligi, legendarno srpsko krilo je izdvojio nekoliko favorita, dok je za Lokomotivu rekao da bi mogla biti “lijepo iznenađenje”.

- Sada već mnogo bolje poznajem naše rivale, ali to ne mora ništa da znači jer je i kod njih bilo dosta rotacija i igračkih promena. Mislim da smo svi tu negde i da bismo, ako izuzmemo one iz vrha, Borac, Vogošću i Izviđač, mi mogli da budemo jedno lepo iznenađenje - poručio je Milosavljević.

Ipak, primijetio je trener Lokomotive, stanje u ovdašnjem rukometu nije nimalo sjajno.

- Veliki problem je regularnost takmičenja. Ima tu puno nesređenih stvari oko Saveza, što je poseban problem kada treba da se požalite na neku nepravilnost. Jasno je koliko to, kao i neke druge stvari, koči razvoj rukometa na ovim prostorima, gde sam video dosta divnih mladih igrača i kvalitetnih trenera - naglasio je Milosavljević.

Ono što ga posebno iritira jeste nedostatak sređene trenerske organizacije koja bi kontrolisala ko sve radi u rukometu.

- Ovde može da vodi utakmicu ko hoće, treneri su bez licenci, mahom bivši igrači koji kada prestanu da igraju odjednom postaju treneri. Mislim, ima tih stvari svagde, ali  u BiH je baš eskaliralo. Ukoliko želite da imate red, onda pod hitno mora da se uradi jedna ozbiljna reorganizacija, od najmlađih kategorija, pa sve do seniora - kategoričan je Žikica Milosavljević.

Ne može sve jedan čovjek

Žikica Milosavljević se osvrnuo i na veliki uspjeh srpskog rukometa, plasman ženske reprezentacije na Evropsko, a muške na Svjetsko prvenstvo.

- Neosporno, to je veliki uspeh, ali moram da kažem da je veoma teško da jedan čovek vodi dve različite reprezentacije. Možda bi Ljuba Obradović mogao, kao u vreme SFRJ, da bude savezni selektor, a da selekcije imaju svoje trenere - predložio je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana