Жикица Милосављевић, тренер рукометаша из Брчког: Локомотива ће бити лијепо изненађење

Синиша Котараш
Жикица Милосављевић, тренер рукометаша из Брчког: Локомотива ће бити лијепо изненађење

Брчко - Легендарни српски рукометаш Жикица Милосављевић постигао је договор са новим чланом Премијер лиге БиХ, Локомотивом из Брчког, и у наредној сезони сједиће на клупи овог клуба.

Претходно, Милосављевић је био шеф стручног штаба Коњуха из Живиница, тако да му ова лига није непознаница.

- Први контакт са Локомотивом сам имао још док сам био у Живиницама, али како сам са Коњухом имао уговор на две године, само сам им се захвалио на понуди. Међутим, након што се прошла сезона завршила, ми смо се споразумно разишли и поново се јавио Горан Васић. Тада сам био на турниру ветерана у Аустрији, одакле сам дошао у Брчко и није нам требало много да се све договоримо - истакао је нови тренер Брчака.

Сам Милосављевић каже како вјерује да ће му ове сезоне бити много лакше него прошле, када је и своју екипу и противнике, али и саму лигу, упознавао “у ходу”.

- Па, било ми је тешко јер ми је требало времена да све сагледам онако како треба. Сада већ наступам са другачије позиције, знам лигу и шта ме у њој чека, а и играче Локомотиве већ сада боље познајем него што је то био случај у Живиницама. Радио сам са њима по камповима, долазио сам и на турнир у Брчко, тако да имам јасну слику онога шта од њих могу да очекујем - каже Милосављевић.

Када су у питању клупске амбиције, нови стратег Локомотиве нема дилеме, најважнији је опстанак.

- Основни циљ Локомотиве је да обезбеди опстанак и касније постане стабилан премијерлигаш. Зато смо и потписали уговор на једну годину, уз опцију продужетка. Свесно смо то урадили да видимо како ће све да функционише и, ако све буде у реду, нема проблема за даље - појаснио је Милосављевић.

Што се тиче играчког кадра, и он, али и челници Локомотиве су свјесни да су неопходна квалитетна појачања. Прва ласта је досадашњи играч Црвене звезде Александар Драгутиновић који ће дириговати игром Брчака.

- У складу са буџетом могу да на сваку позицију у тиму доведем по једног играча и већ од првог састанка смо почели да радимо на стварању екипе. Имам у глави оно што нам треба и то ћемо и покушати да реализујемо. Тим који Локомотива тренутно има је екипа за будућност, али није тај који може да оствари примарни циљ - тврди Милосављевић.

Говорећи о Премијер лиги, легендарно српско крило је издвојио неколико фаворита, док је за Локомотиву рекао да би могла бити “лијепо изненађење”.

- Сада већ много боље познајем наше ривале, али то не мора ништа да значи јер је и код њих било доста ротација и играчких промена. Мислим да смо сви ту негде и да бисмо, ако изузмемо оне из врха, Борац, Вогошћу и Извиђач, ми могли да будемо једно лепо изненађење - поручио је Милосављевић.

Ипак, примијетио је тренер Локомотиве, стање у овдашњем рукомету није нимало сјајно.

- Велики проблем је регуларност такмичења. Има ту пуно несређених ствари око Савеза, што је посебан проблем када треба да се пожалите на неку неправилност. Јасно је колико то, као и неке друге ствари, кочи развој рукомета на овим просторима, где сам видео доста дивних младих играча и квалитетних тренера - нагласио је Милосављевић.

Оно што га посебно иритира јесте недостатак сређене тренерске организације која би контролисала ко све ради у рукомету.

- Овде може да води утакмицу ко хоће, тренери су без лиценци, махом бивши играчи који када престану да играју одједном постају тренери. Мислим, има тих ствари свагде, али  у БиХ је баш ескалирало. Уколико желите да имате ред, онда под хитно мора да се уради једна озбиљна реорганизација, од најмлађих категорија, па све до сениора - категоричан је Жикица Милосављевић.

Не може све један човјек

Жикица Милосављевић се осврнуо и на велики успјех српског рукомета, пласман женске репрезентације на Европско, а мушке на Свјетско првенство.

- Неоспорно, то је велики успех, али морам да кажем да је веома тешко да један човек води две различите репрезентације. Можда би Љуба Обрадовић могао, као у време СФРЈ, да буде савезни селектор, а да селекције имају своје тренере - предложио је Милосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана