Željo i Široki jedva dočekali pauzu

Darko Pašagić
Željo i Široki jedva dočekali pauzu

Banjaluka - Reprezentativna pauza dobro će doći svim premijerligašima, ali izgleda najviše sarajevskom Željezničaru i Širokom Brijegu, koji su pred sami početak prvenstva ubrajani među favorite za najviši plasman.

Međutim, od toga za sada nema ništa i kada bi se kojim slučajem sada počela igrati Liga za prvaka i Liga za opstanak, ova dva kluba bi se borila u donjem domu. Naime, prije početka prvenstva među sigurne putnike za Ligu za prvaka pored timova sa "Grbavice" i "Pecare" ubrajani su aktuelni šampion Zrinjski, Sloboda i Sarajevo i praktično tražio se samo šesti. Ipak, prvih sedam kola pokazuje da favoritima neće biti nimalo lako.

Jedini koji praktično igra bez greške je Zrinjski, koji već sada ima tri boda viška u odnosu na pratioce, dok je Sloboda porazom u sedmom kolu protiv Krupe (0:3) pokvarila utisak. Samo nešto bolje od gradskog rivala i Širokog Brijega je Sarajevo, ali sama činjenica da su u sedam kola čak četiri puta remizirali govori da su daleko od željene forme.

Poslije prvih 630 minuta šampionata jasno je da su među kandidatima za Ligu za prvaka Mladost iz Doboj Kaknja, kao i debitant u eliti Krupa. O timu koji sa klupe predvodi Ibro Rahimić mogu se pisati samo hvalospjevi, jer su za sada jedini bez poraza, a u posljednjem meču uspjeli su da vođstvo Širokog Brijega u 73. minutu do kraja meča preokrenu u veliki trijumf od 3:1.

I izabranici Slobodana Starčevića zaslužuju sve pohvale. Pred meč sa Slobodom najavljivali su borbu za bod, ali su na kraju ponizili Tuzlake, koji su se kući vratili srećni što se njihova mreža samo tri puta zatresla.

Kako sada stvari stoje, a vremena da se situacija promijeni ostalo je mnogo, Olimpik, koji se prošle sezone izvukao u posljednjem kolu i Čelik su najozbiljniji kandidati za selidbu u niži rang. Mnogi su unaprijed precrtali i novog premijerligaša Metalege, koji će praktično cijelu jesen biti gost, jer domaće mečeve igra u Travniku, ali su se prevarili. Sa dvije pobjede na "pravim" gostovanjima u Zenici i na "Koševu" za sada odmiče Čeliku i Olimpiku.

A posebna priča, kao i svake sezone, jeste trenerska vrteška. Već četiri kormilara su izgubila posao poslije sedam kola. Šesto je bilo baš kobno za šefove stručnih štabova jer su čak tri kluba ostala bez trenera. Prvi je na scenu stupio Željezničar, čiji su čelnici poslije poraza na "Grbavici" od Zrinjskog odlučili da otkažu povjerenje slovenačkom stručnjaku Milošu Kostiću. Dan kasnije isto je uradio i njihov najveći rival Sarajevo poslije poraza na "Koševu" od Metalegea. Razlika je samo u tome što je Almir Hurtić sam ponudio ostavku, koju je uprava "bordo" tima prihvatila, a na njegovo mjesto postavljen je iskusni Mehmed Janjoš. Tokom prošle sedmice bez trenera je neočekivano ostao i Radnik. Nezadovoljan situacijom u klubu, Slavko Petrović je odlučio da postane kormilar Željezničara, a upražnjenu stolicu preuzeo je još jedan srpski stručnjak Nebojša Milošević.

Posljednji koji je ostao bez trenera je Olimpik, jer je Faik Kolar poslije remija protiv Metalegea (1:1) odlučio da podnese ostavku iz zdravstvenih razloga. U redovima "fenjeraša" još nisu imenovali novog stratega, a naruku im ide reprezentativna pauza, koja im daje malo više vremena da pronađu pravo rješenje.

Premijer liga

1. Zrinjski 7        5        1        1        12:6   16

2. Mladost 7        3        4        0        11:7   13

3. Sloboda          7        4        1        2        10:7   13

4. Krupa     7        3        2        2        13:9   11

5. Sarajevo 7        2        4        1        8:6     10

6. Radnik   7        2        3        2        11:9   9

7. Š. Brijeg        7        2        3        2        9:10   9

8. Željezničar    7        2        2        3        6:7     8

9. Vitez      7        2        2        3        7:9     8

10. Metalege        7        2        1        4        9:11   7

11. Čelik   7        1        2        4        6:13   5

12. Olimpik        7        1        1        5        7:15   4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana