Žarko Paspalj, prvi ambasador Jadranske lige: ABA slična ligi SFRJ, ali nije ista

Milan Zubović
Žarko Paspalj, prvi ambasador Jadranske lige: ABA slična ligi SFRJ, ali nije ista

Banjaluka - Legendarni srpski košarkaš Žarko Paspalj ima novu ulogu. Nije htio de bude trener nakon uspješne igračke karijere, a poslije epizode u Olimpijskom komitetu Srbije digao je sidro te ga dugo nije bilo u aktivnom košarkaškom svijetu.

Sada je pristao da bude ambasador ABA lige i svojim uticajem i harizmom pomogne organizaciju te promoviše takmičenje koje je na prostorima bivše Jugoslavije zaživjelo prije 17 godina.

- Ovo je lepa ideja mojih prijatelja koji podržavaju Jadransku ligu i rešili su je osnovnog problema, novca. Nekog ponašanja i protokola oko ove funkcije koja je sada uvedena skoro da nema i sve je na meni. Do sada mi je dobro išlo i opet ću da se uključim u košarku na način koji me neće opterećivati. Neću da se bavim politikom u sportu. Ovde mogu da budem ono što sam, da podelim iskustvo i pratim napredak. Liga je dobra i može da bude bolja i moramo da shvatimo da kvalitet timova donose organizacija i poverenje koja ta organizacija treba da ima - izjavio je Paspalj.

ABA liga zamišljena je kao takmičenje koje će na neki način naslijediti nekadašnju Ligu SFRJ.

- Sve je slično, ali ništa nije isto, ne samo što se kvaliteta tiče. Ta vremena su bila posebna i drugačija i teško ih je porediti. Treba tražiti primer kako da se vrati i neke dobre stvari iskoristi za ovo vreme. Tada niko nije razbijao glavu da će mu dobar igrač otići van države sa 18 godina. Treba vratiti poverenje i ovo nije moja košarka već košarka za sve nas. Uzimamo je zdravo za gotovo i to treba da se promeni i napravi cilj te da ovo bude uživanje i zabava - kazao je Paspalj.

Naglasio je da svi klubovi moraju imati razrađen plan rada.

- Svaki tim treba da odluči šta će da radi i treba da ima viziju. Razumem da bez novca timovi ne mogu da funkcionišu pa se vraćaju radu sa mladima i svaki tim treba da ima strategiju, ali i da radi sa mladima. Sve mora da krene od početka sa dugoročnim planovima. Novca nekad ima više, nekada manje, ali što klub zacrta ne treba de se menja bez obzira na to ko je predsednik - dodao je Paspalj.

Po njemu trebalo bi da se promijeni praksa odlaska mladih igrača u NBA ligu koji se nisu dokazali u Evropi.

- Pojavljuju se sve mlađi američki košarkaši koji ne čekaju da napune 22 godine i preskaču koledž. Ako se to pokaže lošim neko će da promeni, ali moramo da se postavimo i budemo ono po čemu smo bili prepoznatljivi. Malo smo se pogubili u situaciji koja vlada poslednjih godina, ali možemo da se prilagodimo i da svaki tim može da zadrži svoje igrače - kazao je Paspalj.

San Antonio

Svoju NBA karijeru proveo je u San Antoniju koji je prije nekoliko dana napustio Emanuel Đinobili koji se penzionisao i tako je slavna trojka Đinobili - Toni Parker - Tim Dankan prestala da postoji.

- Sada su na novom startu i pred novim izazovima. Oni su 25 godina palili harali i najveća su organizacija koja postoji u NBA. Imaju iskustvo, harizmu, karakter i ne sumnjam da će izaći na pravi put - kazao je Paspalj.

Izgubljen kompas

Rat između FIBA i Evrolige nazvao je besmislenim.

- Ko je dobitnik, a ko gubitnik ne zna se. Ova situacija ne liči ni na šta jer ekipe i reprezentacije imaju velike probleme sa odsustvima igrača. To su situacije koje niko ne razume i velika je borba za novac i svi su izgubili kompas. Ovakvom situacijom svi su na gubitku - istakao je Paspalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana