ŽRK Borac: Samo biciklima možemo u Bihać

Dušan Repija
ŽRK Borac: Samo biciklima možemo u Bihać

Banjaluka - Zbog teške finansijske situacije rukovodstvo ŽRK Borac najavilo je mogućnost da ne nastavi takmičenje u Premijer ligi BiH, kao i protestnu šetnju sa osvojenim peharima zbog, kako kažu, lošeg odnosa Gradske uprave prema ovom klubu.

Na račun Borca ove godine leglo je svega 5.000 maraka, koje su trebale da budu isplaćene prošle godine, ali je grad ostao dužan još 8.000 KM. Kako Skupština grada nije usvojila finansijski plan za ovu godinu, na račun "osica" nije uplaćena ni marka od planiranog budžeta za 2015. godinu. Zbog svega navedenog direktor Borca Ranko Gligorić najavljuje da je klub u bezizlaznoj situaciji i da nema sredstava da otputuje na jedno od najvažnijih gostovanja u sezoni, u Bihać.

- Probleme više ne možemo da odgađamo. Nemamo novca da djevojkama kupimo sendviče, a da ne spominjem prevoz, jer smo prevozniku već dužni 17.000 KM. Preostaje nam samo da sjednemo na bicikle i odemo u Bihać - rekao je Gligorić.

Problem neće biti riješen ni poslije idućeg kola pošto organizacija meča na domaćem terenu košta oko 1.000 maraka.

- Ukoliko ne dobijemo ono što nam pripada, sljedeće sedmice ćemo izaći pred Gradsku upravu sa više od 100 pehara koje smo osvojili u bogatoj istoriji, a imamo i toliko igračica u svim kategorijama, pa neka gospoda vide šta smo uradili. Ovaj klub je ponos Banjaluke i Republike Srpske i stvarno je žalosno da smo došli na ovakve grane. Potrebno nam je 20.000 maraka da završimo sezonu, što se tiče lige možemo takmičenje završiti i sa 10.000, a ostalim novcem moramo da pokrivamo dugove. Obraćali smo se nadležnim i uvijek dobijamo isti odgovor da se ništa ne može riješiti bez gradonačelnika i njegovih saradnika koji su zaduženi za podjelu sredstava - rekao je Gligorić.

Na ovakav stav odgovorio je i gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji smatra da je problem mnogo dublji.

- Više puta do sada smo gasili požare u klubovima. Dešavalo se da me pozovu u petak i kažu, ako ne uplatimo 3.000 KM, da sutra neće odigrati utakmicu. Svaki put smo pomogli, ali to nije rješenje, jer je problem u sportu mnogo veći. Ne možemo da finansiramo 260 klubova i sve dok ne bude donesen novi zakon o sportu, biće ovako. Ne možemo da finansiramo profesionalni sport - jasan je Gavranović.

ŽRK Borac je najuspješniji kolektiv u Banjaluci, jer je pored šest titula prvaka osvojio i šest pehara u Kupu. Zbog finansijskih problema ekipa u posljednje dvije godine bilježi nešto skromnije rezultate, ove sezone se bori za opstanak u Premijer ligi. Svi u klubu vjeruju da će na terenu odraditi posao samo pod uslovom da neko prepozna aktuelnu situaciju.

Sponzori

Oko 65 odsto novca koji legne na račun Borca stiže iz gradskog budžeta, a ostatak klub dobija od sponzora.

- Svi znamo u kakvom vremenu živimo i koliko je teško pronaći nekog ko će vam finansijski pomoći. Imamo nekoliko sponzora, ali je to minimalna pomoć u odnosu na ono što nam je potrebno - rekao je predsjednik Borca Tihomir Ljubojević.

 

Majstorović

Jedna od najiskusnijih igračica Borca je Branka Majstorović, koja ima samo 21 godinu. Ona vjeruje da su igračice zaslužile mnogo bolji tretman u gradu na Vrbasu.

- Veliki smo klub i bila bi velika šteta da se Borac ugasi. Dobro bi nam došla podrška grada jer kada vam neko pomogne, imate veću želju da to opravdate. Zaslužujemo veću podršku i grada i sponzora - rekla je Majstorovićeva.

 

Vrbas

Banjaluka je ove godine već ostala bez jednog ženskog rukometnog kluba, Vrbasa. Ova ekipa izbačena je iz Premijer lige pošto nije odigrala dva uzastopna meča, a sve zbog finansijskih problema

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana