Vlado Jagodić - fudbalski univerzalac

Slavko Basara
Vlado Jagodić - fudbalski univerzalac

BANjALUKA - Rijetki su pojedinci koji su bili fudbaleri-golgeteri, sportski direktori, treneri i sudije sa FIFA znakom. Malo ko zna da je sve ove funkcije, na visokom nivou, obavljao, a i danas je tako na klupi Borca, mladi stručnjak Vlado Jagodić. Fudbalski univerzalac!

Sa Borcem je kao igrač osvojio dva kupa Republike Srpske, 1995. i 1996. u finalima sa Rudar Prijedorom i brčanskim Jedinstvom, a 2009. godine je kao trener "crveno-plavih" uzeo ovaj trofej.

- Posebno mi je drag trofej iz decembra 1995. godine poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada smo u finalu pred 20.000 ljudi pobijedili Rudar Prijedor. Bio je to veliki rivalitet dva kluba. Sigurno bismo bili osvajači Kupa i 1994. da nam je dozvoljeno da igramo jer smo tada biti registrovani u SR Jugoslaviji - počeo je priču Vlado Jagodić.

Bio je i strijelac drugog gola za Borac po zimskom ambijentu kada je slika sa Gradskog stadiona obišla cijeli svijet.

- Nismo tada bili ni svjesni kakvu smo istoriju pisali. Zaista je bilo veliko zadovoljstvo igrati pred 20.000 ljudi, igrači se osjećaju ispunjenim, to je bio veliki motiv za sve. Uspjeli smo da pobijedimo i prigrlimo trofej koji smo odbranili i godinu kasnije. Gol postignut u tom finalu mi je jedan od najdražih u igračkoj karijeri. Podjednako mi je drag i trijumf u finalu protiv Radnika 2009. godine kada sam sjedio na klupi Borca - prisjeća se Jagodić.

Bio je sportski direktor Banjalučana 2001. godine kada je Borac, po mnogim procjenama, imao najjaču ekipu u BiH.

- Nažalost, tada nije bila organizovana zajednička Premijer liga BiH, a imali smo, garantujem, najjači tim, koji bi se prošetao premijerligaškim karavanom. Godinu kasnije klub je napustilo 18 igrača, počeli su da duvaju neki drugi vjetrovi. Poslije nas šampion Srpske je bio Leotar, a onda je uzeo i titulu u BiH, igrao kvalifikacije za Ligu šampiona. Takav klub smo u Trebinju dobili sa 3:1. Ne bih imao ništa protiv da i u subotu bude identičan rezultat - nada se Jagodić, koji je i 2008. godine bio sportski direktor kluba koji je postao šampion Srpske i izborio povratak u Premijer ligu BiH.

Prve dvije sezone zajedničkog šampionata na području dejtonske države Jagodić je bio u odijelu arbitra. Nosio je FIFA znak, a sudio je i istorijski meč u Ugljeviku Rudar - Leotar 1:2, kada su Trebinjci postali prvi šampioni Premijer lige i izborili plasman u Evropu. Tada je na terenu bio zajedno sa napadačem Duškom Stajićem, kojeg danas trenira u Borcu.

- Sjećam se te utakmice, kao da je juče bila. Leotar je postao šampion. Međutim, skinut sam sa liste, bez obzira na FIFA znak, bez ikakvog objašnjenja i obrazloženja poslije utakmice Orašje - Sarajevo. Da se to nije desilo tada, sada ne bih bio tu gdje jesam. Neke stvari, kada je suđenje u pitanju, želim da zaboravim. Neću da se osvrćem na to - kaže Jagodić.

Ipak, pištaljka mu je bila draga. Priznaje da je bio bliži sudijskom nego trenerskom pozivu.

- Ambiciozan sam, vidio sam sebe na internacionalnoj listi jer sam prvi sudijski ispit položio 1984. godine. Republičku kategoriju sam dobio dvije godine kasnije, a saveznu 1990. godine. Šta vrijedi sada pričati o tome, sudio sam 17 godina i doživio sam takvu nepravdu - ispovijeda se strateg Borca, jesenjeg šampiona Premijer lige BiH.

Poslije svega Jagodić je zavolio trenerski poziv.

- Radio sam kao pomoćnik Dragana Vukše, Ilije Miljuša, Nenada Gavrilovića i Rade Jovičića. Oni su uvidjeli da "imam štofa" i preporučili su mi da se bavim trenerskim pozivom. Poslušao sam ih i danas sam tu gdje sam. Ipak, kada sve saberem do sada, najlakše je biti fudbaler. Ostale tri funkcije, direktorska, trenerska i sudijska opterećuju mnogo. I crpe energiju - iskren je Jagodić.

Borac ove sezone gazi sve redom. Od kada je Jagodić došao na klupu umjesto Zorana Marića, "crveno-plavi" su nanizali 13 utakmica bez poraza u prvenstvu. Učinak je zaista impozantan, nikad ga niko nije postigao u dosadašnjim sezonama Premijer lige.

- Naši rezultati nisu slučajni. Imamo najbolji tim u eliti i vjerujem da možemo da stignemo do šampionske titule, prve u zajedničkom prvenstvu. Imamo kvalitet i snagu za to - siguran je u sebe i svoje igrače fudbalski mag sa Gradskog stadiona, koji je jedno vrijeme obavljao i funkciju direktora ovog sportskog zdanja u gradu na Vrbasu.

U životu i sportu je mnogo nepravde, a Jagodić je jednu takvu osjetio dobro na svojoj koži 2009. godine.

- Prema rezultatima u proljećnom dijelu Premijer lige BiH bili smo najbolji u polusezoni, osvojili smo Kup Republike Srpske, ostvarili najbolji plasman u bh. eliti do tada. A onda sam jednostavno smijenjen sa mjesta šefa stručnog štaba bez ikakvog razloga i pojašnjenja. Ti koji su to tada uradili neka se stide - rekao je na kraju Vlado Jagodić, fudbalski univerzalac.

Leotar

U subotu, u posljednjem kolu jesenjeg dijela Premijer lige BiH, Borac gostuje na "Policama" kod Leotara.

- Idemo u Trebinje, kao i do sada na svako gostovanje, s ciljem da pobijedimo i donesemo tri boda. To za sada nismo uradili samo protiv Olimpika. Znamo da Leotar na svom terenu igra čvrsto i rijetko prepušta gostima bodove, ali mi vjerujemo u sebe i svoje kvalitete, odnosno moći - optimista je Jagodić.

Zahvalnost svima

Fudbaleri Borca ove jeseni srušili su mnoge rekorde u Premijer ligi i postavili visoke standarde koje će malo koji klub moći da preskoči sljedećih godina.

- Naše najjače oružje je kolektiv i odlična atmosfera u svlačionici. Ovim putem želim da zahvalim navijačima, upravi, menadžmentu, igračima i pomoćnicima u stručnom štabu: Slobodanu Starčeviću, Radovanu Gajiću, Miloradu Bilbiji, Mili Jovičiću, Drašku Žižiću, Mirku Rakoviću, Siniši Ćebiću i Nenadu Dragojeviću - istakao je Jagodić.

Lična karta

Ime i prezime: Vlado Jagodić

Datum i mjesto rođenja: 22. mart 1964. godine u Gradišci

Broj na dresu: devet

Mjesto u timu: napadač (jedno vrijeme štoper)

Visina: 181 cm

Težina: 79 kg

Igračka karijera: Zadrugar, Lijevče, Sloga (Gornji Podgradci), Laktaši, BSK, Rudar (Ljubija), Kozara, Borac, Morava (Ćuprija).

Trenerska karijera: omladinski pogon Borca, pomoćni trener u Borcu u četiri navrata, Budućnost (Srpski Milanovac), Laktaši, Borac, Ljubić, Borac.

Trofeji: dva puta šampion Republike Srpske 2001. i 2008. (sportski direktor), tri kupa Republike Srpske 1995. i 1996. (kao igrač), 2009. godine (kao trener), jesenji šampion Premijer lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana