Vinko Marinović pomoćnik Robertu Prosinečkom: Zvezdaši vode BiH na turneju u SAD

Milan Zubović
Vinko Marinović pomoćnik Robertu Prosinečkom: Zvezdaši vode BiH na turneju u SAD

Banjaluka - Fudbalsku selekciju BiH na mini-turneju u SAD krajem januara povešće dva provjerena zvezdaša.

Robert Prosinečki imenovan je za novog selektora, kojem će asistirati selektor mlade reprezentacije (U21) Vinko Marinović. Njih dvojica su nastupali za Crvenu zvezdu, a svaki je u svoje vrijeme ostavio dubok trag. Prosinečki se proslavio nastupajući od 1987. do 1991. i svoje briljantne igre krunisao trofejom Kupa šampiona, kada je bio neizostavni dio ekipe Ljupka Petrovića. Sudbina je htjela da samostalnu trenersku karijeru započne upravo u svom klubu, pa je "crveno-bijele" preuzeo 2010. i tu ostao dvije godine. Kao što su ga voljeli kao igrača, zavoljeli su ga i kao trenera, pa se na "Marakani" ponovo skandiralo njegovo ime. Kada je s njim raskinuta saradnja, obratio se novinarima, a suze nije mogao da sakrije na rastanku.

S druge strane, Marinović je na "Marakanu" stigao iz banjalučkog Borca 1995. godine i takođe četiri godine nosio dres omiljenog kluba, a postao je čak i kapiten ekipe. Trenerski put vodio ga je od Kozare, preko Kolubare, Borca, Zrinjskog i na kraju mlade selekcije BiH.

- Pošto smo obojica zvezdaši, lako ćemo se dogovoriti jer se uvijek dobro razumijemo - rekao je Marinović kroz smijeh.

Zatim je nastavio u ozbiljnom tonu.

- Na raspolaganju sam Prosinečkom, ne samo za turneju po SAD, već i za naredne akcije. Bio je veliki igrač, uspješan je trener i vjerujem da će donijeti napredak u igri reprezentacije. Sada nas čeka delikatan zadatak, ali vjerujem da ćemo ga uspješno prebroditi - rekao je Marinović.

Iako nisu imali priliku da zajedno nastupe u dresu beogradskog kluba, zanimljivo je da su se jednom našli jedan naspram drugog. Desilo se to prije 22 godine u prvom susretu osmine finala Kupa pobjednika kupova 17. oktobra 1996. kada je Zvezda gostovala slavnoj Barseloni. Prosinečki je tada jedini put zaigrao protiv svoje Zvezde, a u igru je ušao u 73. minutu kao zamjena za Hristu Stoičkova. Na drugoj strani Marinović je bio starter, ali mu "Nou kamp" nije ostao u lijepom sjećanju. Prvo je u 74. minutu zaradio žuti karton, a drugi dva minuta prije kraja, pa je propustio revanš 31. oktobra, dok Prosinečki nije doputovao u Beograd.

- Prošlo je dosta vremena, ali se sjećam te utakmice. Barselona je imala vrhunski tim sa Figom, Ronaldom, Gvardiolom, Blanom, Popeskuom, Đovanijem, Lusom Enrikeom, Baijom i još mnogo njih. Nakon poraza u Barseloni nadigrali smo ih u Beogradu, imali pregršt dobrih prilika, ali lopta nije htjela u gol. Prvu utakmicu Prosinečki je počeo sa klupe i odmah je pokazao kvalitet, iako je odigrao samo dvadesetak minuta. Pravio je razliku na sredini terena i nije mi bilo jasno da jedan takav igrač sjedi na klupi, te da ga trener Bobi Robson više ne koristi. Čak je i pogodio stativu iz slobodnog udarca, ali je sudija vratio loptu jer nije dao znak za izvođenje prekida. Iako od mojih saigrača iz Zvezde sa njim niko nije igrao, imali smo veliko poštovanje prema njemu jer smo ga ranije gledali kako igra, a vjerujem da je i njemu bilo posebno emotivno da igra protiv bivšeg kluba - istakao je Marinović.

Amerika

Pošto u pitanju nije standardni FIFA i UEFA termin, klubovi nemaju obavezu da puste svoje fudbalere, ekipu će činiti igrači iz Premijer lige BiH. Prvi meč biće odigran u Los Anđelesu 28. januara protiv SAD, dok će tri dana kasnije u San Antoniju odmjeriti snage sa Meksikom. Spisak igrača trebalo bi da bude objavljen u ponedjeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana