Винко Мариновић помоћник Роберту Просинечком: Звездаши воде БиХ на турнеју у САД

Милан Зубовић
Винко Мариновић помоћник Роберту Просинечком: Звездаши воде БиХ на турнеју у САД

Бањалука - Фудбалску селекцију БиХ на мини-турнеју у САД крајем јануара повешће два провјерена звездаша.

Роберт Просинечки именован је за новог селектора, којем ће асистирати селектор младе репрезентације (У21) Винко Мариновић. Њих двојица су наступали за Црвену звезду, а сваки је у своје вријеме оставио дубок траг. Просинечки се прославио наступајући од 1987. до 1991. и своје бриљантне игре крунисао трофејом Купа шампиона, када је био неизоставни дио екипе Љупка Петровића. Судбина је хтјела да самосталну тренерску каријеру започне управо у свом клубу, па је "црвено-бијеле" преузео 2010. и ту остао двије године. Као што су га вољели као играча, завољели су га и као тренера, па се на "Маракани" поново скандирало његово име. Када је с њим раскинута сарадња, обратио се новинарима, а сузе није могао да сакрије на растанку.

С друге стране, Мариновић је на "Маракану" стигао из бањалучког Борца 1995. године и такође четири године носио дрес омиљеног клуба, а постао је чак и капитен екипе. Тренерски пут водио га је од Козаре, преко Колубаре, Борца, Зрињског и на крају младе селекције БиХ.

- Пошто смо обојица звездаши, лако ћемо се договорити јер се увијек добро разумијемо - рекао је Мариновић кроз смијех.

Затим је наставио у озбиљном тону.

- На располагању сам Просинечком, не само за турнеју по САД, већ и за наредне акције. Био је велики играч, успјешан је тренер и вјерујем да ће донијети напредак у игри репрезентације. Сада нас чека деликатан задатак, али вјерујем да ћемо га успјешно пребродити - рекао је Мариновић.

Иако нису имали прилику да заједно наступе у дресу београдског клуба, занимљиво је да су се једном нашли један наспрам другог. Десило се то прије 22 године у првом сусрету осмине финала Купа побједника купова 17. октобра 1996. када је Звезда гостовала славној Барселони. Просинечки је тада једини пут заиграо против своје Звезде, а у игру је ушао у 73. минуту као замјена за Христу Стоичкова. На другој страни Мариновић је био стартер, али му "Ноу камп" није остао у лијепом сјећању. Прво је у 74. минуту зарадио жути картон, а други два минута прије краја, па је пропустио реванш 31. октобра, док Просинечки није допутовао у Београд.

- Прошло је доста времена, али се сјећам те утакмице. Барселона је имала врхунски тим са Фигом, Роналдом, Гвардиолом, Бланом, Попескуом, Ђованијем, Лусом Енрикеом, Баијом и још много њих. Након пораза у Барселони надиграли смо их у Београду, имали прегршт добрих прилика, али лопта није хтјела у гол. Прву утакмицу Просинечки је почео са клупе и одмах је показао квалитет, иако је одиграо само двадесетак минута. Правио је разлику на средини терена и није ми било јасно да један такав играч сједи на клупи, те да га тренер Боби Робсон више не користи. Чак је и погодио стативу из слободног ударца, али је судија вратио лопту јер није дао знак за извођење прекида. Иако од мојих саиграча из Звезде са њим нико није играо, имали смо велико поштовање према њему јер смо га раније гледали како игра, а вјерујем да је и њему било посебно емотивно да игра против бившег клуба - истакао је Мариновић.

Америка

Пошто у питању није стандардни ФИФА и УЕФА термин, клубови немају обавезу да пусте своје фудбалере, екипу ће чинити играчи из Премијер лиге БиХ. Први меч биће одигран у Лос Анђелесу 28. јануара против САД, док ће три дана касније у Сан Антонију одмјерити снаге са Мексиком. Списак играча требало би да буде објављен у понедјељак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана