Vikend trčanja, zabave i edukacije

Dušan Repija
Vikend trčanja, zabave i edukacije

Banjaluka - Četvrti banjalučki polumaraton, koji će biti održan od 10. do 13. maja 2018. godine, biće pun noviteta, a jedan od glavnih je što će učesnici trčati jedan krug i što će cilj biti na tvrđavi Kastel, a ne, ka do sada, na Trgu Krajine.

Za razliku od prva tri polumaratona, trka na 21 kilometar biće trčana u subotu, a organizatori su najavili mnogo događaja koji će joj prethoditi i biti održani poslije nje.

- Stara staza, koja se sastojala od dva kruga, bila je odlična, ali imali smo problem da su elitni trkači stizali one nešto slabije za cijeli krug, pa su imali problema da ih prestignu. Sada smo odlučili da ponudimo nešto novo, da trka prođe bukvalno kroz cijeli grad, a pozitivno je i što će biti manje gušenje saobraćaja, jer kad kroz jedan dio staze prođe posljednji trkač, taj dio grada će biti otvoren - rekao je direktor polumaratona Vladimir Selec.

Osim polumaratona, kao i do sada biće održan i štafetni polumaraton, trka djece, a novost je trka školaraca. Cjelokupni događaj nazvan je „Run and More Njeekend“, u okviru kojeg su zakazani brojni zabavni i edukativni sadržaji s ciljem da Banjaluka bude regionalni centar ne jedan, nego tri dana. Cilj je da se na startu pojavi 10.000 učesnika, koliko ih je bilo u prva tri polumaratona zajedno. Da bi sve ideje bile sprovedene, pola godine prije događaja formiran je Organizacioni odbor na čijem čelu je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

  • Ovaj događaj važan je za naš grad sa više aspekata. Sa jedne strane naši građani će osjetiti zdrav način života, što se uređenjem trim staza i drugim aktivnostima trudimo da im omogućimo. Važno je što će Banjaluka biti jedan od regionalnih centara, želimo da tu budemo pozicionirani turistički, kulturno i sportski. Želimo da u zajedničku ponudu upakujemo više događaja različitih vrsta, što ćemo uspjeti - rekao je Radojičić.

Ćorić

Član Organizacionog odbora Goran Ćorić nedavno je učestvovao na njujorškom maratonu i baš kao njegova trojica saradnika na banjalučkom polumaratonu, pokupio samo pozitivna iskustva.

- Doživjeli smo nešto što je teško riječima opisati. Više od 52.000 ljudi istrčalo je maraton, a na ulicama je bilo oko dva miliona ljudi. Trudimo se da učimo od najboljih, učestvujemo u svim radionicama i kongresima širom Evrope i svijeta i pokušavamo da implementiramo iskustva u naš događaj - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana