Велимир Стјепановић за Глас Српске: Километри тренинга и на спавање у пола десет

Данијел Радујковић
Велимир Стјепановић за Глас Српске: Километри тренинга и на спавање у пола десет

Да би у оном што радиш био међу најбољима на свијету, мораш се томе потпуно посветити, мораш да се одрекнеш многих ствари и да око себе имаш људе који ће те подржавати у сваком тренутку каријере.

Ово се, рецимо, односи на такмичаре у индивидуалним спортовима који су много тога уложили да би се нашли на врху свијета. Један од њих је пливач Велимир Стјепановић који се у Бањалуци припрема за наставак сезоне, чија ће круна бити на Свјетском првенству у Будимпешти од 21. до 30. јула. Популарни Веља је за "Глас Српске" описао како изгледа његов дан на припремама.

- Устао сам у пола седам, на базену сам од седам до девет, па идем назад у хотел да доручкујем са остатком репрезентације. Онда вероватно сви заспимо, па нам је око један ручак. Након тога опет имамо тренинг од четири до шест, па вечерамо и на спавање. Буквално је кућа - посао, односно кућа, јело, пливање, назад да се одмараш и онда други тренинг, теретана и спавање. Од када сам дошао у Србију, заспим у пола десет јер сам толико уморан - истакао је Стјепановић, који је 2014. године био двоструки шампион Европе.

* ГЛАС: Колико дневно препливате метара?

СТЈЕПАНОВИЋ: Рецимо, на тренинзима у Бањалуци пливао сам 6,8 километара. Ако имам дупли тренинг, онда је то минимално 12 километара.

* ГЛАС: Неколико дана сте у Бањалуци, јесте ли имали времена да, поред толико обавеза, погледате град?

СТЈЕПАНОВИЋ: Нисам још, чекам слободан дан у недељу. Сви смо јако уморни, а када дођеш на припреме, очекује се од тебе да се баш потрудиш и да даш све од себе на сваком тренингу. Тако ћу морати да сачекам још неколико дана да бих могао мало погледати град.

* ГЛАС: Знамо да врхунски спортисти пуно пазе на исхрану, какво је стање код Вас што се тога тиче?

СТЈЕПАНОВИЋ: Пазим на исхрану, у септембру сам скроз престао да једем млечне производе. Наравно, не пијем колу, не једем, на пример, бургер кинг или тако нешто. Покушавам да једем све нормално и да не претерујем ни са чим, али специфично не баш. Трудим се да се храним здраво.

* ГЛАС: Бањалука је позната по ћевапима. Јесте ли их пробали?

СТЈЕПАНОВИЋ: Бањалучке ћевапе сам пробао пре две године. Ишли смо после такмичења да једемо и савршени су. Једва чекам опет да се частим мало, а то ће бити вероватно у недељу (смијех).

* ГЛАС: Колико је тешко бити професионални пливач?

СТЈЕПАНОВИЋ: Пливању се мораш посветити јако пуно као, генерално, сваком другом индивидуалном спорту. Све што се деси на такмичењу је због тебе. Ти као особа мораш да даш све од себе на тренингу да би узимао пар стотинки на 100 или 200 метара. На пример, пливам више од 60 или 70 километара седмично да бих отпливао само 200 метара, што је само четири дужине. Плус теретана и када се гледа, то је око 30 сати рада седмично, што је јако пуно. Генерално, сваки спорт је тежак ако хоћеш да будеш на врху.

* ГЛАС: Колико је важна подршка тима који Вас прати?

СТЈЕПАНОВИЋ: Јако је битна подршка свих око мене. Иако је пливање индивидуални спорт, има јако пуно људи што треба да буду око тебе да би био првак света. Када погледаш Ђоковића, он има јако пуно људи уз себе, наравно, сада се то мало променило у задње време. Никада није да си сам нешто остварио, јер је иза тебе тренер, физиотерапеут, психолог, жена, родитељи, за мене други пливачи из Србије. Све то утиче на добар резултат и ако немаш подршке, тешко да ћеш остварити добар резултат.

* ГЛАС: Недавно сте се оженили дугогодишњом дјевојком Џесиком. Како је у браку?

СТЈЕПАНОВИЋ: Супер, баш ми је мило и драго. Стварно је другачије да имаш некога ко је стално са тобом, ко те бодри на сваки начин и увек је уз тебе. Наравно, родитељи су такви, али сада имам још једну особу и то ми је јако битно и прија ми. Мислим да ми је то помогло ове године. Многе ствари су се промениле, други је тренер, није добро прошао наступ на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру и требало ми је то што је она била уз мене. Без ње не знам шта бих радио. Да она није била ту, вероватно би требало више времена да се психички вратим.

* ГЛАС: Које Вас ствари опуштају у паузи од тренинга и осталих обавеза? Шта волите да радите?

СТЈЕПАНОВИЋ: Сада сам почео да се бавим пењањем. То ми прија, хоби ми је, али помаже ми за рамена што се тиче пливања. То ми помаже да немам болове у раменима. Такође, волим да проводим време са Џесиком, да одемо на вечеру или у биоскоп.

* ГЛАС: Како теку припреме на Градском базену?

СТЈЕПАНОВИЋ: Јако волим овај базен, ово ми је трећи пут да будем у Бањалуци. Баш је добар базен, услови су супер, имамо и теретану. Што се тиче припрема, оне иду добро. Ово ми је први пут да долазим као члан репрезентације, да радимо припреме заједно. То ми је ново искуство, јако сам задовољан. Зезамо се, лепо се дружимо и мислим да је то јако битно иако је пливање индивидуални спорт.

* ГЛАС: Полако се ближи Свјетско првенство у Будимпешти. Каква су очекивања у Мађарској?

СТЈЕПАНОВИЋ: Идем тамо скроз опуштен, без оптерећења и притиска, да видим шта могу. Гледам да своје време отпливам брже и ако то радим, веће су шансе да уђем у полуфинале или финале, шта већ. Волео бих јако да испливам близу свог најбољег времена. То би било јако добро у ово време, али видећемо шта ће бити. Има доста ствари које утичу на то.

* ГЛАС: Недостаје Вам медаља на СП у великим базенима. Можете ли то промијенити ове године?

СТЈЕПАНОВИЋ: Фали ми та медаља, али и са Олимпијских игара. Видећемо за неколико година, има још времена. Ово је нови део мог живота, доста тога се променило, али мислим да се све променило на добро. То ми је јако битно и мислим да имам добре шансе да направим добар посао у следећих пар година.

"Бањалука опен 2017"

* ГЛАС: Овдје ћете остати до почетка "Бањалука опена 2017" на којем ћете учествовати. Како Вам се свиђа овај митинг?

СТЈЕПАНОВИЋ: Био сам пре две године, било је супер. Јако добра је атмосфера, доста људи дође и има доста такмичара. Имам осећај базена и то је битно. Једва чекам митинг, ово је брз базен. Бићу тежак, али имам неке циљеве што хоћу да отпливам када сам у пуном тренингу и видећемо. Јако је битно што ће бити цела репрезентација Србије, то ће бити лепа промена. Мислим да ћемо добро пливати, а сада је битно да јако тренирамо и да будемо фокусирани.

Техником против виших пливача

* ГЛАС: Колико је тешко борити се против много виших и снажнијих пливача?

СТЈЕПАНОВИЋ: Јако је битно да будеш добар у глави. Много људи каже да је 80 одсто на такмичењу у глави, а 20 одсто што си радио током године. По мени, имам јако добру технику и то је нешто на шта много људи, поготово када су већи, не треба да обрате толико пажње. Када ме људи гледају како пливам, кажу да у води изгледам као да имам два метра, али вани само 180 центиметара. Значи, све је то у техници. Јапанци су јако мали, а пливају веома брзо. Све је због технике и начина рада. Знам да могу бити на том нивоу, имам искуство да добијем Паула Бидермана за двије стотинке, а он је много виши од мене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана