Velimir Petković za “Glas Srpske”: Rukomet se napokon vratio kući

Siniša Kotaraš
Velimir Petković za “Glas Srpske”: Rukomet se napokon vratio kući

Banjaluka - Proslavljeni rukometni trener Velimir Petković već dugo živi i radi u Njemačkoj, a od 2016. godine je na klupi Fikse Berlina. Bez obzira na to, redovno prati sve šta se dešava kada je rukomet u pitanju širom regiona i ističe da mu je veoma drago što se svih šest reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije plasiralo na završni turnir Evropskog prvenstva, koje će naredne godine biti održano u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

- Prije svega, izuzetno mi je drago da se rukomet konačno dokazao, vratio se kući! Znamo svi da je rukomet u bivšoj Jugoslaviji bio vodeći sport i da je bio naš najjači predstavnik u Evropi i svijetu. Raspadom države na svim velikim takmičenjima su bile Hrvatska i Slovenija, koje su ostale u vrhu, a to je bio i odraz bolje organizacije njihovih saveza, koji su ulagali u sport, dok su ostali sve više zaostajali - kaže Petković.

Prema njegovim riječima, posebno mu je drago što su očigledan napredak pokazale Srbija i BiH.

- Pa, iz BiH je dolazio najveći broj dobrih igrača koji su sačinjavali tadašnju selekciju Jugoslavije, i to svi znaju. Međutim, nakon svega što se ovdje dešavalo, situacija u državi se odrazila i na sport, tako da se neki rezultati i nisu mogli očekivati. Slično je bilo i u Srbiji, i tamo je bila velika kriza, prvenstveno u rukovođenju. Mada, Srbija je uvijek imala vrhunske igrače koji su igrali u najboljim evropskim klubovima, ali nikako nisu uspijevali da se slože i naprave neku respektabilnu reprezentaciju. Sada je i to, valjda, došlo na svoje - tvrdi Petković.

Ono što ga je posebno začudilo, nakon što su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo završile, jeste euforija u Srbiji i Crnoj Gori.

- Pratim štampu i vidim veliku euforiju u Srbiji i BiH! Međutim, ne treba zaboraviti da su se obje ove selekcije plasirale tek kao treće u svojim grupama. Mislim da ovaj neosporno sjajan rezultat ne treba precijeniti jer treba imati u vidu i novi sistem takmičenja od 24 reprezentacije u završnici. Opet, ponavljam, drago mi je što će svi sa prostora bivše Juge biti tu i nadam se da će ovi rezultati podstaći razvoj rukometa. Ali, euforija, tvrdim, nikome nije potrebna - kategoričan je Petković.

Stručnjak koji je sa Borcem osvojio Kup IHF kaže da redovno prati rezultate svog kluba, ali i da ga je razočarala jedna činjenica.

- Obradovao me je ovogodišnji uspjeh Borca, osvajanje Kupa BiH i finale plej-ofa, ali sam se duboko razočarao kada sam vidio da su oni te utakmice igrali u maloj dvorani u kampusu. To je potcjenjivanje sporta i mog kluba! Ne tražim krivca, ali ovo Borac ne zaslužuje i to jednostavno neću da gledam. Našao sam prenos na internetu, ali kada sam vidio da igraju u maloj dvorani, odmah sam ugasio - rekao je Petković.

Što se tiče nastupa u Kupu EHF, Petković ističe da je to veoma kvalitetno takmičenje i da Banjalučani mogu da budu zadovoljni ukoliko uspiju da prođu jedno ili dva kola.

- Teško je sada bilo šta reći i prognozirati i mislim da će rezultati Borca uveliko zavisiti od tima sa kojim će ući u narednu sezonu. Kup EHF je izuzetno kvalitetno takmičenje i svake godine se sve to diže na još viši nivo. Mi već godinama igramo Kup EHF, i samo prošle godine je u njemu nastupilo petnaestak prvaka svojih država koji nisu uspjeli da se plasiraju u Ligu šampiona. Biće tu Borcu veoma teško da prođe prvo ili drugo kolo, a plasman u grupnu fazu bi bio, ne uspjeh, nego senzacija - zaključio je Petković.

Dolazak Milosavljeva pun pogodak

Od naredne sezone na golu Fikse Berlina će stajati dojučerašnji čuvar mreže skopskog Vardara i zvanično najbolji golman Lige šampiona, Dejan Milosavljev.

- Imali smo u posljednje dvije godine dosta problema na golmanskoj poziciji i tražio sam od uprave da angažujemo kvalitetno pojačanje. Dugo smo bili u kontaktu sa Marinom Šegom, a na kraju smo se odlučili za Milosavljeva, koji je kompletnu ovu sezonu odigrao fenomenalno. Pratio sam skoro sve njegove utakmice i, po ocjenama, najbolji je golman Lige šampiona. Drago mi je što je došao u Berlin i mislim da će nam puno pomoći, a kod nas će imati i sve uslove da još više napreduje - poručio je Petković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana