ВАР у Премијер лиги већ за двије године?

Синиша Котараш
ВАР у Премијер лиги већ за двије године?

Бањалука - Према ријечима шефа одјељења за судије у Фудбалском савезу БиХ Салема Пролића, ВАР технологија или бар неки њен експериментални вид, могли би да већ за двије године заживе и на овдашњим премијерлигашким теренима.

Остаје да се види да ли је то заиста изводљиво или је у питању само жеља фудбалских радника јер, ријеч је о изузетно скупој техници коју ни много богатији Савези до сада нису инсталирали.

- Увођење ВАР технологије коштало би око два милиона долара и то је за нас тренутно превелики изазов. Али, наравно да размишљамо у том правцу и да нам је то један од будућих циљева. Тренутни приоритет су нам терени, јер нам је инфраструктура на врло ниском нивоу. Па ми, изузев Зенице, "Грбавице" и Широког Бријега немамо правог терена. Критикујемо фудбалере како лоше играју, а не видимо да је на нашим теренима било каква боља игра једноставно немогућа - рекао је Пролић.

Некадашњи арбитар, а сада шеф одјела за судије, тврди како неће, увођењем ВАР технологије, одмах све бити перфектно, те да ће и даље одлучујући бити "људски фактор".

- Грешака је било и увијек ће их бити, те је једноставно тако. Оне су саставни дио игре али ће их, свакако, бити много мање. Дакле, и када уведемо ВАР, опет ће све зависити од судије, али да ће бити много мање притужби - додао је Пролић.

Да ли се шеф одјељења за судије "затрчао" најављујући ВАР технологију већ за двије године, остаје да се види, али му свакако у прилог не иде изјава директора сектора за спорт у ФС БиХ, Елмира Пилава.

- Тренутно, оно о чему највише размишљамо су терени и рефлектори, односно побољшање инфраструктуре, а ВАР нам није у приоритету. Та технологија је заиста скупа, негдје између 1,6 и два милиона долара и ми то без помоћи са стране не можемо сами - истакао је Пилав.

Што се тиче окружења, у Хрватској је најављено увођење технологије већ од наредне сезоне. Челници тамошњег савеза састаће се средином јануара са представницима ФИФА и УЕФА на којем очекују да ће добити коначну дозволу за увођење ВАР-а. Истовремено, ФС Хрватске је аплицирао за програм "ФИФА форвард", преко којег би обезбиједили до 80 одсто потребних средстава. Истовремено, у Србији истичу како је све то за њих тренутно прескупо и да ће проћи можда и свих десет година док ВАР не заживи и на теренима Суперлиге.

- Не постоје технички услови да се то код нас спроведе. Да би се ВАР користио, свака утакмица мора да буде покривена великим бројем камера, а не видим ко то може да плати. Клубови сигурно не могу, а ни Савез није у таквој ситуацији. Када ће то заживети код нас, нико не зна, можда за двије, а можда и за десет година - рекао је предсједник Судијске комисије ФС Србије, Зоран Петровић.

Тренутно, ВАР се користи у италијанској Серији А, шпанској Примери, њемачкој Бундеслиги, од фебруара у Лиги шампиона, а од наредне сезоне и у енглеској Премијер лиги.

Судије без искуства

Како је сам Салем Пролић потврдио, међународне судије из БиХ нису до сада имале прилику да се користе овом технологијом.

- Колико ја знам, ниједан наш судија није имао прилику да у Европи суди утакмицу на којој би имао помоћ ВАР технологије. Али, не сумњам да ће се они добро снаћи и када је ми уведемо, или ако у неком од наредних међународних такмичења буду имали ту врсту помоћи јер ће судије имати велику подршку од стране екипе која утакмицу прати из ВАР собе - нагласио је Пролић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана