Usvojen novi pravilnik o kategorizaciji sportista u BiH

Dušan Repija
Usvojen novi pravilnik o kategorizaciji sportista u BiH

Banjaluka - Novi pravilnik o kategorizaciji sportista na nivou BiH uveo je red u ovu oblast pa će u budućnosti naknade na osnovu ostvarenih rezultata ići u ruke sportistima koji su to zaista zaslužili.

Ovim pravilnikom sportisti se dijele na zaslužne i vrhunske. U prvu grupu spadaju oni koji su osvojili medalju na Svjetskom prvenstvu, Evropskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama, dok u kategoriju vrhunskih spadaju oni koji ispune "A" normu za Olimpijske ili Paraolimpijske igre, te Specijalnu olimpijadu ili Svjetsko prvenstvo.

- Ovim pravilnikom preciznije se definišu uslovi koje sportisti treba da ispunjavaju. Ranije su ta pravila bila fleksibilnija, pa su neki to koristili. Kao rezultat toga, sada imamo tužbe jer Ministarstvo civilnih poslova BiH jednostavno nema dovoljno novca - rekao je pomoćnik ministra civilnih poslova Đorđe Milićević.

Ovo ministarstvo raspisalo je konkurs na koji se mogu prijaviti svi sportisti koji ispunjavaju uslove.

- Zaslužni sportisti ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uslove za odlazak u penziju. Vrhunski sportisti ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu nagradu, a koja se isplaćuje u prvoj narednoj godini nakon ostvarenog rezultata koji je bio osnov za kategorizaciju. Visina zavisi od postignutog rezultata - rekao je Milićević.

Maksimalan iznos jednokratne naknade koji može ostvariti zaslužni ili vrhunski sportista ne može biti veći od 15.000 maraka, a godišnji budžet ministarstva ne može biti veći od 150.000 evra. To znači da na novčanu naknadu može računati desetak sportista. Pitanje je samo da li će biti novca za sve koji ispune uslove, jer šest predstavnika iz BiH ima "A" normu za predstojeće Olimpijske igre u Riju, a još nekolicina njih učestvuje na svjetskim prvenstvima, paraolimpijskim igrama i Specijalnoj olimpijadi.

Nema duplih naknada

Sportisti koji su rezultate ostvarili kao reprezentativci bivše Jugoslavije, a stalno su nastanjeni u BiH, imaju pravo na naknadu samo pod uslovom da ne primaju bilo kakvu naknadu u zemljama bivše Jugoslavije ili od strane bilo kojeg nivoa administrativnog organizovanja u BiH. To znači da ovaj pravilnik ne dozvoljava duple naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana