Успомене из Сјеверне Кореје за цијели живот

Драго Гајић
Успомене из Сјеверне Кореје за цијели живот

Зворник - Осим по медаљама које су освојили на Свјетском првенству у Сјеверној Кореји тројици теквондоиста Српског сокола посјета најизолованијој земљи свијета остаће заувијек у сјећању.

Миљан Ћосић, Срђан Драшкић и Борис Кусмук, заједно са предсједником клуба и тренером Душком Кусмуком, вратили су се у Зворник пуни утисака, али са доста измијењеним мишљењем од онога које влада о држави Ким Ил Сунга у свијету. Осим њих на првенству је наступило још 70 репрезентација осим екипа из САД, Канаде и Аустралије.

- Путовали смо 40 сати од Софије, преко Москве и Пекинга до Пјонгјанга. Одмах по слијетању на аеродром, као и све репрезентације добили смо водича, који је био са нама цијело вријеме. Били смо смјештени у два хотела у Спортском центру гдје бораве њихови спортисти. Нисмо били у карантину, али ипак нам није било дозвољено да излазимо у свако доба из хотела, већ само са водичем и то на мјеста која су они жељели да нам покажу. Што се тиче понашања на улици, народ се нормално креће, али увијек у одијелима и обавезно са црвеном краватом. Чак смо примијетили да су људи, који су око нашег хотела окопавали цвијеће, у одјелу и са краватом - изјавио је Душко Кусмук.

Зворничане је највише импресионирао Ратни музеј Сјеверне Кореје из рата са Јужном Корејом и Маузолеј у коме су сахрањени отац нације Ким Ил Сунг и његов син Ким Јонг Ил.

- Маузолеј је нешто што се тешко може описати. Тијела некадашњих вођа су балзамована и налазе се на два спрата. При улазу сваки посјетилац мора да се дезинфикује. Ништа се не може унијети, а не може се фотографисати. Приказан нам је филм о њиховим предсједницима, када су живјели, како су живјели, као и воз, те аутомобили којима су се возили - додао је Кусмук.

Према његовим ријечима улице су беспријекорно чисте, а сваки грађанин носи значку са ликом бивших предсједника и на сваком кораку се може осјетити да влада култ личности бивших предсједника, али и садашњег лидера Ким Јонг Уна. Сјеверна Кореја је земља у којој је теквондо национални спорт док се спорту генерално придаје велика пажња.

- Пропутовао сам скоро сву Европу, али овакав спортски центар, нисам видио. Сваки спорт има своју дворану гдје се борави као у интернату, тренира и такмичи. У земљи иначе влада велики професионализам па тако и у споту, од Музеја спорта у којем је преузета застава Свјетског првенства до дворане гдје смо се такмичили и која је сваки дан била пуна, а на трибинама по шест хиљада гледалаца. По доласку смо прошли трасом од три километра. Људи су формирали шпалир, махали нам и пљескали и уз војну плех музику допратили нас чиме су жељели да покажу љубазност. Могли смо примијетити опуштеност, весеље код људи, али и беспријекорну дисциплину у свим елементима живљења. Колики професионализам влада код тог народа може послужити и податак да су нас представници државе испратили са аеродрома у Софији, али смо исто тако дочекани и на аеродрому у Пјонгјангу гдје нам је приређена добродошлица. То се поновило и на повратку - истакао је Кусмук.

Додао је да у Сјеверној Кореји имају дугорочне планове за развој и желе да се економском снагом супротставе хегемонизму САД и Јужне Кореје. За само девет мјесеци изградили су комплекс зграда у којима ће живјети инжењери и остали стручњаци који ће радити на развоју Пјонгјанга и цијеле земље. На сваком кораку примјећује се огроман економски напредак земље.

Зворничани блистају од среће што им се пружила прилика да учествују на оваком такмичењу, али и због двије бронзане медаље.

- Ово је највећи успјех теквондо спорта и једине свјетске медаље за БиХ. Оне су плод вишегодишњег напорног рада у нашем клубу - закључио је Кусмук.

Зворничани су имали прилике да посјете гроб оснивача теквондоа генерала Чои Хон Хуа.

- Он је сахрањен у алеји гдје се сахрањују најеминентније личности Сјеверне Кореје. Ту обичан грађанин не може ући већ само најављене делегације, што говори о поштовању према њему и значају који теквондо има у Сјеверној Кореји - рекао је Кусмук.

Пут у Сјеверну Кореју омогућиле су им градска управа Зворника, кабинет предсједника Републике Српске и Министарство породице, омладине и спорта РС.

Ћосић презадовољан

Миљан Ћосић је блистао од среће након освајања бронзане медаље.

- Пресрећан сам, јер сам послије 23 године бављења теквондоом освојио свјетску медаљу. Побиједио сам Шпанца и Индијца, а изгубио од представника Кореје. До сада сам више пута освајао првенства БиХ и Републике Српске, а 2009. године освојио сам бронзану медаљу у борбама - рекао је Ћосић.

Драшкић: Желим и злато

Срђан Драшкић је имао четири борбе након којих је стигао до бронзе.

- Имао сам европску медаљу, али ми је ова свјетска круна досадашње десетогодишње каријере у којој је било доста проливеног зноја и крви. Имао сам четири борбе у којима сам савладао такмичаре из Казахстана, Ирака и Камбоџе, а изгубио сам од представника Русије. Надам се да ће ми се пружити прилика да на оваквим такмичења освојим златну свјетску медаљу - рекао је Драшкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана