Upravni odbor Rukometnog saveza BiH: Žalba ministarstvu na dodjelu ID broja

Dušan Repija
Upravni odbor Rukometnog saveza BiH: Žalba ministarstvu na dodjelu ID broja

Doboj - Rukometni savez BiH uputiće žalbu Ministarstvu finansija FBiH koje je nedavno novoosnovanom savezu dalo ID broj starog saveza, a samim tim račun je ostao u blokadi, a rad saveza paralizovan.

Odlučeno je ovo na sjednici Upravnog odbora RS BiH održanoj u Doboju. Već na samom početku šestočasovnog zasjedanja moglo se naslutiti mukotrpna rasprava, a upitno je čak bilo i održavanje sjednice. Naime, prisutno je bilo samo sedam od 12 članova, dok je po statutu potreban broj za kvorum deset članova. Ipak, Zdenko Alpeza, koji nije član UO dobio je punomoć Petra Skočibušića da glasa u njegovo ime, a slično je uradilo i još nekoliko članova, pa je rasprava mogla da počne.

Najviše se diskutovalo o finansijskom stanju, odnosno dugovanjima saveza. Prema svim raspoloživim informacijama ona iznose više od tri miliona evra, a ukoliko Ministarstvo finansija FBiH ne promijeni odluku o dodjeli novog ID broja novoosnovanom RS BiH, veliko je pitanje kakva je budućnost rukometa na ovim prostorima. Naime, Poreska uprava nedavno je odbila zahtjev RS BiH da dobije novi ID broj, što znači da savez ne može otvoriti novi račun, a sav novac koji legne na račun biće proslijeđen državi i povjeriocima. To praktično znači da će račun saveza još dugo biti u blokadi, a samim tim neizvjesan start premijer lige kao i nastupi reprezentacije. Iz RS BiH su naglasili da ne bježe od dugovanja, samo mole ministarstvo da im izađe u susret kako ne bi došlo do gašenja saveza.

Kako saznajemo, mnogo polemika izazvala je i informacija da je RS BiH pet godina poslovao pozitivno, a sedam u minusu. Najveći dug stvoren je 2013. godine kada je BiH organizovala Svjetsko prvenstvo za juniore 2013. godine. Očekivalo se da su u toj godini ostvareni najveći prihodi, a ostaje nejasno kako je nastao dug od skoro 700.000 maraka.

Dogovoreno je da Premijer liga u rukometu definitivno počne 16. septembra, a brojaće 13 klubova. Dogovoreno je da na kraju sezone tri najslabija kluba napuste elitu, a da uđu četiri, po dva iz RS i FBiH kako bi liga iduće sezone imala paran broj klubova.

Parovi prvog kola

Održan je i žrijeb Premijer lige, a u prvom kolu sastaju se: Vogošća PH - Bosna (S), Maglaj - Derventa, Zrinjski - Goražde, Slavija - Sloga, Kakanj - Konjuh, Izviđač - Bosna Centrotrans. Slobodan je Borac m:tel. U ženskoj konkurenciji sastaju se: Izviđač - Grude, "Mira" - Jedinstvo (T), Hatići - Bihać, Krivaja - Ilidža, Goražde - Neretva, Katarina - Kozarska Dubica. Prijedlog je da prvenstvo počne 30. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana