Улазнице злата вриједне

Г.С.
Улазнице злата вриједне

Требиње - Страствени навијач Партизана Васо Мијановић из Требиња посједује велику збирку улазница са утакмица овог клуба и, како каже, не би их се одрекао ни за какве паре.

Мијановић има више од хиљаду улазница. Купује и карте са утакмица на којима није био, а приоритет даје међународним мечевима и дуелима са Црвеном звездом. Како наводи, Партизан је у својој историји одиграо 251 међународну утакмицу, а њему недостају улазнице са шездесетак мечева.

- Само су професионални колекционари спремни да улажу новац у своју занимацију, да купују карте са утакмица на којима нису били. Неки дају цијело мало богатство да се домогну ријетких примјерака. Посебно су страствени Белгијанци, а за њима су Италијани, Французи и Енглези - казао је Мијановић.

Он је у Требињу организовао Удружење навијача Партизана "Гробари Требиње". Када је ријеч о улазницама са "вјечитих" дербија, Мијановић од 147 утакмица у првенству и 35 одиграних у купу у колекцији има њих 80 одсто.

- Карте које ми недостају јесу оне са почетака историје ова два клуба, од 1947. године до средине педесетих, што је врло изазован период за све колекционаре, поготово што на картама тада није писало ко игра, већ су први дербији имали само ознаку "фискултурна приредба" - додао је Мијановић.

Требињац сматра да је највреднија карта Партизана са првог меча који је одиграо у Европи са Спортингом из Лисабона 4. септембра 1955. године. Кад су утакмице Црвене звезде у питању, велику вриједност има улазница са утакмице Црвена звезда - Манчестер јунајтед из 1958. пошто се послије ње десила авионска несрећа у Минхену, у којој су настрадао скоро цијели тим Манчестера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана