У Фочу стижу два првака Европе

Радмила Ђевић
У Фочу стижу два првака Европе

Фоча - На 12. међународном омладинском турниру "Фудбал френдс" који се одржава од сутра до недјеље у Фочи окупиће се фудбалски таленти из пет земаља насталих распадом бивше Југославије и Румуније.

На ову смотру ће први пут стићи подмладак румунске Стеауе и екипа Партизана, као и дугогодишњи учесници Црвена звезда из Србије, Ријека из Хрватске, Будућност из Црне Горе, Марибор из Словеније и Жељезничар из Сарајева. Уз домаћина Сутјеску, током три дана показаће да је фудбал универзални језик за свакога.

- У Фочу први пут долазе два бивша првака Европе, а ту су и друге јаке екипе. Оно што је врло значајно да ће се одржавати и турнир у малом фудбалу за пионире из читаве Републике Српске и БиХ, и да ћемо током три дана одржати округли сто на којем ћемо разговарати о свему ономе што се зове социјална вриједност фудбала као игре која није само најпопуларнија на свету него је постала парадигма за велики бизнис и све оно што се данас дешава - истакао је предсједник асоцијације "Фудбал френдс" и идејни творац турнира у Фочи Зоран Аврамовић, који је додао да се полако испуњава циљ турнира, а то је да, заједничким снагама и улагањем напора и појединаца и институција, Фоча постане средиште омладинског фудбала у региону.

Током смотре говориће се и о Аврамовићеој књизи "Кад престане игра, почиње рат", коју је недавно промовисао у Лиону у склопу фестивала уличног фудбала за коју је предговор написао бивши капитен Црвене звезде и Манчестер јунајтеда Немања Видић.

- Књига између осталог говори о осам, девет дечака и девојчица различитих националности рођених у периоду када је био рат у бившој Југославији који су се заједно дружили, окупили у организацији "Фудбал френдс", размењивали искуства и своје фудбалско пријатељство, ипак ставили изнад свега што их је окруживало. У томе је једна од дражи фудбала - додао је Аврамовић.

У Организационом одбору турнира тврде да ће предстојећи турнир представити у најбољем свјетлу, ослањајући се на чињеницу да је уврштен у манифестације од посебног значаја за Републику Српску.

- То овој манифестацији даје додатну вриједност и мислимо да ће овим стопама о турнир постати значајан и за Фудбалски савез БиХ, који се ове године појављује први пут као један од спонзора. Исто тако значајно је да је ове године генерални медијски спонзор турнира Радио телевизија Републике Српске - истакао је предсједник Организационог одбора турнира Радисав Машић.

Домаћин Фудбалски клуб Сутјеска постараће се и да сви услови за игру буду на нивоу.

- Ове године раније смо кренули у адаптацију и санирање фудбалског терена који је у доста добром стању. До почетка турнира све ће бити на највишем нивоу - рекао је предсједник Сутјеске Златко Радовић.

Олимпија

Дванаести међународни турнир свечано ће бити отворен у сутра у поподневним сатима. Прве утакмице играју се исте вечери, а у недјељу, 31. јула, планирани су мечеви за пласман. Побједник прошлогодишњег "Фудбал френдса" била је љубљанска Олимпија која је послије бољег извођења пенала савладала Жељезничар из Сарајева са 4:3.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана