У Џудо клубу Бањалука се задужили да би изградили салу

Душан Репија
У Џудо клубу Бањалука се задужили да би изградили салу

Бањалука - Џудо клуб Бањалука на прагу је да оствари сан многих генерација и добије модерну салу површине 400 квадратних метара, са најмодернијим татамијем и свим пратећим реквизитима.

Педесетак омладинаца овог клуба затекли смо на тренингу у још недовршеном, али већ функционалном сутерену Основне школе “Свети Сава” у бањалучком насељу Лауш, а од представника клуба ипак сазнали да је посао далеко од завршеног. Цјелокупна инвестиција износиће око 100.000 марака, што је превелик залогај за овај мали али врло квалитетни колектив, па се надају да ће допити помоћ како би у потпуности реализовали планове.

- Кренули смо буквално из ентузијазма и уз разумијевање управе школе која нам је дала просторију на коришћење. Била је прилично неугледна и неуредна, али смо ипак мислили да ће бити много мање посла и улагања. Било је много влаге, вода се сливала низ зидове, али смо успјели да се изборимо са недаћама и коначно уселили у наш дом. Урадили смо  вибрациони под који је доста скуп. Задужили смо се и треба нам још доста новца да урадимо све што смо замислили, па се надамо да ћемо наићи на разумијевање надлежних институција, али и понеког приватника. Ово је диван спорт, а сала опште друштвена ствар. Омладина свима нама треба да буде циљ и фокус - рекао је предсједник клуба Зоран Ћуп.

Клуб егзистира од 1985. године, а највећи успјех постигао је 2004. године када је освојио девето мјесто екипно у најјачем континенталном такмичењу Лиги шампиона у којем је као такмичар учествовао садашњи тренер Дејан Ћуп. Он данас ради углавном са младим такмичарима од којих се тек очекују најбољи резултати.

- Како претходних година нисмо имали услове да упишемо велики број заинтересованих, базирали смо се искључиво на квалитет. Немамо сениоре, али имамо врло талентоване младе такмичаре попут Сузане и Сњежане Кусић које имају и сениорске медаље на нивоу БиХ, те освајача балканске медаље Николу Моравца. Он је сигурно један од четири, пет најбољих џудиста у Српској. Ове године надамо се још једном балканској медаљи. Од септембра почињемо и упис нових чланова, тако да ће наше друштво од тренутно седамдесетак чланова бити још бројније - рекао је Дејан Ћуп.

Један од истакнутијих такмичара је Ђорђе Савић, који не пропушта ниједан тренинг, а већ има завидну колекцију медаља.

- Некако сам заволио џудо и прије него што сам дошао на први тренинг. Такмичим се у категорији до 66 килограма и имама много медаља са турнира, а велика жеља ми је да одем на Олимпијске игре. Свјестан сам да је испред мене дуг пут, али имам жељу и вољу - закључио је Савић.

Побратими са Путиновим клубом

Џудо клуб Бањалука може да се похвали специјалним везама које одржава са Турбостројитељ из Санкт Петербурга у којем је својевремено тренирао предсједник Русије Владимир Путин.

- Поносан сам на ту сарадњу и наш уговор о братимљењу које смо званично потписали недавно када смо боравили у Санкт Петербургу и то на дан када је рођен бивши Путинов тренер Анатолиј Рахљин. И они су прошле године били на нашем турниру који традиционално организујемо почетком октобра у част покојног Стевана Марковића, а поново ће бити наши гости - рекао је Зоран Ћуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана