“Трка кроз Србију” креће из Источног Сарајева

Душан Репија
“Трка кроз Србију” креће из Источног Сарајева

Источно Сарајево - Најстарија бициклистичка трка у региону, 59. издање “Трке кроз Србију”, кренуће из Источног Сарајева, потврђено је након састанка организатора са градоначелником Ненадом Вуковићем.

Око 180 бициклиста из 25 тимова возиће прву етапу улицама овог града 5. јуна, док ће дан касније караван кренути са Јахорине ка Прибоју, гдје је циљ друге етапе. Вуковић је нагласио да овакав догађај има вишеструк значај за цијелу регију, те да су организацију подржали Олимпијски центар “Јахорина” и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Изузетна нам је част што смо постали дио лијепе манифестације. С обзиром на то да је општина Пале два пута била домаћин трке, 2011. и 2012. године, имамо добра искуства, али вјерујем да ће ове године све бити подигнуто на још виши ниво. Трка нам доноси много са три аспекта - спорта, туризма и маркетинга. Наша олимпијска љепотица оборила је све рекорде током зимске сезоне, а задатак свих нас је да се побринемо да буде што “живља” и током љета. Ово је један од најбољих начина да држи пажњу и привуче нове туристе - рекао је Вуковић.

Оваквим расплетом само је потврђена одлична сарадња бициклистичких савеза Србије и Српске, који заједничким снагама већ 13 година организују и једну од најбољих трка у региону “Београд - Бањалука”.

- Примијенили смо праксу са неких од највећих трка на свијету које редовно стартују из неке друге земље. Тако ће ове године Тур де Франс почети у Данској, а раније је чак кретао из Израела, Велике Британије, Белгије, Њемачке... Жеља нам је да око 300 људи у каравану из двадесетак земаља свијета виде наша богатства. Ако се бар пет одсто њих сутра врати и проведе неколико дана на Јахорини, наша мисија је успјела. Знам да ће се све општине Источног Сарајева потрудити да буду добри домаћини, исто као што су били прије седам, осам година - рекао је спортски директор трке Владимир Куваља.

“Трка кроз Србију” имаће ове године пет етапа, а градови домаћини, осим Прибоја, биће Пожаревац, Мионица, Краљево и Београд, посљедња станица трке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана