Trijumf sporta uz prisustvo svjetskih šampiona

Slavko Basara
Trijumf sporta uz prisustvo svjetskih šampiona

BANjALUKA - Republika Srpska je u srijedu uveče dobila nove sportske heroje na 56. tradicionalnom izboru najboljih sportista u organizaciji "Glasa Srpske".

Koncertna dvorana Banskog dvora u Banjaluci bila je pretijesna da primi sve ljubitelje sporta iz Republike Srpske i regiona.

Svojim prisustvom praznik sporta uveličali su i mladim sportistima dali snagu za buduće uspjehe njihovi idoli, sportske legende: predsjednik žirija Dejan Bodiroga, najbolji vaterpolo golman svijeta i stanar Kuće slavnih Aleksandar Šoštar, njegov kolega vaterpolista Igor Gočanin, olimpijski rukometaš Nenad Peruničić, jedan od najboljih sportista Austrije Vitas Žur, legende ženske košarke Snježana Šipka-Bilić, Vera Đurašković i Gordana Janjić, njihov sportski kolega, zlatno ime košarke bivše Jugoslavije Žarko Varajić, osvajači zlatnih olimpijskih medalja iz Republike Srpske: Zdravko Rađenović, Velimir Sombolac i Milorad Karalić i evropski bokserski šampion Marijan Beneš.

Uz živu pjesmu etno-zvijezde Bilje Krstić i grupe "Bistrik", sportska fešta doživjela je usijanje. U sjajnom štimungu, uz brojne aplauze izabrana je i najbolja među najboljima. To je član Karate kluba Leotar iz Trebinja Dragica Drapić, kojoj je nagradu uručio predsjednik ovogodišnjeg žirija Dejan Bodiroga, uz čestitke predsjednika Organizacionog odbora Milorada Dodika.

U ime "Glasa Srpske", organizatora Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske, svim gostima, posebno velikanima sporta koji su svojim prisustvom pružili podršku manifestaciji, zahvalila je glavni i odgovorni urednik "Glasa Srpske: Mirjana Kusmuk.

Ona je pojasnila da je prije same manifestacije stručni žiri imao četiri sjednice, na kojima je razmatrao prijedloge kandidata za najbolje sportiste pristigle od strukovnih sportskih saveza RS, na osnovu kojih je došao do imena deset najboljih sportista.

Kusmukova je kazala da uprkos svim izazovima koji prate sport, do vrha stižu samo oni koji su i najbolji ljudi i najbolji sportisti, oni koje vodi viteški duh, timska igra i fer-plej.

Predsjednik Republike i Organizacionog odbora Milorad Dodik rekao je, obraćajući se prisutnima, da sport pripada mladosti, a da je na institucijama da ih materijalno podrže.

- Nema sporta bez ljubavi i entuzijazma, i samo tako se dolazi do vrha. Srpska je izgradila dosta sportskih objekata kako bi se stvorili uslovi za uspješno djelovanje sportista. Njihova uloga je značajna u svijetu, a naša je dužnost da im pomognemo - rekao je Dodik.

Manifestaciji je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Bili su prisutni i ministri u Vladi RS, poslanici, predsjednici brojnih opština iz RS, predstavnici javnog, kulturnog i sportskog života Republike Srpske i brojni prijatelji "Glasa Srpske".

Ministar sporta Proko Dragosavljević na svečanosti je uručio priznanja Ministarstva najmlađim i najperspektivnijim sportistima.

Prvi put "Glas Srpske" dodijelio je nagrade uređivačkog kolegijuma, i to Košarkaškom klubu Igokea i Fudbalskom klubu Borac.

Radio-televizija RS za najbolje organizovanu sportsku manifestaciju u RS u 2010. godini dodijelila je priznanje Rukometnom TV turniru šampiona u Doboju.

Kraj manifestacije bio je impresivan. Na bini su se svi nagrađeni sportisti, Bodiroga, Dodik, te Aleksandar Šoštar, Igor Gočanin, Nenad Peruničić, Vitas Žur, Snježana Šipka-Bilić, Vera Đurašković, Gordana Janjić, Žarko Varajić, Zdravko Rađenović, Velimir Sombolac, Milorad Karalić i Marijan Beneš od publike oprostili uz pjesmu "Mi smo šampioni". Do izbora 2011.

Prenos na sajtu

Prenos Izbora deset najboljih sportista RS na veb stranici "Glasa Srpske" gledalo je više od 1.000 korisnika interneta. Najviše posjeta zabilježeno je iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Švedske.

Ovogodišnji izbor najsportista Srpske direktno je prenosila i Radio-televizija Republike Srpske, a prenos je realizovan i na veb sajtu Javnog servisa.

Večera

Poslije manifestacije i koktela u svečanom salonu Banskog dvora, u restoranu "Integra" za sportske šampione priređena je svečana večera. Domaćini ovog druženja bili su predsjednik Organizacionog odbora 56. izbora sportiste Milorad Dodik i Željko Kopanja u ime "Glasa Srpske".

- Banjaluka je oduvijek bila grad sporta i posebna čast nam je što smo vaši gosti večeras. Šekspir je pisao o tome kako je kraljeva mnogo, a tronova malo. Ova noć je pokazala da ima dovoljno i kraljeva i tronova. Ovdje večeras bili su svi kraljevi, svako u svojoj oblasti, i za sve je bilo dovoljno mjesta. Hvala vam na tome - rekao je Žarko Varajić, koji je na svečanoj večeri organizatorima zahvalio u ime svojih kolega.

Vera Đurašković ispričala je veoma dirljivo svoju vezu sa Banjalukom, za koju je veže posljednja utakmica u karijeri koju je sa reprezentacijom Jugoslavije upravo odigrala u Banjaluci, u dvorani "Borik" 1980. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana