Trebinjac Vladimir Gaćinović vodi Spartak kroz Evropu: Milioni ne daju golove

Dušan Repija
Trebinjac Vladimir Gaćinović vodi Spartak kroz Evropu: Milioni ne daju golove

Subotica - Fudbaleri Spartaka ostvarili su najveći uspjeh na evrosceni u istoriji eliminisavši prašku Spartu (2:0, 1:2) u drugom kolu Lige Evrope, a arhitekta podviga je Trebinjac Vladimir Gaćinović.

Fudbal je u ovom slučaju podsjetio na pomalo zaboravljenu romantiku, jer je još prilikom izvlačenja parova bilo jasno da je sreća na strani slavnog češkog kluba. Ipak, višemilionska ulaganja prošlog i ovog ljeta nisu bila dovoljna da Sparta izbaci Subotičane.

- Uvijek svojim igračima kažem da milioni i cifre ne daju golove. Naravno, novac je izuzetno važan u savremenom fudbalu, ali ukoliko u meč uđete ispravno - sa velikom željom, voljom i dobro taktički pripremljeni, onda vam šanse rastu. Još ako vas malo sreća pogleda, kao što nas jeste u revanšu, onda je moguće napraviti podvig - iskren je Gaćinović.

Utakmica u Pragu mogla je lako otići i na drugu stranu, ali je gol Bojana Cecarića iz penala značio i prolaz dalje.

- Znali smo da moramo postići gol, bez obzira na to što smo slavili sa 2:0 u prvom meču. Isto bi bilo i da smo u Češku donijeli tri ili četiri gola viška. Osjetila se nervoza u prvom dijelu, ipak je većini mojih igrača ovo bila najveća utakmica u karijeri. U drugom smo se konsolidovali, iskoristili tu jednu šansu i kao što sam rekao, uz malo sreće, prošli dalje - rekao je Gaćinović.

Iskusni stručnjak pomalo tiho je došao na klupu “golubova” jer je prekomandovan u glavnog trenera poslije odlaska Aleksandra Veselinovića, kojem je bio pomoćnik. Za razliku od kolege iz Sparte Zdenjeka Ščesnog, nema luksuz da kupuje igrače koje želi, naprotiv.

- Spartak je tim koji živi od prodaje igrača, pa u svakom prelaznom roku ostanemo bez najboljih. Eto, poslije ovog uspjeha otišao nam je Mile Savković u Jageloniju, a ranije Nemanja Nikolić i Aranđel Stojković. Teško je svakih šest mjeseci kretati ispočetka, ali smo navikli na to i dobro se snalazimo - naglašava Gaćinović.

Specifična situacija je i sa igranjem domaćih utakmica. Kako je u toku renoviranje stadiona u Subotici, Spartak domaće mečeve Superlige igra u Kuli, Kolerajn i Spartu je dočekao u Novom Sadu, dok će Brondbi ugostiti na “Rajku Mitiću”, jer “Karađorđe” ne zadovoljava stroge kriterijume UEFA za treću rundu kvalifikacija.

  • Ponekad ujutro ustanem i ne znam gdje treba da krenem na posao. Šalu na stranu, sve je to naša svakodnevica sa kojom se moramo izboriti kako znamo i umijemo. Nadam se da ćemo imati veliku podršku u Beogradu. Sigurno 200 navijača bodrilo nas je u Pragu, a slavlje u avionu pri povratku jedna je od slika koje ću pamtiti do kraja života - zaključio je Gaćinović.

Mijatova želja

Vladimirov nasljednik Mijat Gaćinović nedavno je rekao da bi mu bilo izuzetno drago kada bi odmjerio snage sa ocem u grupnoj fazi Lige Evrope. Njegov Ajntraht je izborio direktno učešće, a pred ocem je još mnogo posla. Prva prepreka je Brondbi, a u slučaju prolaza još jači rival.

- Bilo bi prelijepo da izborimo grupnu fazu i tamo dobijemo grupu sa Ajntrahtom. Ali, ne zanosim se. Objektivno, biće vrlo teško. Još ne znam vrline i mane Brondbija. Tek od ponedjeljka ćemo se pripremati za taj meč, a prije toga nam slijedi utakmica sa Proleterom na kojoj ćemo odmoriti većinu nosilaca igre - rekao je Gaćinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana