Травер у потјери за другим пехаром у Бањалуци

Милан Зубовић
Травер у потјери за другим пехаром у Бањалуци

Бањалука - Шпански тенисер Данијел Химено-Травер први је носилац 14. издања ATP челенџера Бањалука 2015. који ће на теренима ТК Младост у парку "Младен Стојановић" почети 14. и трајати до 20. септембра.

У свом четвртом наступу у граду на Врбасу Шпанац, који тренутно заузима 76. мјесто на листи најбољих свјетских тенисера, покушаће да дође до друге титуле пошто је најбољи био 2009, док је годину раније поражен у финалу. За првог носиоца био је постављен и 2010, али је отказао учешће да би идуће године стигао до полуфинала. Осим њега наступиће и шампион из 2012. године Румун Виктор Ханеску (212. на свијету) као и Шпанац Пере Риба (262) који је 2010. и 2011. године поражен у финалима. Осим Химено-Травера требало би да наступе још два тенисера из првих 100 на листи, а то су Шпанац Марсел Гранољерс (77) и Италијан Паоло Лоренци (82).

- Велики је успјех што смо 14. годину заредом успјели да организујемо турнир који укупно вриједи 100.000 долара (88.770 евра). Задовољни смо и поносни пријавама играча, а у турниру имамо два побједника, Химено-Травера и Ханескуа те три играча из првих сто на свијету. Турнир носи 100 поена за ATP листу, што је једнако пласману у треће коло гренд слема, а више је од полуфинала ATP турнира из серије 250 који носи 90 поена. Традиција је задржана и никад до сада први носилац није славио. Играчи воле да долазе код нас и надам се наставку лијепог времена, да не буде превруће током турнира. Надам се да ће бити барем 60 одсто публике у односу на прошлу годину када је Виктор Троицки био мамац за навијаче. Сада нам долази Душан Лајовић, а публика ће имати шта да види током десетак дана и надам се да ће уживати у врхунском тенису. Улаз је и даље бесплатан - изјавио је директор челенџера Милан Радаковић.

Предсједник Тениског савеза Републике Српске Драшко Милиновић истакао је да је савез пружио логистичку и финансијску помоћ те захвалио на помоћи предсједнику и Влади РС.

- Вјеровали смо да ће турнир прерасти у нешто велико, што се и десило, о чему говори чињеница да траје 14 година заредом. Импозантни су подаци из прошле године и турнир је гледан у више од 100 земаља, преко 500.000 лајкова било је на "Фејсбуку" и приликом посјете Монте Карлу добили смо информацију да је кроз кладионице прошло 8,5 милиона евра у вези са костуром овог турнира. Ове године свјетски позната маркетиншка агенција IMG радиће преносе уживо (ливе стреаминг) и два терена биће покривена током главног турнира. Резултате уживо (ливе сцоре) радиће италијанска компанија "Крионет" и само те двије чињенице говоре у шта је турнир израстао и биће свијетла тениска тачка у региону - казао је Милиновић.

Прошле године тријумфовао је Виктор Троицки којег неће бити ове године.

Вањоци

Најоданији учесник бањалучког челенџера Италијан Симоне Вањоци није међу пријављеним играчима мада би могао да буде један од четворице који ће добити вајлд кард. Имена тенисера који ће добити вајлд кард биће саопштена пред почетак квалификација које су на распореду 12. и 13. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана