Tomaž Beluči, brazilski teniser, prvi put gost Banjaluke: Kuerten uticao na moj životni put

Milan Zubović
Tomaž Beluči, brazilski teniser, prvi put gost Banjaluke: Kuerten uticao na moj životni put

BANjALUKA - Brazilski teniser Tomaž Beluči, koji nije zaluđen fudbalom kao većina njegovih zemljaka, volio je da gleda mečeve legendarnog brazilskog tenisera Gustava Kuertena, koji mu je bio idol, dok su na njegov životni poziv uticali i roditelji.

- Kada sam bio dječak, igrao sam fudbal kao i svi u Brazilu, ali nisam bio tako dobar, pa sam se odlučio za tenis. Na tu odluku najviše su uticali moji roditelji, koji su se rekreativno bavili ovim sportom pa sam počeo na njihov nagovor. Idol mi je bio Guga jer je on najpopularniji teniser u Brazilu svih vremena - naglasio je Beluči.

Nije tipičan Brazilac koji ne propušta fudbalske utakmice, ali navija za klub iz Sao Paula, dok je rođen u Tieteu, predgrađu ovog velegrada, prije 30 godina. Ipak, upoznat je s igrama jednog srpskog fudbalera koji je ostavio dubok trag u ovoj južnoameričkoj zemlji.

- Ne pratim toliko fudbal, mada kao Brazilac znam ponešto (smijeh). Nemam omiljenog igrača jer u Brazilu ima mnogo fudbalera i ne stižem da gledam utakmice. Navijač sam Palmeirasa i kao dijete išao sam na stadion i gledao utakmice. Znam za Dejana Petkovića, koji je igrao u Brazilu i mnogi Brazilci su ga voljeli, te je pravio dobre rezultate sa svojim klubovima - kazao je Beluči.

Prvi put je stigao u grad na Vrbasu, gdje je trebalo da igra na vajld kard, ali zbog nastupa u polufinalu čelendžera u Đenovi dobio je specijalnu pozivnicu ATP-a, dok je istakao da želi pružiti dobre partije kao na turniru u Italiji. U prvom kolu prilično se namučio protiv Argentinca Pedra Kačina, ali je ipak izborio drugu rundu.

- Nisam imao vremena da upoznam grad jer sam tek stigao i samo sam trenirao, ali ono što sam vidio od terena do hotela izgleda veoma lijepo. Klub je lijep, očekujem dobru sedmicu i dobre igre. Cilj mi je da igram tenis na najvišem nivou i da steknem što više samopouzdanja, postignem što bolje rezultate i vratim se na velike turnire. Banjaluku sam izabrao jer imam priliku da igram dobro, dok sam takođe dobio i vajld kard, mada sam kasnije od ATP-a dobio specijalnu pozivnicu - izjavio je Beluči.

Priznao je da ranije nije čuo za najveći grad Republike Srpske, kao ni za čelendžer koji traje 17 godina zaredom.

- Nikada ranije nisam čuo za Banjaluku, kao ni za BiH, ali volim da upoznajem druge države, pa mi je drago što sam ovdje. Iskreno, nisam čuo ni za čelendžer jer sam prošlih godina igrao na US openu, kao i na nekim drugim turnirima koji se igraju u ovo vrijeme - rekao je Beluči.

Najbolji plasman na ATP listi držao je 2010. godine, kada je bio 21. na svijetu, dok sada drži 274. mjesto.

- Vrlo teško je stići među 100 najboljih, a još teže ostati jer morate igrati jače turnire i da idete na viši nivo. Veoma sam ponosan na činjenicu da sam deset godina među najboljih 100 na svijetu, što je odlična stvar za jednog Brazilca jer nemamo mnogo dobrih igrača kao ni neku posebnu podršku. Imam 30 godina i nadam se da ću igrati još tri ili četiri godine i prvi cilj mi je da se vratim među 100 najboljih, a potom i među 50, mada će biti veoma teško - rekao je Beluči.

Suspenzija

Početkom ove godine bio je suspendovan na pet mjeseci pošto je bio pozitivan na antidoping testu.

- Morate paziti na ishranu i imam tim ljudi među kojima su ljekar i nutricionista, koji brinu o tome, mada kad uzimate vitamine morate mnogo da kontrolišete ono što uzimate. Osoba koja je bila zadužena za to nije bila dovoljno odgovorna i nije obratila pažnju te je napravila grešku, tako da sam ne svojom krivicom uzeo vitamine koji su imali neke nedozvoljene supstance i zaradio petomjesečnu zabranu.

Nije gledao Đokovića

Beluči je bio umoran od puta pa nije gledao finale US opena, na kojem je Novak Đoković pobijedio Huana Martina del Potra.

- Nisam stigao da odgledam jer je meč bio kasno, ali sam čuo da je odlično igrao. Đoković se vraća u vrh i može pobijediti bilo koga. Igrao sam nekoliko puta protiv njega i nikada nisam pobijedio - rekao je Beluči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana