Теквондо у БиХ у раљама ситних интереса

Душан Репија
Теквондо у БиХ у раљама ситних интереса

Бањалука - Док земље из региона редовно доносе медаље са олимпијских игара, свјетских и европских првенстава, теквондо спорт у БиХ не развија се како би могао због ситних интереса оних који ведре и облаче овим спортом.

Дубоке подјеле на свим нивоима заустављају и оне ентузијасте који желе да отпусте кочнице како не би испаштали спортисти. Тако се десило да већина клубова који се баве олимпијском WTF верзијом, а који су окупљени у Теквондо асоцијацију РС и око клубова из ФБиХ нису у саставу новог Теквондо савеза БиХ основаног готово тајно у 2013. години и признатог од Министарства правде БиХ. Савез основан прије непуне четири године чине хрватски клубови, неколико њих из ФБиХ, као и клубови из РС који се баве неолимпијским (ITF) теквондоом окупљених у Теквондо савез БиХ. Кратких рукава остали су сви остали, дакле већина клубова из ФБиХ, као и сви клубови који чине Теквондо асоцијацију РС (олимпијска WTF верзија) иако су они дио Теквондо савеза БиХ основаног још 1993. године, а уједињеног на нивоу БиХ 2002. године и признатог од Олимпијског комитета БиХ (ОКБиХ) и Међународног олимпијског комитета (МОК), али не и од Министарства правде.

- Од уједињења 2002. године Савез је дјеловао на цијелој територији БиХ и сва три народа су имали своје представнике. По Закону о спорту у БиХ 2008. године сви дотадашњи савези су били дужни да се у року од шест мјесеци пререгиструју на нивоу БиХ. Та пререгистрација подразумијева да се уједине два ентитетска савеза. У овом случају ТКД савез РС и ТКД савез ФБиХ, који је регистрован тек 2011. никад нису били чланови заједничког савеза који је до тада постајао. Међутим, статус савеза који су већ постојали регулисан је Чланом 73 Закона о спорту у којем се наводи да ОК БиХ и спортски савези на нивоу БиХ који су дјеловали до доношења овог Закона настављају свој рад и дјеловање, с тим што су дужни да се у року од шест мјесеци реорганизују и ускладе са одредбама овог Закона. Значи, врло је јасно да савези настављају дјеловање и треба да се пререгиструју, а не да се наново региструју. Ипак, регистрација новог савеза десила се 2013. године када је Министарство правде БиХ издало рјешење новом савезу иако је било упознато о дугогодишњем постојању ТКД савеза БиХ који је требало да се пререгиструје - рекао је секретар "старог" Теквондо савеза БиХ Рувејд Бећировић.

Разлог због којег није дошло до пререгистрације постојећег савеза је што у свијету постоје двије верзије теквондоа - олимпијска WTF и неолимпијска ITF. Теквондо савез РС регистрован је од стране ITF верзије, а Теквондо савез ФБиХ од стране WTF верзије 2011. године. Олимпијска верзија теквондоа у РС регистрована је као Теквондо асоцијација РС (ТАРС).

Међутим, МПБиХ, није хтјело да призна ријеч "асоцијација" него само "савез" на нивоу једног ентитета иако је ТАРС био један од равноправних потписника документа о уједињењу 2002. године.

- О свему овом упозната је Свјетска теквондо федерација (WTF) која се огласила ставом да само подржава савез који је њен члан од 1993. године, а не нови који је регистрован 2013. године. Тренутна ситуација не може ником да одговара, јер клубови нашег савеза не могу да рачунају на помоћ државе, а што је још горе, клубови савеза формираног 2013. године не могу да учествују на европским и свјетским првенствима, те Олимпијским играма – рекао је Бећировић.

У посљедње вријеме интензивирани су преговори два савеза о уједињењу, али према Бећировићевим ријечима, једна страна кочи преговоре.

- Од ТАРС као олимпијске верзије теквондоа у Републици Српској се тражи да у будући савез уђе кроз неолимпијску верзију која је регистрована кроз ТКД савез РС. То не би био проблем да то дозвољава WTF који суспендује сваки савез у којем је олимпијска верзија подређена у односу на неолимпијску ITF верзију па из тог разлога ТАРС мора бити укључена у савез као независна придружена чланица као што је олимпијска верзија теквондоа независна у ФБиХ - рекао је Бећировић.

Међутим, лоптицу на ниво ентитета пребацује предсједник "новог" ТКД савеза БиХ Аугуст Орловић.

- Проблем није на нама, понудили смо им више пута да уђу у наш савез, али су одбили услове, па је најбоље да се ТС РС и ТАРС договоре између себе па да онда приступе нашем савезу - рекао је Орловић.

Закон о спорту РС

Додатни проблем Теквондо асоцијацији Републике Српске представља и само име, јер без обзира што гаји олимпијски теквондо, према садашњем Закону о спорту, нема подршку Министарства породице, омладине и спорта РС.

- Само зато што смо асоцијација, а не савез немамо право на подршку. Више пута смо разговарали са представницима министарства, добијали увјерење да ће нови Закон о спорту исправити ту неправду, али већ девет година чекамо да се то деси - рекао је секретар ТАРС Горан Теофиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана