Судије удара ко год стигне

Дарко Пашагић
Судије удара ко год стигне

Бањалука - Викенд који је за нама сигурно ће остати уписан црним словима у аналима фудбала Републике Српске, због бројних немилих сцена, које се су дешавале на теренима.

Играчи, навијачи, али и фудбалски функционери незадовољни дијељењем правде насртали су на арбитре, а најгоре прошао судија Раденко Миловановић из Власенице. Он је дијелио правду на сусрету Треће лиге РС, група исток одиграном у Локању између истоименог домаћина и Челопека у којој су гости славили са 2:1 (1:2).

- По завршетку сусрета Миловановића су окружиле присталице домаће екипе, које нису били задовољне резултатом, али све се завршило на расправи. Међутим, тада је неко прескочио ограду, ухватио га за врат и почео да дави. Све је то трајало два-три минута, а онда га је снажно главом ударио у лице. Касније се испоставило да се ради о предсједнику Фудбалског клуба Локањ Радиславу Јанковићу - рекао је за "Глас Српске" један од очевидаца, који је желио да остане анониман.

По његовим ријечима Миловановић се крвав некако успио извући из гужве.

- Медицинску помоћ затражио је у Дому здравља у Зворнику, а изјаву је дао у Полицијској станици у Козлуку, али починилац није пронађен - додао је анонимни извор.

Покушали смо да контактирамо Миловановића, који је рекао да не смије давати изјаве до окончања поступка, баш као и Славиша Јованић из Прњавора, који је у 35. минуту прекинуо сусрет Треће лиге РС, група запад у Хамбаринама између  ОФК Брдо и Кладара код резултата 1:0 за домаћина. Тада је арбитар досудио пенал за домаћу екипу, а онда су га гостујући фудбалери опколили. У тој гужви га је неко ударио по леђима, а онда је арбитар из Прњавора одлучио да прекине сусрет, који је већ регистрован службеним резултатом, 3:0 у корист ОФК Брдо.

Десила се још три прекида овог викенда. У Четвртој лиги РС, група Бањалука није завршен сусрет у Бронзаном Мајдану између Гомионице и бањалучке Крајине. Утакмица је прекинута у 54. минуту при вођству гостију од 1:0. У тим тренуцима је искључен играч домаћих Немања Копања. Потом су играчи Гомионице, али и симпатизери домаће екипе опколили судију Николу Пећанца и почели да га ударају.

Прекинут је и сусрет Четврте лиге, група Бирач између домаћег Бирча и Јадра из Нове Касабе у 75. минуту при резултату 0:0 имала је неславан завршетак. Тада је судија Срђан Борић досудио пенал за домаћин, а фудбалери Јадра су напустили терен и одбили да наставе сусрет. Неславан крај имао је и сусрет Шесте лиге РС, група Бијељина исток између ОФК Зенит и Напретка. Тада је гостујући играч Младен Јевтић пљунуо судију Његослава Бошковића, а у том тренутку резултат је био 3:3.

Казне

Предсједник Комисије за такмичење ФС РС Ђорђе Старчевић је нагласио да се "грешници" морају жестоко кажњавати, без обзира са које стране били.

- Не желим да браним арбитре, али суђење није толико лоше, колико су неки почели себи узимати за право у појединим ситуацијама. Међутим, без обзира ко је крив, све треба максимално кажњавати, од играча до службених лица, ако се установи да су они направили инцидент или пропуст. Само, ако се буде тако радило, онда ће се овакве ситуације смањити на минимум - рекао је Старчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана